A HÉT FOTÓSA: Kotnyek Antal - Riportfotók a hatvanas évek Magyarországáról

2019. január 24. Mai Manó Ház

Kotnyek Antal 1921. január 16-án született Budapesten. Eredetileg szobrász szakon végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol egyik tanára Barcsay Jenő volt. Mivel szülei nem akarták, hogy a bizonytalan kimenetelű művészpályát válassza, ezért inkább fényképész lett. 1947-től a Magyar Képszolgálat, 1948-tól a Mafirt, majd a Magyar Foto Állami Vállalat riportere volt. 1952 és 1983 között a Lapkiadó Vállalatnál szerzett állást, előbb a Vengrija, majd a Film Színház Muzsika fotósa, de képei megjelentek a Magyar Vadászban, az Ország-Világban és Tükörben, valamint az Ez a Divatban is. Ennek köszönhetően alig volt olyan magyar színházi vagy filmsztár, aki ne állt volna kamerája elé.
Kotnyek 1976-ban belépett a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Néhány műve megtalálható az MNM Történeti Fényképtárában is, de képeinek egy részét a Fortepan őrzi.
Gál Zoltán megállapítása szerint - mely a Fények és tények című könyvben jelent meg - Kotnyek Antal: „Alapjában filozófikus természet. S ez jellemzi legmélyebben fotóművészetét. A lélek hatásait tükrözteti kiváló portréin, s így közelít a realista ábrázolásmódhoz. A pillanat, a külsőség számára nem téma. Lázong a fotóriportázs iparszerűsége ellen…”
Kotnyek Antal 1990. november 17-én hunyt el Budapesten. A fotóriporterről a Népszabadság november 20-i száma emlékezett meg az alábbi rövid gyászhírrel: "KOTNYEK ANTAL fotóriporter szombaton, 70 éves korában elhunyt. A Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett fotográfus a Mafirt és a Magyar Fotó Állami Vállalat munkatársa, a Fílm-Színház-Muzsika című lap alapító tagja volt."

Mivel ezen a héten Kotnyek Antal a budai Várban 1955-ben készült képét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a fotográfus képeiből válogattunk, melyek a Fortepan gyűjteményében találhatók. 

(forrás: fortepan.hu; arcanum.hu; wikipedia.hu)

Kotnyek Antal ötvenes évekbeli riportfotóiból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása