Így készült Douglas Kirkland: Egy este Marilyn Monroe-val című sorozata

2020. április 22. Mai Manó Ház

A Mai Manó Házban 2020. március 17-én nyitottuk volna meg Douglas Kirkland fotókiállítását, melynek kurátorai Marta Cannoni, Livia Corbò és Baki Péter voltak. A kiállítással elkészültünk, ám a látogatóink és saját magunk egészségének védelme érdekében már a megnyitót sem tudtuk megtartani. Mivel a Mai Manó Ház jelenleg határozatlan ideig zárva tart, ezért most itt a blogunkon mutatjuk be a kiállításon is szereplő egyik sorozatot.

Az 1934. augusztus 16-án Torontóban született Douglas Kirkland a riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és ’70-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times Magazine, a The New York Times Magazine és a Town & Country Magazine lapoknak is. Kirkland karrierjének kezdete óta több mint kétezer megbízásnak tett eleget, Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Százötvennél is több film forgatásán fotózott, olyanokén, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007), vagy A nagy Gatsby (2011).

A Look magazin 1961-ben megbízást adott Douglas Kirklandnek, hogy készítsen képeket Marilyn Monroe-ról egy címlapsztorihoz a lap fennállásának 25. évfordulójára. Így a mindössze 26 éves Kirkland eltölthetett egy érzéki, bensőséges és felszabadult estét korának leggyönyörűbb nőjével. A találkozás 55 darab bámulatos fotót eredményezett, ezekből lett az Egy este Marilynnel.
A sorozat képein az érzéki Marilyn az ágyban pózol, a fényképezőgép és közötte semmi más nincs, csupán egy selyemlepedő. Kirkland újonc volt a szakmában, ekkor még nem volt sejthető, micsoda karrier előtt áll. Elmondása szerint akkor este vibráló feszültség alakult ki közöttük, ettől lettek a fotók olyan lehengerlőek. Visszaidézve a pillanatot, Kirkland az aznap esti közös fotózást úgy írja le, mint „csodaszép táncot”, amelyben természetesen Marilyn vezetett.

A képre kattintva a Mai Manó Házban megrendezett kiállításunk sajtófotóit találod.

„Marilyn elbűvölő ráérzéssel tette könnyűvé a dolgomat. Csak ennyit mondott: „Rendben, tudom, mi kell nekünk. Egy ágy selyemlepedőkkel, semmi több, és minden simán fog menni. De – tette hozzá – a lepedő selyem legyen ám!” A munkám legnagyobb részét ő végezte el: megértette az elképzelésem, és jobban elkapta, mit is akarok, mint én képes lettem volna rá. Hálás vagyok neki.” 

A képre kattintva az ikonikus sorozat werkfotóit találod:

kirkland_mm.png

(forrás: maimano.hu; iconicimages.net; photoop.it)

Bert Stern sok híres fotóját ismerjük, de talán mind közül a legismertebbek a Marilyn Monroet ábrázoló képkockái, melyet a Vogue magazin felkérésére 1962-ben, három héttel Monroe halála előtt készített. Ám a sors úgy hozta, hogy amit a Vogue egy nyolcoldalas tisztelgésnek szánt, az végül az ünnepelt filmsztár nekrológja lett. Ezeket a képeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása