Ez a kép lett az év fotója - World Press Photo of the Year 2020

2020. április 17. Mai Manó Ház

A World Press Photo 2020 pályázatra 24 országból 4300 fotós 74 ezer képet küldött. A zsűri 44 díjat osztott ki több kategóriában.
A fődíjas Csiba Jaszujosinak, az AFP francia hírügynökség kelet-afrikai fotóriporterének Straight Voice című fotója egy fiatal szudáni férfit ábrázol tüntetők közepette, amint verset szaval. Az áramkimaradás miatt sötétbe borult kartúmi utcán társai mobiltelefonjaik lámpáival világítják meg őt. Chris McGrath, a zsűri egyik tagja szerint a fődíjas kép „nagyon szép, nyugodt fotó, amely magába sűríti a világ minden nyugtalanságát és az emberek vágyát a változásra”. Az év fotóriportjának a zsűri Romain Laurendeau francia fotóriporter Kho, the Genesis of a Revolt című fotósorozatát választotta, amely a 2019-es algériai tömegtüntetések kezdetét, a fiatalok között uralkodó mély nyugtalanságot mutatja be. 

world-press-photo-of-the-year-yasuyoshi-chiba_agence-france-presse.jpgFotó: Csiba Jaszujosi

(forrás: index.hu; worldpressphoto.org

Egy magyar fotósnak ítélték oda környezet (egyedi) kategóriában idén a World Press Photo díját az északi-sarkvidéki kíváncsi jegesmedvékről készült fotójáért. Horváth Eszter fotóját ITT tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása