Ez volt a 250 legjobb fotó idén a világ egyik leghíresebb fotóügynökségének válogatásában

2018. december 27. Mai Manó Ház

A Magnum a világ egyik leghíresebb fotóügynöksége, amelyet több mint 60 éve, két évvel a második világháború vége után alapítottak. A történet szerint az első találkozó a Magnum alapítása céljából 1947 áprilisában vagy májusában New Yorkban jött létre a Museum of Modern Art (Modern Művészeti Múzeum) Nyugati 53. utcai épületének tetején lévő étteremben. Jelen volt Robert Capa, az egész projekt szorgalmazója, William Vandivert, a LIFE fotósa, felesége Rita és Maria Eisner, aki a háború előtt Párizsban az Alliance Photos-t irányította. A három másik alapító tag, Henri Cartier-Bresson, David „Chim” Seymour és George Rodger – akikkel korábban megállapodtak, hogy részt vesznek az együttműködésen alapuló fotóügynökségben – nem voltak a társaságban. Az ügynökség névválasztása (magnum = másfél literes palack) állítólag azt tükrözte, hogy Robert Capa szerette a pezsgőt és nagyon ambiciózus volt a projekt nagyságát illetően.
A legendás pillanat pontos helyére és idejére ugyan nincsenek írásos utalások, de az tény, hogy a Magnum Photos Inc.-t (Rt.) május 22-én jegyezték be New Yorkban. Maria Eisnert nevezték ki első titkárnak, illetve pénztárosnak és az első elnöke Rita Vandivert lett.
A gyűjteményükből rendezett első kiállítást - melyet 1956-ban mutattak be - 2014-ben a Mai Manó Házban is láthattátok. Mivel nemrég a Magnum közzétette a tagok által készített idei legjobb képeket, ma mi is megmutatjuk ezeket.
A fotókra kattintva további képeket találsz! 

A Magnum fotósainak válogatása (37 fotó)

nn11539444_social_media_watermark.jpgFotó: Martin Parr: Bristol. Henleaze Lake. 2018 © Martin Parr/Magnum Photos


A Magnum képszerkesztőinek válogatása (213 fotó) 

nn11549111_social_media_watermark.jpgFotó: Alex Majoli: Paris. 2018. First look before the runway show. © Alex Majoli/Magnum Photos

(forrás: magnumphotos.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása