Egy éve indult a Punkt, magyar celebek 1968-ban és milyen a szép szem a világ 95 grafikusa szerint?

2020. május 21. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban még mindig zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

horseontheroof_am_idler.jpgFotó: Szatmári Gergely: Ló a tetőn. Részlet az American Idler című sorozatból 
  • Nagyon furcsa érzés, amikor rád fogják a fegyvert – címmel jelent meg egy beszélgetés Szatmári Gergely fotográfussal a Librarius oldalán. Szatmári sorozataiból már itt a Blogunkon is mutattunk be válogatást.

  • 2019. május 21-én, pontosan egy éve indult a Punkt, a Mai Manó Ház online fotográfiai folyóirata, mely a nemzetközi fotóművészeti folyamatokat, hangsúlyosan a magyar, valamint a közép- és kelet-európai eredményeket mutatja be magyar és angol nyelven. Nagy örömünkre az oldal látogatottsága folyamatosan növekszik, sőt a friss cikkeket, most már innen a Mai Manó Ház Blogról is elérheted (a jobb oldali sávból) és büszkék vagyunk arra, hogy a világhírű japán fotográfus, Nobuyoshi Araki az elmúlt egy évben kizárólag a Punktnak adott interjút. 

  • Vannak olyan napok, hetek, amikor nincs lehetőségünk elővenni a kamerát és szebbnél szebb helyszíneket felkeresni. A lakást/kertet pedig már kimaxoltuk, és már a család is unja, hogy állandóan a masinánkkal kergetjük őket. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ha csak napi 20-30 percet is, de szánjunk arra, hogy valamilyen formában foglalkozzunk a fotózással. Ehhez ad ötleteket a Kattanj ki! Blog

  • A koronavírus-járvány miatt mindenkinek rögtönöznie kell, nincsenek jobb helyzetben azok a nagy amerikai magazinok sem, amik normál esetben több tucat ember közös erőfeszítésével, nem ritkán több helyszínen készítenek igen drága fotósorozatokat. Jelen körülmények között viszont ilyeneket teljesen esélytelen szervezni, úgyhogy újfajta megoldásokat kell keresni.
    Az amerikai GQ legújabb száma például egy olyan fotóval jelenik meg, amit maga Robert Pattinson készített, egyedül, otthon. – írta az index.hu Mindeközben rovatában, ahol a címlapot is megtekintheted

szalay.jpgFotó: Szalay Zoltán: Che Guevara-imitátor a venezuelai küldöttségben (Fortepan)
original_eye.jpgEz volt az eredeti fotó, amit a világ körül több grafikusnak kiadtak, hogy rajzoljon photoshoppal „szép” szemet a modellnek. Contactlenses.co.uk
  • A Velveten jelent meg egy érdekes cikk a szépségideálról. A világ 95 országába küldtek el egy képet azzal a kéréssel, hogy photoshoppolják a modell szemét olyanra, ami szerintük „szép”. A kép 95 különböző verziója jött ezek után vissza, alább válogattunk a legérdekesebbek közül, természetesen a Magyarországot képviselő grafikus munkája is benne van.
    Nem meglepő, hogy sokan rajzoltak kék szemet a modellnek olyan országokból is, ahol ez a szemszín roppant ritka, de azon én legalábbis elcsodálkoztam, milyen sok grafikus nagyobbította meg a modell szemét. Érdekes, hogy egy tervező volt, aki a szemöldökhöz is nagyon látványosan nyúlt hozzá, ráadásul Dániából érkezett vissza a meghökkentően megdúsított szemöldök. 

  •  A MOMA évekkel ezelőtt életre hívta a Seeing through photography elnevezésű online fotókurzusát, mely hasznos képzési lehetőséget nyújt azok számára, akiket a fotográfia története és a kortárs fotó működésének megértése egyaránt érdekel. Az angol nyelven zajló hat hetes kurzushoz videók, házi feladatok, kvízek és olvasmányanyagok kapcsolódnak, a képzést Sarah Meister, a MOMA kurátora vezeti, aki több mint 20 éve dolgozik az intézményben. – olvashatjuk a Punkt.hu cikkében

  • Meghalt Astrid Kirchherr, a Beatles első fotósa – írta a 24.hu.
    81 évesen elhunyt Astrid Kirchherr német fotós és képzőművész, aki a Beatleshez fűződő kapcsolata révén lett ismert. Kirchherr készítette az első fényképeket a zenekarról még annak a legelső korszakában, amikor a szülővárosában, Hamburgban játszott a zenekar. Kirchherr a Beatles akkori basszusgitárosa, Stuart Sutcliffe barátnője volt, akivel el is jegyezték egymást, mielőtt a zenész fiatalon, váratlanul meghalt 1962-ben. Neki tulajdonítják a gombafigura kitalálását is, ám Kirchherr ezt cáfolta később. A még ismeretlen, öttagú Beatlesről készül fotói később ikonikusak lettek, ezután még később is fotózhatta a zenekart, és 1967-ig dolgozott szabadúszó fotósként, és számos liverpooli zenekart is fényképezett. 

  • Ők néznek szembe nap mint nap a koronavírussal címmel jelent meg a 444.hu oldalon egy galéria. AZ MTI fotósa, Balogh Zoltán a budapesti kórházakban a koronavírusos betegek gyógyításában résztvevő orvosokat, ápolókat és a kórházi személyzet többi tagját fotózta.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása