Hülyeállatfotó-verseny, interjú az első magyar World Press Photo-díjas fotográfusnővel és egy Doisneau-kiállítás képei

2020. május 25. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk. Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

doisneau.jpgFotó: Robert Doisneau: Párizs, 1933 (Palazzo Pallavicini, Bologna)
  • A bolognai Palazzo Pallavicini május 21-én Robert Doisneau kiállításával nyitotta meg újra a nagyközönség előtt tereit. A kiállítást márciusban mindössze két nap után felfüggesztették a COVID-19 vészhelyzet miatt, és most július 21-ig hosszabbították meg. Terveink szerint Doisneau képeit ősszel a Mai Manó Házban is bemutatjuk. 

  • A legendás második világháborús fotóriporter, Tony Vacarro, akinek képeit már a Mai Manó Ház Blogon is bemutattuk 97 évesen legyőzte a koronavírust. Szinte minden angol nyelvű lap beszámolt a hírről, hogy a veterán fotográfus elhagyhatta a kórházat. Pályája alatt Vacarro sosem értett egyet Capával, melyről több interjúban is mesélt: „Elég gyakran összehasonlítanak Robert Capával, mert készített egy képet egy, a kamerája előtt meghaló katonáról. Én is készítettem egy, a kamerám előtt meghaló katonáról. Fenntartotta, és ezt Hemingwaytől vette, hogy a háború romantikus. Sajnálom, mondtam, Bob, egyáltalán nincs igazad.” 

  • Dino Kužnik New York-i fotós – aki eredetileg Szlovéniából érkezett – a fényképezést médiumként használja az esztétikailag egyedi jelenetek halhatatlanná tételéhez, különös tekintettel a színre és a kompozícióra. A magány Dino személyes munkájának mozgatórugója. Ez egy békés lelkiállapotot tükröz, amelyet csak akkor lehet elérni, ha teljesen belemerül a környezetébe, amelyben dolgozik. A Pellicola Magazin oldalán megjelent interjúból életútja mellett a képeit is megismerheted. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Comedy Wildlife Photo Awards (@comedywildlifephoto) által megosztott bejegyzés,

  • Hatodik éve rendezik meg a vicces természetfotók versenyét, a Comedy Wildlife Photo Awardsot, melyről a Mai Manó Ház Blogon is többször beszámoltunk már. A versenyt két profi fényképész indította el, akik szerették volna megmutatni a természet kevésbé drámai oldalát. A fotók jogdíjának egy részét pedig környezetvédelmi célokra fordítják. A 2020-as verseny még tart, június végéig lehet nevezni. Az eddig befutott jelentkezések alapján elég jó lesz a mezőny. - olvashatjuk a hvg.hu oldalán az Erősnek ígérkezik az idei hülyeállatfotó-verseny című cikkben. 
     
  • Az amerikai szenátor és 1964-es elnökjelölt, Barry M. Goldwater politikai elkötelezettségét meghaladta a fényképezés iránti szenvedélye. Goldwater egy életen át dokumentálta szeretett Arizona államának embereit és helyeit, és 1939 óta fényképeinek százai jelentek meg. Most az Arizona Highways kiadásában jelent meg egy 128 oldalas fotóalbum Goldwater képeiből, mely könyvesboltunkban is megrendelhető. 

  •  Az Artsy oldalán jelent meg egy részletes írás Germaine Krull munkáiról, ahol élete mellett képeit is megismerheted. 

  • Négy évtizedes külföldi távollét után Margaret Courtney-Clarke visszatért hazájába, Namíbiába, és egy radikálisan megváltozott táj fogadta, ami az azt elfoglaló emberek életének részletes fényképészeti vizsgálatára késztette. A fotográfusnővel a LensCulture oldalán jelent meg egy interjú, ahol az Afrikában készült színes képeit is bemutatják.

esterhorvath.jpegFotó: Esther Horvath díjnyertes felvétele. Polar bear mom and cub visit the ice floe and check out flags and equipment next to Polarstern vessel. October 10, 2019 © Esther Horvath
    • Április közepén átadták a World Press Photo díjait, környezet kategóriában a magyar fotográfusnak, Esther Horvathnak ítélték a kategória első díját. A jelenleg Brémában élő fotós az Északi-sarkvidék környezeti változásait dokumentálja évek óta, így számos kutatóexpedíción vett részt az utóbbi öt évben. Szívügye a klímaváltozás és a környezetvédelem, nem mellesleg első magyar nőként került a World Press Photo díjazottak sorába. Nemrég a Punkt.hu készített vele egy interjút   
  • Elina Brotherus 20 éve tárgyként használja saját testét, feltárva mind a személyes, mind az univerzális élményeket - a szeretet jelenlététől és hiányától kezdve egészen az emberi alak folyamatos felfedezéséig a természet és az ember által létrehozott tájakban. Képeiből már a Mai Manó Házban is rendeztünk kiállítást és most a British Journal of Photography oldalán jelent meg vele egy, a karantén idején készült interjú

  •  Egy csodaszép válogatás jelent meg Anne Brigman több mint 100 éves táj- és aktképeiből a The New Yorker oldalán. A cikkben Brigman képei mellett életét is megismerhetjük.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása