A világ egyik leghíresebb szerelmesfotóját is bemutatjuk 2020-ban a Mai Manó Házban

2020. február 25. Mai Manó Ház

2020-ban is igazán különleges kiállításokkal készülünk a Mai Manó Házban. Jelenleg a Magyar Kockák sorozatával ismertté vált Katharina Roters Örményországban készült képeit láthatjátok, melyek – többek között – egy félkészen hagyott atomvárosba is elkalauzolják a nézőt.

Márciusban a világhírű Douglas Kirkland két sorozatát mutatjuk be, aki 1961-ben Marylin Monroe-ról, egy évvel később pedig Coco Chanelről készített egy-egy sorozatot. Kirkland huszonhat éves kora óta több mint kétezer megbízásnak tett eleget, és Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Munkássága az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.

Májusban olyan Paul Almásy képeket láthattok nálunk, melyek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményében őriznek. A magyar származású, 1906-ban Budapesten született fotográfus Szajna partján táncoló fiataljairól készített felvételét több alkalommal is a HÉT FOTÓJÁNAK választottátok Facebook oldalunkon.

Nyáron egy igazán értékes, csoportos kiállítással lepünk meg Benneteket, és nem árulunk el nagy titkot, ha annyit leírunk, hogy azok, akik Kertész, Capa vagy éppen Munkácsi fotóját szeretik, biztosan örömmel látogatnak meg minket.

Szeptemberben a fotótörténet legelső utazó fotográfusainak olyan képeit mutatjuk be, melyek 1841 és 1860 között Egyiptomban készültek. A kiállításon többek között Gustave Le Gray, Felice Beato, Francis Frith és Maxime du Camp útiképeit is láthatjátok, aki Gustave Flaubert francia íróval, a lélektani regény egyik legnagyobb mesterével utazott Egyiptomba.

Októberben a Fotóhónap 2020-as kiemelt kiállítója Robert Doisneau lesz, akinek nem csak fekete-fehér képeit, hanem a ritkán látott színes fotóit is megmutatjuk. Nem hivatalos statisztikák szerint az 1950 márciusában készült ikonikus fotóját, melynek címe Csók a városháza előtt több mint két és félmillió példányban adták el képeslapon, de még ma is nehéz úgy Párizsban sétálni, hogy ne találkoznánk díszpárnákon, naptárakon, kerámiákon, pólókon, leporellókon a világhírű fotó másolatával, mint ahogy azt is biztosan kijelenthetjük, hogy a csókolózó szerelmespárt ábrázoló kép állandó darabja minden Doisneau életművét bemutató kiállításnak. 

006.jpgFotó: Robert Doisneau: Csók a városháza előtt, Párizs, 1950. március © Atelier Robert Doisneau


fotókönyv alapú művek bemutatására megalapított PaperLab Galéria kurátorai Schuller Judit Flóra és Kiss Imre ismét a nemzetközi szcénából mutatnak be itthon sok esetben ismeretlen vagy kevésbé ismert műveket, művészeket. A március 29-ig látogatható Tekla Inari Legacy című kiállítás után idén az alábbi fotográfusok munkái láthatók majd a PaperLab Galériában: 

Aapo Huhta: Omatandangole
Kurt Tong: Combing for Ice and Jade
Helmut Völter: The Movement of Clouds around Mount Fuji
Nicolai Howalt: Old Tjikko
Nico Krijno: How To Leave You Body Behind


Látogassatok meg minket a Mai Manó Házban, tervezzetek velünk 2020-ban is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása