A fotográfus, aki megváltoztatta a világot, extrém szelfik és a legjobb mobilfotók

2020. február 28. Mai Manó Ház

Ahogy azt korábban már jeleztük, Fotóbulvár rovatunkat kibővítve egy rövidhíres ajánlót is elindítunk a Mai Manó Ház Blogon. A terveink szerint rendszeresen megjelenő sorozatunkban is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánljuk figyelmetekbe.
Hogy minél színesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket. 

lewis-hine1910.jpgFotó: Lewis Hine: 1910. május, Wilmington, Delaware. “James Lequlla, rikkancs, 12 éves. 3 éve árulja az újságokat, átlagosan 50 centet keres hetente. Nem dohányzik, naponta 7 órát dolgozik.” 
  • A dpreview oldalán jelent meg egy videó, melyen a Lewis Hine készítette világhírű sorozatról van szó. Hine megmutatta képein, hogyan dolgoznak a nyolcéves gyerekek a textilgyárakban, vagy mint szénfejtők a veszélyes bányákban és hogyan árulnak éjjel-nappal újságot a dermesztő hidegben. Feljegyzéseket készített a gyermekekkel folytatott beszélgetésekről és közölte a körülményeikre vonatkozó adatokat is. Képei olyan bizonyítékok, dokumentumok voltak, melyek gyors intézkedést eredményeztek. Hatályba lépett a gyerekmunkára vonatkozó törvény, mivel Hine fényképei a szociális haladásért vívott harcban erős fegyvernek bizonyultak. 

  • Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár a héten jelentette be, hogy gyűjteményének gyarapítása céljából megvásárolja Shawn Walker fotográfus közel 100.000 fotóból, negatívból álló archívumát. 

  • A Dazed Digital oldalán nyolc olyan ellentmondásos fényképet mutatnak be, melyek a férfiasságot, maszkulinitást vitatható módon ábrázolja. A szerkesztők többek között Peter Hujar, David Wojnarowicz vagy éppen Catherine Opie egy-egy fotóját is beválogatták a listába. 

  • A The Art Newspaper oldalon jelent meg, hogy több mint 650 művész írta alá azt a petíciót, mely Bernard „Bernie” Sanders amerikai szociáldemokrata politikus, Vermont állam korábbi kongresszusi képviselője, jelenlegi szenátorát támogatja az elnökválasztáson. A listát böngészve fotográfusok neve is előkerül, többek között Nan Goldin is kiállt a szenátor mellett. 

minkkinen.jpgFotó: Arno Rafael Minkkinen: Maroon Bells Sunrise, Aspen, Colorado, 2012
  • A The Guardian oldalán jelent meg az Extrém szelfik című cikk, melyen Arno Rafael Minkkinen képeit mutatják be. Minkkinen újraértelmezi az önakt fogalmát, amikor saját meztelen testét fényképezi minden erotikától, nárcisztikától vagy erőszaktól mentesen. Egyszerűen csak úgy mutatja be és kezeli testét, mint a természet szerves részét, mint egy primitív anyagot. 

  • A koronavírus járvány lassan már az életünk minden területét befolyásolja, így van ez a Sotheby’s aukciósház következő árveréseivel is. Nemrég bejelentették, hogy a Hongkongban tervezett Modern and Contemporary Art árverést New Yorkban tartják meg. 

  • A fényképezés segíthet a depresszión? – ezzel a címmel jelent meg egy érdekes cikk a Feature Shoot oldalán. Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy, az Egyesült Királyságban a Lancaster University és a Sheffield University kutatói által készített tanulmány szerint a napi szintű fényképezés javíthatja jólétünket. 

  • A Forbes készített egy interjút Mads Nordsveen utazó fotográfussal, akinek több mint hárommilliós követő tábora van az Instagramon.

feinstein.jpgFotó: Harold Feinstein: Brooklyn, New York, 1955
  • The Eye of Photography egy csodaszép galériát publikált Harold Feinstein humanista képeiből. 

  • Ha Iránban élsz, cenzúrával, zaklatással, letartóztatással, kínzással, néha kivégzéssel kell szembenézned. Ha Iránon kívül élsz, mint én, az emigránsok életét éled, a szeretteidtől és a családodtól való távolság, a honvágy fájdalmával. Ezért nem vagyunk képesek erkölcsileg, érzelmileg, pszichológiailag és politikailag távol maradni a társadalmi felelősségvállalás valóságától.” – ezekkel a gondolatokkal kezdte el 2010 decemberében Shirin Neshat rövid előadását Washingtonban. A British Journal of Photography oldalán megjelent ajánlóban a Photo London 2020 programsorozat részeként bemutatott kiállítást és képeit ajánlják, mely március 28-ig látogatható a Goodman Galleryben. 

  • 2019-ben A 91. Oscar-díjátadó ceremónián Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezte Free Solo kapta meg a legjobb dokumentumfilm díját. Nemrég a The Guardian My Best Shot rovatában jelent meg Keith Ladzinski képe, melyen Alex Honnold lélegzetelállító helyzetben látható. A cikkben a fotográfus mesél az elkapott pillanatról.

  •  A thephoblographer szerkesztői 5 olyan, angol nyelvű YouTube videó csatornát ajánlanak, melyek a fényképezés témában publikálják videóikat. Ha magyar nyelvű csatornát néznél, hallgatnál, akkor mi a Mai Manó Ház YouTube csatornáját ajánljuk figyelmedbe, ahol a Mai Manó Online Fotóegyetem előadásait tekintheted meg. 

heilig.jpgFotó: Deadvlei, the African Tree Cemetary. Daniel Heilig, Grand Prize Winner. iPhone X.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása