A World Press Photo idei legjobbjai, díjnyertes természetfotók és öt ikonikus Hasselblad fényképezőgép

2020. március 04. Mai Manó Ház

Fotóbulvár rovatunkat kibővítve egy rövidhíres ajánlót is elindítottunk a Mai Manó Ház Blogon, de ettől a hónaptól már a Punkt oldalán is találkozhattok ajánlóinkkal. A heti rendszerességgel megjelenő sorozatunkban a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánljuk figyelmetekbe.
Hogy minél színesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket. 

wpp.png

  • A World Press Photo Foundation a múlt héten nyilvánosságra hozta az idei díj jelöltjeit. A zsűri tagjai 125 ország több mint 4200 fotósa által benyújtott 73 996 fényképből választottak ki kategóriánként hat olyan képet, amelyek közül hirdetik majd ki a nyerteseket. A Természet kategóriában egy magyar nevet is felfedezhetünk. Horváth Eszter fotóján jegesmedvéket láthatunk. Gratulálunk!

  • Kincset érő adatokkal frissült a gépi tanuláshoz szánt Open Images. A gépi látással foglalkozó kutatók örömére befutott a Google által kezelt Open Images V6-os verziója, amely jócskán kiterjeszti a datasetben tárolt képekhez kapcsolódó annotációk tárházát - azok között így már egyebek mellett különböző új vizuális kapcsolatok és emberi tevékenységek is ott vannak, illetve egy új, címketípust is bevezet. – olvashatjuk a hwsw oldalán

  • Az Amateur Photographer oldalán megjelent könyvajánlójában a Magnum Streetwise: The Ultimate Collection of Street Photography című 384 oldalas fotóalbumot és képeit mutatják be. Az utcai fényképezés a Magnum Photos 1947-es alapítása óta a vezérelveinek egyik legfontosabb alappillére. A fotóalbumba olyan képeket válogattak, amelyek ennek a műfajnak a meghatározó felvételei. A Thames and Hudson gondozásában megjelent könyv megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban. 

  • Bár nem LeRoy Grannis volt a legelső, aki a hatvanas években a szörfösök mindennapjait fényképezte, mégis az egyik legfontosabb szörffotósként tartják számon a kaliforniai életmódot ábrázoló fényképei miatt.
    Napjaink egyik ismert szörffotósa Chris Burkard egy podcast adásban mesél következő projektjéről

 

nature2020.jpgFotó: @cannonmatt: Izland, Kirkjufell mountain, 2019
  • Egy ingyenesen letölthető alkalmazás, az Agora által kiírt #Nature2020 versenyre 11086 képpel pályáztak az amatőr és profi fotósok a világ minden tájáról. A Daily Mail galériájában az Agora #Nature2020 fotópályázat döntőseinek képeit találod. A legszebb természetfotót 2020 március 4-én hirdetik ki. 

  • Keleti Éva: Ha nem Ruttkai Éva vagy Törőcsik Mari van a képen, akkor is ugyanolyan jó? címmel jelent meg interjú a 24.hu oldalán. A 88 éves fotográfussal arról is beszélgettek, hogy közel harminc év szünet után miért kezdett el újra fotózni, milyen volt a digitális technikára való átállás, és kik azok a fiatal színészek, akiket szívesen örökítene meg a képein. 

  •  Az Aperture kiadó egy igazán különleges kiadással jelentkezett. A PhotoWork: Forty Photographers on Process and Practice című könyvben 40 fotográfus mesél alkotói folyamatáról. A 256 oldalas kiadványban Robert Adams, Dawoud Bey, Alejandro Cartagena, Elinor Carucci, John Chiara, Kelli Connell, Lois Conner, Matthew Connors, Siân Davey, Doug DuBois, John Edmonds, LaToya Ruby Frazier, Paul Graham, Katy Grannan, Gregory Halpern, Curran Hatleberg, Todd Hido, Rinko Kawauchi, Peter Kayafas, Justine Kurland, Gillian Laub, John Lehr, Dana Lixenberg, Andrew Moore, Abelardo Morell, Zora Murff, Catherine Opie, Ed Panar, Matthew Pillsbury, Kristine Potter, Gus Powell, Richard Renaldi, Sasha Rudensky, Lise Sarfati, Bryan Schutmaat, Manjari Sharma, Dayanita Singh, Tiffany Smith, Alec Soth, Mark Steinmetz és Vanessa Winship osztja meg titkait az olvasóval. 

  • Az index.hu Nagykép rovatának szerkesztői Sally Mann képeiből válogattak, akinek 2019-ben rendeztek kiállítást a Jeu de Paume termeiben. A válogatásában azok a korai Sally Mann-képek szerepelnek, amelyeken a fotós saját gyermekeit örökítette meg, megjelennek azok a fotók, amelyeken a déli vidék polgárháborús emlékét idézi meg vagy épp a szülőföldjének történetét átszövő rasszizmussal néz szembe és ott vannak azok a fotók is, amelyeken a fotós időközben felnőtt gyerekei és betegséggel küzdő idős férje láthatóak.

hasselblad.jpgFotó: phoblographer.com 
  • A Farm Security Administration program keretein belül 1935 és 1944 között működött egy információs részleg Roy Stryker irányításával, azzal a céllal, hogy megismertesse az igazi Amerikát az amerikaiakkal. A projekt keretében Dorothea Lange másfél év alatt több mint kétezer fotót készített és mindegyikhez tőmondatos feljegyzéseket is csatolt, többnyire a képek szereplőinek saját szavait. Ilyen tárgyilagosan, ugyanakkor megrázóan addig még nem dokumentálták a nyomort és a szegénységet az Egyesült Államokban. A New York Times oldalán Dorothea Lange képeiből és jegyzeteiből mutatnak egy válogatást. 
  • Harry herceg Londonba látogatott, méghozzá a híres Abbey Road stúdióba. Itt volt Jon Bon Jovi is, akit a legtöbben a Bon Jovi nevű rockegyüttes frontembereként ismernek. Mivel a popzene történetének egyik leghíresebb fotója az, ahogy a The Beatles együttes négy tagja átmegy az Abbey Roadon a zebrán, a herceg és Jon Bon Jovi az Invictus Games kórusának két tagjával kiegészülve beállt a fotózáshoz szükséges pózba. A képet a Velvet oldalán lehet megtekinteni.  

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása