75 éve született Sebastião Salgado, korunk egyik leghíresebb fotográfusa

75 éve született Sebastião Salgado, korunk egyik leghíresebb fotográfusa

2019. február 08. Mai Manó Ház

Salgado 1944. február 8-án született a brazíliai Aimorésben egy nyolcgyermekes család hatodik gyermekeként, s egyetlen fiúként. Közgadásznak tanult, s dolgozott is a brazil Gazdasági Minisztériumban, majd a párizsi egyetemen szerzett doktorátust. A hetvenes évek elején a nemzetközi kávé-szervezetnek dolgozott, Afrikában látogatta a kávéültetvényeket. 1973-tól fotográfusként működik. A nyolcvanas évek elején jelenik meg több éves munkája eredményeként első albuma, az Autres Amériques (Más Amerikák). A Gamma után a Magnum ügynökséghez csatlakozik, majd 1994-ben saját  ügynökséget alapít. Az Amazonas images-t felesége, Lélia deluiz salgado vezeti, akivel 52 éve él együtt. Két gyermekük van. 
Salgado példa nélkül álló művészi teljesítményének megértéséhez sokat segíthet a kiváló uruguay-i író, Eduardo Galeano. Az 1990-ben megjelent An Uncertain Grace című életműalbumhoz írt esszéjében arról értekezik, hogy Salgado célja a nagy emberi kaland, létezésünk egészének, esszenciájának dokumentálása, s alakjait, a mindenkori embereket úgy vési ki az örök anyagból, a valóságból, miként a szobrász teszi kőből vagy fából. - írta Szarka Klára fotótörténész az Exodus című katalógusban, mely a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is megtalálható. (forrás: Exodus, 2004. ISBN: 963-86427-6-9)

Mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus 75. születésnapja alkalmából, híres sorozatai mellett (melyeket a képre kattintva érhettek el) egy magyar felirattal is elérhető előadást is megnézhettek, ahol Salgado mesél életéről.

Salgado Genesis sorozatában csaknem tíz évig azt kereste, hogy mi maradt meg a Földön a Genezis óta. Erdőkre, hegyekre, szigetekre, gleccserekre, vulkánokra, állatokra, a civilizációtól távol élő törzsekre irányította figyelmét. A sorozat célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzen az emberiség jövőjéről “mert kötelességünk megvédeni bolygónkat és újra létrehozni azt, amit tönkretettünk”.

salgado003.jpgFotó: Sebastião Salgado: Damaraland, Namibia, 2005

Salgado szerint „a fényképezőgép egy olyan vektor, ami összekapcsolja a történéseket a világban, és ezáltal lehetőséget ad az embereknek, hogy lássák mindazt, amiben különben nem lehet részük, amiről nem lehet személyes tapasztalatuk”. A huszadik század utolsó aranylázáról készült ikonikus sorozatát a képre kattintva találod.

salgado_003.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

1981. március 30-án hajtotta végre Ronald Reagan amerikai elnök elleni merényletét John W. Hinckley. Az akkor 25 éves bukott főiskolai diák, John W. Hinckley a 22-es kaliberű revolverével elkövetett merénylettel próbálta felhívni magára Amerika, de elsősorban Jodie Foster színésznő figyelmét. A történelmi eseményt korunk egyik leghíresebb fotográfusa, Sebastião Salgado is dokumentálta. További képekért kattints a fotóra!

salgado_reagen.pngFotó: Sebastião Salgado: 1981. március 30. Washington 

Egy napon a fotográfia betört az életembe. Fotográfus lettem, és hátat fordítottam mindennek, csak hogy fotós lehessek, és azt csinálhassam, ami fontos nekem. Sokan mondják rám, hogy fotóriporter, "fotóantropológus" vagy "aktivista fotós" vagyok. De én többet tettem. Életemmé tettem a fotót. Teljes mértékben a fotográfiában éltem, hosszútávú projektekben vettem részt, és szeretnék ismét megmutatni pár képet. Betekintést nyerhetnek szociális projektjeimbe. Sok könyvet publikáltam ezekkel a fotókkal, de most csak egy párat mutatnék meg. - meséli Salgado, akinek előadását (magyar felirattal) az alábbi videóban találod. 

(forrás: icp.org; artblart.com)