Könyvek & Képek a Napfényműteremből - Női szereplehetőségek és szerepkényszerek az irodalomban és a fotóművészetben

2019. november 08. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház és a Libri Kiadói Csoport közös programsorozatot indít Könyvek & Képek a Napfényműteremből címmel. A havonta megrendezésre kerülő beszélgetőesten egy-egy izgalmas, népszerű és fontos témát közelítünk meg a Libri újonnan megjelent könyvein és kortárs fotóművészek munkáin keresztül. A márciusig tartó programsorozatban szó esik női szerepekről és lehetőségekről, irodalmi szakácskönyvekről és gasztrofotókról, képregényekről, társadalmi ügyeket felkaroló fotósorozatokról, de a pszichológia és a történelmi témák iránt érdeklődőknek is kedvezünk a 2020-as beszélgetéseinkkel. Célunk, hogy egy olyan, művészetkedvelő, nyitott közösséget építsünk, melynek tagjai rendszeresen visszajárnak eseményeinkre, akárcsak egy művészeti szalon tagjai. Az estek különleges hangulatáról Európa egyik legimpozánsabb fényképészműterme, a Mai Manó Ház Napfényműterme gondoskodik. A beszélgetésekhez a Vylyan Pincészet borait kós toljuk. 

A sorozat házigazdája: Lovász László (műsorvezető, producer, Dumaszínház).
Az első beszélgetés témája Babarczy Eszter: A mérgezett nő című könyve és Szombat Éva fotóművész munkái. 
Időpont: 2019. szeptember 12. 18.00
Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem

Babarczy Eszter novellái a nővé válás folyamatát, a nők szereplehetőségeit és szerepkényszereit járják körül. A magány, a kiszolgáltatottság és sérülékenység hétköznapi vagy éppen szélsőségesen fájdalmas epizódjaiban megannyi küzdelem zajlik a méltóságért, a szeretetért, önmagunk elfogadásáért és elfogadtatásáért. Egyfajta felnövekedéstörténet rajzolódik ki a kötetben, amelynek hősei, mintegy megalkotván az „ismeretlen nő” alakját, különféle élethelyzetekben kénytelenek szembesülni szűkebb és tágabb környezetük elvárásaival. Az írások olykor szenvedélyes, máskor rezignált őszinteséggel, érzékletes és érzéki nyelven szólnak a különböző életkorokban átélt lelki és testi szenvedésekről, a „korbácsoló szavakról”, a családhoz, szülőkhöz, gyermekekhez, férfiakhoz fűződő kapcsolatok változó dinamikájáról. 

Ráhangolódásnak ajánljuk Babarczy Eszter kötetének címadó novelláját, A mérgezett nőt, melyet most teljes terjedelmében olvashattok el.

Babarczy Eszter: A mérgezet... by Litera Portal on Scribd

A Szombat Éva által felépített stílus senki máséval nem téveszthető össze, vizuális világa rendszeresen visszaköszön a designerekkel való együttműködéseiben és az alkalmazott munkáiban is. A Punkton olvasható interjúban arról mesél, hogyan férnek meg a munkásságában az önálló és társalkotói projektek, hogyan viszonyul egymáshoz a giccs-flitter-csillogás, a provokáció és a társadalmi szerepvállalás, de a legújabb, női testképekről és szexualitásról szóló fotósorozatáról kérdezték. 

Az interjút a képre kattintva olvashatod el. 

szombateva.jpgFotó: Szombat Éva: Részlet a Four Walls, Three Holes című sorozatból, 2019 © Szombat Éva 


A témához kapcsolódó további könyvek:
Melinda Gates. A nő helye – Változtassuk meg a világot a nők erejével!
Malala Yousafzai: Nincs más út
Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve – Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján.
A kötetek a helyszínen 20% kedvezménnyel megvásárolhatók a Napfényműteremben.
A belépőjegy ára: 2500 Ft, amellyel a Mai Manó Ház aktuális kiállítása is megtekinthető.
Jegyek előzetesen is megvásárolhatók a Mai Manó Ház jegypénztárában, november 4-től egységesen 2500 Ft-ért. (1065, Budapest, Nagymező u. 20.)

Gyertek el hozzánk a Mai Manó Házba! Mindenkit szeretettel várunk!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása