Új kiállítás a Mai Manó Házban: Vissza a jövőbe - A 19. század a 21. században

2019. február 07. Mai Manó Ház

A Mai Manó Házban megrendezett Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században című kiállítás a tizenkilencedik századi alkotók mellett kortárs művészek munkáit vonultatja fel, akik olyan technikákat és eljárásokat alkalmaztak, vagy olyan témákat választottak, amelyek bizonyos szempontból emlékeztetnek a 19. század első felének fotográfusai által is használt módszerekre. E művészek nemcsak ihletet nyernek a fotográfia hajnalának úttörő megoldásaiból, de rendhagyó ötleteikkel tovább is gondolják azokat. 

A fotóra kattintva a Vissza a jövőbe. A 19. század a 21. században című kiállításunk enteriőrképeiből találsz egy válogatást.

A kortárs és archív felvételeket is felvonultató tárlat az amszterdami Foam, a németországi C/O Berlin és a Mai Manó Ház együttműködésében jött létre. A másik két helyszínen már bemutatott kiállítás hasonló koncepcióval, de részben eltérő anyaggal valósult meg: a kortárs alkotók munkái mindhárom tárlatban helyi fotográfusok archív felvételeivel léptek párbeszédbe.
Claudia Küssel, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, a mai művészek nem csupán ihletet nyertek az egykori elődeik által kikísérletezett eljárásokból, hanem tovább is gondolták azokat. Ennek során a 19. századi témák kortárs variációit alkották meg, miközben sokan olyan technikákat is felhasználtak, mint a 3D nyomtatás, a Photoshop vagy a szkennelés.

A kiállításon tizenegy ország több mint 20 alkotójának munkája látható.
 Kedvcsinálóként most néhány művészt pár szóval is bemutatunk:
Adam Jeppesen (Dánia) lenvászonra készít sajátos hangulatú fotótanulmányokat a cianotípia technikájának használatával, míg munkáira 19. századi cianotípiák: az épülő Szent István-bazilika tornyából készült budapesti városképek felelnek a kiállításban.
Thomas Mailaender (Franciaország) Bőremlékek című sorozata egy 1812-ben feljegyzett esetet idéz meg. Ekkor egy tisztáson hat birkát agyoncsapott a villám, és a feldolgozásuk során derült ki, hogy bőrükbe beleégett a környező fák képe; ennek nyomán Mailaender szintén állati bőrre hívott elő korabeli képeslapokat, reklámokat.
Nicolai Howalt (Dánia) egy 19. századi dán orvos által kidolgozott, különleges lencsét használt fel munkáihoz. Egykor ezzel az eszközzel bőrbetegségeket gyógyítottak, Howaltot azonban a fény megragadása, ábrázolhatósága érdekelte, ezért fényérzékeny fotópapírra végzett fotokémiai kísérleteket.
Johan Österholm (Svédország) fényzajtól mentes tájakat használt sötétkamra helyett, hogy a Hold fényét rögzítse; "lunagramjaival" Gothard Jenő 19. századi csillagászati fotóit állítja párhuzamba a tárlat. 
Sylvia Ballhause (Németország) 2006-ban készített képeket a müncheni Bajor Múzeum gyűjteményében található Daguerre triptichonról, melynek egyik fotója a világ legelső emberábrázolásaként került be a fotótörténet nagykönyvébe.
Karl Blossfeldt (Németország) 1928-ban jelentette meg Urformen der Kunst (A művészet ősformái) című könyvét, melyet eredetileg az iparművészeti oktatás segédanyagának szánt, de a képek még napjainkban is hatással vannak az egyetemes fotóművészetre. Blossfeldt fotóit a Die Photographische Sammlung/ SK Stiftung Kultur gyűjteménye kölcsönözte a Mai Manó Háznak.
Simon van Til (Hollandia) olyan láthatatlan fizikai jelenségek megragadására törekszik, mint az idő, illetve a fény és a távolság, melyekkel az szorosan összefügg. A Chimú garnitúra sorozat hat fényképből áll, méretük megegyezik a negatívjaikéval. A képeken a 900 és 1470 közé datált perui Chimú kultúra régészeti leletei láthatóak. 
Az imént említett Simon van Til munkái 2018-ban készültek, a kiállítás legrégebbi képét, 1869 körül Veress Ferenc készítette, a Vasúti töltés Bánffyhunyad és Sztána között című 150 éves fotó a Magyar Fotográfiai Múzeum tulajdona.

A képre kattintva a Vissza a jövőbe. A 19. század a 21. században című kiállításunk sajtófotóiból találsz egy válogatást. 

(forrás: maimano.hu; mti.hu)

VISSZA A JÖVŐBE – A 19. SZÁZAD A 21. SZÁZADBAN
A kiállítás megtekinthető:
2019. február 1. - 2019. március 17.
Kedd - vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátorok: Kim Knoppers (Foam) és Ann-Christin Bertrand (C/O Berlin) együttműködésben Claudia Küssellel (Mai Manó Ház), kurátor asszisztens: Princz Zsófia (Mai Manó Ház)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása