Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fotó, amitől összeomlanak az okostelefonok, egy világhírű festő ritkán látott fotói és egy letiltott színezett kép

2020. június 08. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban június 15-ig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe. Kéréseiteknek megfelelően igyekszünk magyar nyelvű híreket mutatni, de mint ahogy eddig is, ebben a posztban is találhattok angol nyelvű cikkeket, írásokat. 

the-beatles.jpgFotó: John Loengard: A Beatles tagjai, Miami Beach, 1964 © Life Magazine

 

  • Elhunyt John Loengard, a Life Magazine fotósa – számolt be a szomorú hírről a Punkt. John Loengard 1934-ben született New Yorkban. Első fényképezőgépét egy Kodak Brownie-t 11 évesen kapta édesapjától, és az ő segítségével hívta elő képeit fürdőszobájukban. Sok fényképét, köztük a „The Shakers” és a „Georgia O'Keeffe” című esszéit, ma már klasszikusnak tekintjük, de ő fényképezte az akkor még kevésbé ismert Beatlest is, valamint az egyik leghíresebb portrét Brassaïról. Elismertségét jól jelzi, hogy 2005-ben az American Photo magazin Loengardot a fényképezés történetének 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. John Loengard 2020. május 24-én hunyt el. 

  • A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A Fotótér szolgáltatás első gyűjteményei összesen 10 ezer fotográfiát tartalmaznak az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély időszakából. Az adatbázist az Országos Könyvtári Platform projekt keretében készítették. – számolt be a Qubit is az OSZK új projektjéről. A gyűjteményben olyan neves fotográfusok képei találhatók, mint Müllner János, a leginkább szociofotóiról ismert, de haditudósítóként és a magyar fotóriporteri hagyományok megteremtésében is fontos szerepet vállaló Balogh Rudolf vagy Erdélyi Mór. 

  • A Feature Shoot oldalán kihirdették a Street Photography Awards nyerteseit. A 10 díjazott képeit ezen a linken lehet megtekinteni. A nyertesek képei New York hat előre meghatározott helyszínén óriásplakáton is megjelennek, és a fődíj mellé 500 dollárt is kapott Melissa Breyer.  

 

hvg_fb.jpeg© Klimbim via hvg

  • Letiltotta a Facebook a II. világháborús képeket színessé varázsoló művészt – olvashatjuk a hvg.hu oldalon megjelent cikket, amiből kiderül, hogy A tolmácsként dolgozó Olga Shirnina hobbija, hogy a fekete-fehér történelmi fotókat színessé varázsolja. Emiatt többször is meggyűlt már a baja a Facebookkal. Olga Shirnina egyike azon legjobb szakembereknek, akik a második világháborúról készült felvételeket színessé varázsolják. A közösségi oldalakon több mint 45 ezer követője van, ahol rendszeresen közzéteszi legújabb munkáit. A nemrég elkészült három képét azonban már nem meri feltölteni, mert attól fél, a rendszer végleg letiltja őt az oldalról – a fiókját ugyanis már többször felfüggesztették. 

  • Különös dolgot vettek észre a Los Angeles-i celebekről készült lesifotókon a 24.hu szerkesztői. Az egyik észrevételük, hogy a celebekről készült lesifotókon egyre kevesebb a valódi híresség. Javarészt szinte ismeretlen embereket láthatunk ezeken a képeken, akik csak azért ismertek, mert mondjuk szerepeltek egy random valóságshow egyik részében, vagy mert összejöttek valakivel, aki szerepelt egy random valóságshow egyik részében.
    A másik az, hogy ezek a lesifotók gyakorlatilag mindig ugyanazokon a helyeken készülnek, amiből csak arra következtethetünk, hogy a celebeket odarendelték egy rettenetesen spontán képsorozatra, esetleg a celebek kérték, hogy készüljön már róluk fotó, mert kell a reklám. A galériát a 24.hu oldalán lehet megtekinteni. 

  • Korunk egyik legismertebb fotóművésznője, Cindy Sherman válaszolt a Frieze kérdéseire, melyből kiderül, hogy melyik műalkotás érintette meg legelőször, vagy éppen milyen könyvet olvasott utoljára a művésznő. 

  • Az AnotherMag oldalán jelent meg egy könyvajánló, melyben képeit mutatják be, aki a New York-i underground zenei kultúra legismertebb előadóról készített felvételeket a hetvenes-nyolcvanas években. A When Midnight Comes Around című fotóalbum képein többek között  Lou Reed, Tom Waits, Debbie Harry és Andy Warhol is látható. 

  • A WWD oldalán jelent meg egy interjú minden idők 50. legjobb fotósával. Nick Knight napjaink egyik legkeresettebb divatfotósa, akinek 1982-ben megjelent első fotóalbuma a Skinhead címet viselte. A brit fotós elismertségét jól jelzi, hogy a kétezres években olyan sztároknak rendezett videóklipet, mint Björk, Lady Gaga vagy éppen a Massive Attack. 2016-ban II. Erzsébet királynő 90. születésnapjára is Knighot kérték fel hivatalos fotósnak.

munch.jpgFotó: Nude Self-portrait, Åsgårdstrand (1903), Edvard Munch. Munchmuseet, Oslo
  • Edvard Munch világhírű norvég expresszionista festő leghíresebb képe, A sikoly c. festmény a világ legismertebb műalkotásai között tartható számon. Művei számos nagy művészeti múzeumban megtalálhatók világszerte. Alkotásainak legnagyobb gyűjteménye a nevét viselő Munch Múzeumban láthatók Oslóban. Azt talán kevesen tudják, hogy Munch több önarcképet is fényképezett magáról, melyeket most egy virtuális kiállítás keretében mutatnak be

  • Az ArtNews oldalán jelent meg egy írás Stephen Shore fotográfusról, akinek képei már 14 éves korában a New York-i MoMA gyűjteményét gazdagították. A művész talán ismertebb sorozata az American Surfaces, melyet ma minden idők egyik leghíresebb fotósorozatának tekintenek. Májusban a Phaidon kiadott egy frissített monográfiát, amelyben 40 korábban még nem publikált fénykép található.
    Az American Surfaces visszahozza Shore izgalmas színes fényképeit az 1970-es évekből, amikor, Walker Evans, Robert Frank és Garry Winograd nyomdokait követve, az ifjú Shore, 35 milliméteres Rollei kamerájával beutazta az Egyesült Államokat. New Yorkból elindulva jutott el a déli államokba, onnan nyugatra fordult, majd a híres 66-os úton tért vissza a keleti partra. – írta róla korábban az artportal.

  • Trump ugyan Bibliával pózolt, de a vele párhuzamba állított Hitler nem. Legalább is azon a képen egészen biztosan nem, ami több Facebook-, Instagram- és Twitter-posztban kezdett el terjedni, és aminek az eredeti forrása már nem is elérhető. Az AFP megkereste az eredeti képet, amit a harmincas években Hitler fotósa, Heinrich Hoffmann készített, és azon bizony az látszik, hogy a Führer keze üres. – olvashatjuk az index Mindeközben rovatában

  • A W magazine virtuális kiállításán Glen Luchford munkáiból láthattok egy válogatást. Az online tárlat a divatfotós közel 30 éves pályafutásának legismertebb képeit mutatja be. 

  • Ettől a háttérképtől összeomlanak egyes mobilok – írja a 24.hu. Egy bizonyos háttérkép beállításától teljesen megőrül a rendszer egyes androiodos okostelefonokon, jellemzően a Samsung készülékeken. Miután a felhasználó az általa megosztott tweetben látható, felhős képet letölti és háttérként állítja be, a mobil végtelen ciklusba kerülve folyamatosan újraindul. Egy idő után a rendszer felajánlja a gyári visszaállítást opcióként, ami viszont azzal jár, hogy a készüléken tárolt fájlok is törlődnek.
    A bejegyzés hatására természetesen többen is kipróbálták, mi történik, ha a figyelmeztetés ellenére is használják a fotót, így kiderült, hogy a Samsung mobilokon túl többek közt a Google Pixel mobilokat is érinti a hiba.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása