Anton Corbijn, Rodcsenko, René-Jacques és a riportfényképezés története - A Mai Manó Ház Blog európai kiállításajánlója (2020. február)

2020. február 06. Mai Manó Ház

Tavaly indult rovatunkban olyan európai fotókiállításokat ajánlunk, amely nagyszerű időtöltés és remek kulturális kikapcsolódás lehet a külföldre utazóknak. Több visszajelzést is kaptunk, (melyet ezúton is köszönünk) hogy új rovatunkkal megkönnyítettük a programkeresést, így 2020-ban is folytatjuk szubjektív ajánlónkat azokról a kiállításokról, melyeket mi is szívesen megnéznénk.
Februári témáink a riportfényképezés története, egy világhírű orosz fotográfus képei, egy itthon kevésbé ismert francia fotóriporter munkái és az egyik leghíresebb holland sztárfotós portréi. Frankfurt, Moszkva, Zürich és Párizs. Ezúttal is nagyvárosok februárban még látható egy-egy kiállítását találjátok ajánlónkban.

ANTON CORBIJN
2020. január 16. – április 11.
Galerie Anita Beckers Braubachstr. 9, 60311 Frankfurt (Main)
+49 (0)69-73900967
www.galerie-beckers.de

Az 1955-ben született Anton Corbijnt talán már nem kell bemutatnunk blogolvasóinknak, hiszen ikonikus sztárportréival, legendás videoklipjeivel (Nirvana - Heart Shaped Box, Metallica - Hero of the Day, U2 - One és a Depeche Mode - Behind the Wheel) örökre beírta magát a popkultúra nagykönyvébe. Képei más sztárportréihoz képest nem csupán különlegesek, de lényegüket tekintve is mások. Modelljeire eleve nem úgy tekint, mint hírességekre, a híresség intézményétől és az egész e körül uralkodó cécótól igyekszik elszakadni, de akiket lefotóz, azokat szereti és ismeri.
Az Anita Beckers Galériában megrendezett kiállítás sajtó- és enteriőrképeit a fotóra kattintva találod. 

ALEXANDER RODCHENKO: From the Still Art Foundation Collection
2020. január 24 - április 5.
The Lumiere Brothers Center for Photography
Bolotnaya embankment 3, bld. 1119072 Moszkva
+7 495-228 98 78
www.lumiere.ru

Alekszandr Mihajlovics Rodcsenko szovjet-orosz képzőművész Szentpéterváron született 1891. december 5-én. Rodcsenko – aki kétségtelenül a 20. századi avantgárd egyik kiemelkedő alkotója – a vizuális művészetek minden műfajában alkotott. Készített olajfestményeket, szobrokat, rajzokat, kollázsokat, fotómontázsokat, tervezett könyv- és folyóirat-címlapokat, hétköznapi tárgyakat, továbbá filmezett és fényképezett is. Rodcsenko apja színházi kellékes volt, édesanyja pedig mosónő. 1902-ben a család Kazányba költözött. 1905-ben itt egy alapfokú egyházi iskolába, 1911 és 1914 között pedig ugyanitt egy művészeti iskolába járt. Itt ismerkedett meg Varvara Sztyepánovával, akivel később, 1916-tól Moszkvában már együtt éltek. Ugyanebben az évben besorozták a hadseregbe, ahol 1917 végéig szolgált. Művészként nyilvánosan 1916-tól működött, de csak 1924-ben kezdett el fényképezni, első fényképezőgépét 1925-ben, Párizsban vette. Eleinte főleg portrékat készített. Sok közülük, például Majakovszkij, Dovzsenko, vagy édesanyja fényképe ma is közismert.
A Moszkvában megrendezett kiállításon a Still Art Foundation Gyűjteményében található Rodcsenko képeket mutatják be. 

STRIKING MOMENTS IN PHOTOJOURNALISM 1932-1989
2019. november 28. - 2020. március 8.
Photobastei
Sihlquai 1258005 Zürich
+41 44-2402200
www.photobastei.ch

A Zürichben megrendezett kiállítás egy különleges vizuális utazást tesz lehetővé a 20. század második felébe. A nagy újságcikkekkel bíró magazinok, mint például a Life, a Time Magazine, a Paris Match, a Spiegel, a Stern és mások, a sajtófotó aranykorában voltak a csúcson. A szerkesztőknek pazar költségvetésük volt, és fotósaikat a világ minden sarkába elküldhették, miközben otthon az olvasóközönségnek ezek a beszámolók jelentették az ablakot a világra. Ezen képek közül sok mélyen égette magát bele kollektív tudatunkba. A kiállítás az 1932 és 1989 közötti időszakot öleli fel, olyan alkotók képeivel, mint: Abbas » Eve Arnold » Micha Bar-Am » Bruno Barbey » Ian Berry » Werner Bischof » René Burri » Cornell Capa » Robert Capa » Henri Cartier-Bresson » Bruce Davidson » Raymond Depardon » Elliott Erwitt » Martine Franck » Stuart Franklin » Leonard Freed » Paul Fusco » Jean Gaumy » José Giribás Marambio » Burt Glinn » Mark Godfrey » Harry Gruyaert » Ernst Haas » Hiroshi Hamaya » Erich Hartmann » David Hurn » Richard Kalvar » Josef Koudelka » Hiroji Kubota » Sergio Larrain » Guy Le Querrec » Robert Lebeck » Erich Lessing » Constantine Manos » Peter Marlow » Steve McCurry » Susan Meiselas » Wayne F. Miller » Inge Morath » James Nachtwey » Michael Nichols » Gilles Peress » Eli Reed » Marc Riboud » Eugene Richards » Miguel Rio Branco » George Rodger » Sebastião Salgado » Ferdinando Scianna » David (Chim) Seymour » Marilyn Silverstone » W. Eugene Smith » Chris Steele-Perkins » Dennis Stock » Kryn Taconis » Alex Webb » Jeff Widener » Patrick Zachmann. 

RENÉ-JACQUES: FORMS OF ELEGANCE
2019. november 15. - 2020. május 24.
Jeu de Paume
1 Place de la Concorde, 75008 Paris
+33 1 47 03 12 50
jeudepaume.org

A 110 fotóval megrendezett Forms of Elegance kiállítás bemutatja René-Jacques karrierjét, a francia háború utáni fényképezés egyik kulcsszereplőjét, aki írók és költök nyomában fedezte fel az elhagyatott Párizs utcáit. Az 1908-ban Kambodzsában született René-Jacques harmincévesen standfotósként dolgozott a Remorques (Viharos vizek) című filmben, valamint ekkor már a Renault is alkalmazta fotóriporterként. Számára egyetlen részlet sem volt túl kicsi. 
A kiállítás sajtóképeit a galériában találod. 

(forrás: photography-now.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása