Elhunyt Karl Lagerfeld (1933-2019)

Elhunyt Karl Lagerfeld (1933-2019)

2019. február 19. Mai Manó Ház

85 éves korában meghalt Karl Lagerfeld német divattervező, aki egyike volt a 20. századi divattörténet meghatározó alakjainak. - adta hírűl az index.hu.
Bár Lagerfeldet fotográfusként kevésbé ismerik, és a most megjelenő nekrológokban sem mindenhol említik meg ezt a tevékenységét, fontos megjegyezni, hogy Lagerfeld már a nyolcvanas évektől kezdve egészen napjainkig fényképezte saját divatkampányait. Ezekből a Steidl kiadó gondozásában fotóalbumként több anyag is megjelent. Karl Lagerfeld egy jómódú hamburgi tejgyáros fiaként született 1933. szeptember 10-én. Születési dátumaként szívesen adja meg az 1938-as évet, ám a Bild am Sonntag hetilap kutatása a korábbi adatot erősítette meg. 1953-ban anyjával Párizsba költözött, azóta ott élt.
Az igazi nemzetközi elismerést az 1972-es év hozta meg számára fekete-fehér aszimmetrikus szabású kollekciójával. Ezt követően már a Coco Chanel prêt-à-porter részlegének vezető tervezőjeként dolgozott, majd az újabb mérföldkő az 1983-as Chloé-kollekciója volt. A divat mellett kulturális projektekben is részt vett, 1973-ban például Andy Warhol L'Amour című filmjében önmagát - vagy inkább kariktatúraszerű túlzással megformált alteregóját - alakította. A 2000-es években már élő legendának számított három dokumentumfilm és több könyv foglalkozott a pályafutásával.

Mai bejegyzésünkben Lagerfeld 2013-ban készült Modern Mythology című sorozatát mutatjuk be, melyet a Hamburger Kunsthalléban állítottak ki öt évvel ezelőtt, 2014 februárjában. 

(forrás: artblart.com; index.hu; wikipedia.org)

Nyugodjék békében!