Hétköznapi hősök, családi drónfotók és utcai fényképészek a karantén idején

2020. április 03. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit.
Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe, melyek révén talán egy kicsit ki lehet szakadni a koronavírus-hírek nyomasztó világából. 

husztiindex.jpgFotó: Huszti István
  • Az egészségügyben robotoló dolgozók mellett most azokon is óriási a teher, akiknek köszönhetően az ország még működik. Futárok, boltosok, szemétszállítók, szociális munkások, akik a határaikat feszegetik, hogy ne bénuljon meg teljesen az élet. Huszti István hétköznapi hősökről készített sorozatát az index.hu Nagykép rovatában találod

  • Az idei World Press Photo digitális történetmesélés szekciójában szereplő anyagokból már korábban is ajánlottunk figyelmetekbe és ebben a posztban is belinkelünk egy videót. Francois Verster és Simon Wood Scenes From a Dry City című kisfilmjében a 4.5 millió lakosú Fokváros és az azt sújtó vízhiány áll a középpontban. 

  •  A Magnum csapatát erősítő Martin Parr dokumentarista fotográfus eleinte egy 35mm Leica M3-mal fekete-fehérben, majd a 80-as évek elejétől színesben fotózza a brit középosztály mindennapjait. A Petapixel oldalán egy videót és Martin Parr képeit tekintheted meg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pink avocado photography (@pinkavocadophotography) által megosztott bejegyzés,

 

  • Otthonunkba zárva sem kell lemondani a profi családi fényképekről, egy litván fotós megtalálta a megoldást – olvashatjuk az index.hu Mindeközben rovatában. A világjárvány miatt az esküvői fotósok sincsenek könnyű helyzetben, hiszen az ő megélhetésük is veszélybe került. Egyikük, Adas Vasiliauskas egy érdekes és nagyon szerethető projektbe kezdett így, hogy nem hagyhatja el az otthonát, viszont van egy drónja, amit kiküldhet a külvilágba. Először csak a barátait kereste fel a drónra szerelt fényképezőgépével, hogy fotókat készítsen róluk biztonságos távolságból, majd egyre nagyobb körben ment híre az erkélyes vagy ablakos családi képeknek, és innen már nem volt megállás.  

 

  • Egy német fotós, Thomas Klemmer a hétvégén a kertjéből örökítette meg a Nemzetközi Űrállomást (ISS). A kép elkészítéséhez Klemmer egy speciális teleszkópot használt, a folyamatról a Redditen számolt be. A férfi manuálisan követte le a 28 ezer kilométer per órás sebességgel haladó űrállomást. Mikor az ISS végre jól láthatóvá vált, több száz felvételt készített róla. Végül 22 képkockát használt fel a legjobb fotó megalkotásához, melyet a 24.hu oldalán tekinthetsz meg

  •  Az 1957-ben született Ross Halfin a Guardian My best shot rovatában meséli el legjobb képének történetét. A londoni fotográfus először 1984-ben fényképezte a Metallica zenekar tagjait, akik kifejezetten őt szerették volna felkérni, mert korábban látták az Iron Maiden tagjairől készített képeit.
    A kép a Metallica Black című lemezének turnéján készült Belgiumban, 1993. július 1-jén. James Hetfield, az énekes és gitáros, éppen a színpad szélén állt. Halfin így emlékezett vissza: „Mivel a Black albummal turnéztak, sokat fényképeztem fekete-fehérben. Észrevettem Hetfieldet, mögötte a naplemente és a rajongók kezei a magasban, kattintottam és ez lett az egyik leghíresebb Metallica képem. Fontos volt a napszak: a legtöbb zenekar nem szereti a napfényt, sötétben akarnak zenélni. ők viszont szürkületben játszottak. Öt perccel később már sötét lett volna, és a kép már nem így nézett volna ki.”

eggleston.jpegFotó: William Eggleston: Untitled, 1974 (Karen Chatham, left, with the artist's cousin Lesa Aldridge, in Memphis, Tennessee) , 1974 "William Eggleston Portraits" at National Portrait Gallery, London
  • Amikor William Eggleston – aki az elmúlt öt évtizedben napjaink egyik legfontosabb fotósává vált – 1967-ben megérkezett Manhattanbe, egy színes diákkal és nagyításokkal teli bőröndöt hozott magával, amiben a Mississippi-delta környékén készített színes munkái voltak. New York-ban Eggleston találkozott, majd összebarátkozott a jövő fotós legendáival és Diane Arbus, Garry Winogrand, valamint Lee Friedlander arra ösztönözték, hogy mutassa be munkáit a Modern Művészetek Múzeumában dolgozó John Szarkowskinak, aki akkoriban az egyik legbefolyásosabb kurátor, kritikus, fotótörténész volt.
    Évtizedekkel később, 2012 márciusában egy Christie's aukción 36 nagyítását 5,9 millió dollárért adták el. Egy triciklikről készített fényképe – amely a „William Eggleston's Guide” monográfia borítóján látható, 1970, Untitled, képaláírással – a művész egyéni rekordja, hiszen egyetlen eladott példányáért 578500 dollárt fizettek egy árverésen.
    Eggleston képeiből az artsy oldalán a William Eggleston színes fényképei a mindennapokról megdöbbentették a művészet világát című cikkben találsz egy válogatást. 

  • A street photography képviselői számára az egyik legnagyobb rémálom az, ha az utcán nincsenek emberek. De a koronavírus-járvány miatt jelenleg ez a valóság, amely sok utcai fotóst érint. A kötelező karantén azt jelenti, hogy mindenki otthon van - helyesen -, mivel mindent megteszünk annak érdekében, hogy legyőzzük ezt a globális világjárványt. Néhányan az utcai fotósok közül, akik most ebben a nehéz időszakban továbbra is szeretnének alkotni, egy valószínűtlen forráshoz fordultak, hogy megkapják az utcai fényképezés élményét - egy videójátékhoz.
    Nico Froehlichhel a The Phoblographer oldalán olvashatsz el egy interjút, aki a Red Dead Redemption 2 videójátékba beépített Photo Mode segítségével készíti el virtuális képeit. 

  • Lepje meg facebookos ismerőseit, készítsen képeiből 360 fokos panorámafotókat – jelent meg a hír a hvg.hu oldalán. Egy egyszerű fényképből 360 fokos fotót készít a 360 Photo Converter weboldal, méghozzá igen egyszerűen. Az oldalra fellépve be kell jelentkeznünk facebookos azonosítónkkal, majd tölthetjük is fel az átalakítani kívánt képet számítógépünk tetszőleges mappájából.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása