Keanu Reeves került az ebédelő munkások ikonikus fotójára egy ukrán tankönyvben

Keanu Reeves került az ebédelő munkások ikonikus fotójára egy ukrán tankönyvben

2020. február 07. Mai Manó Ház

Ukrajnában az egyik tizedikeseknek szánt történelem tankönyvben 2018-ban felhasználták a világ egyik leghíresebb felvételét, melyet már a Mai Manó Házban is bemutattunk. Ez a kép is minden bizonnyal pályázhatna az egyik legismertebb fénykép kitüntető címére. Az Ebéd a világ legnagyobb épületének tetején, Rockefeller Center, New York, 1932 című fényképen az acélgerendán ebédelő 11 munkás és az alattuk felsejlő Central Park, valamint Manhattan néhány háztömbje látható. 

hw.pngFotó: Hamilton Wright/Charles C. Ebbets: Ebéd a világ legnagyobb épületének tetején,
Rockefeller Center, New York, 1932
© Howard Greenberg Gallery

Igen ám, de ha jobban szemügyre vesszük az illusztrációnak szánt képet, az ukrán tankönyvben a fotón nem 11, hanem 12 férfi szerepel. A jobb szélen ott van egy plusz ember, sőt, akár azt is írhatnánk, hogy az 1932 októberében publikált képen valahogy a szendvicsét 2010-ben majszolgató Keanu Reeves is helyet kapott.
A tankönyvbe szerkesztett manipulált kép a Sad Keanu (Szomorú Keanu) 2010-ben elindult mém egyik variációja. Keanu Reevesről 10 éve készült egy szomorú kép, ahogy egy padon ülve egyedül eszi szendvicsét. Az internet népe szinte azonnal mémet gyártott a kanadai színész fotójából: a BuzzFeedtől kezdve a Redditen keresztül a Tumblrig mindenki Keanu Reeves látszólagos szomorúságából csinált mémet

kr.jpgFotó: A tankönyvi illusztráció Keanu Reeves-szel

Mint ahogy írtuk feljebb a tankönyvet 2018-ban adták ki, mégis csak most lett belőle akkora hír, hogy több újság, köztük a Kyiv Post is megírta. A cikkben megemlítik, hogy a tankönyv szerzője és a kiadó nem tudtak megállapodni abban, hogy tévedés történt vagy szándékosan került a tankönyvbe az eredeti fotó helyett a manipulált kép.
Irina Kraszucka, a könyvet kinyomtató Orion kiadó vezetője február 5-én azt mondta a Kyiv Postnak, hogy a könyv tervezése során valakik hibát követtek el.
Ezzel szemben Igor Shchupak történelemprofesszor – aki a tankönyvet írta – azt állította, hogy a fényképet szándékosan helyezték el a könyvben. Azt is mondta, hogy ellenőrizni szerették volna, hogy a diákok mennyire gondosan olvassák el a tankönyveket. „Amikor a tervező, aki velem dolgozott a könyv illusztrációin, megmutatta nekem ezt a fényképet Keanu Reeves-szel, először nem vettem észre ezt a kis részletet.” - írta a Facebookon, miután a manipulált fotót mások észrevették és széles körben terjesztették Ukrajnában. "De amikor megértettem a mémet, úgy döntöttem, hogy megtartom." Azt mondta, hogy megpróbálta interaktívabbá és vonzóbbá tenni a tankönyveit a modern kor gyermekeinek számára, akik „nem sokat olvasnak, hanem inkább a képeket részesítik előnyben”.
Sokan – akiket nem győzött meg a magyarázat – azon a véleményen voltak, hogy nem megfelelő hamis/manipulált képeket használni egy iskolásoknak szóló tankönyvben. Mások pedig azzal vicceltek, hogy ez is csak azt bizonyítja, hogy Keanu Reeves halhatatlan. 

(forrás: kyivpost.com; 24.hu; maimano.hu)

Az eredeti, ikonikus fotóról ITT olvashatsz bővebben.