Mai Manó Online Fotóegyetem - „…tán csak fényképfelvételek az írásaim” – Kaffka Margit és a fotográfia (Gáspár Balázs előadása)

2020. június 17. Mai Manó Ház

Kaffka Margit pályafutása, élete során – számos író-költő kortársához hasonlóan – fontos szerepet kapott a fotográfia, az ahhoz való viszony. Az író, az írás és a fotográfia kapcsolata Kaffkánál több szempontból is megközelíthető. Az önmagára és másokra való reflexiók során, az általa írt és róla szóló kritikákban jó néhány alkalommal feltűnik az írás és a fényképezés alkotói folyamatának párhuzamos mivoltára való utalás.
Rövid önéletrajzi írásában, amely az Érdekes Újság Dekameronjában jelent meg 1912-ben, például így írt: „…egy állandó és folytonos kimenés azóta [a Színek és évek megjelenése óta] az életem; s ezen a kivándorló úton tán csak fényképfelvételek az írásaim”. Ugyanakkor a Kaffkával kapcsolatos reflexiókban több író is a látás, a tekintet, és ezzel együtt a fotográfiával való párhuzamot állította fókuszba (elsősorban versei kapcsán).
Mindezen túl regényeiben, írói pályafutásában és személyes életében is jelen volt a fotográfia, a fénykép. Az előadás Kaffka Margit és a fotográfia – a fentebb vázolt szempontok szerinti – kapcsolatát kívánja bemutatni, egyfelől a hozzá kapcsolódó, olyan írások mentén, amelyekben valamilyen módon megjelenik a fényképezés, másfelől a róla készült fotók szempontjából. - írta Gáspár Balázs (a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ munkatársa) szinopszisában. 

screenshot_2020-06-16_at_20_51_43.pngFotó: Youtube

Gáspár Balázs „…tán csak fényképfelvételek az írásaim” – Kaffka Margit és a fotográfia című előadása 2018 októberében a Fotóhónap2018 rendezvénysorozat keretében megrendezett Fotográfia és irodalom konferencián hangzott el, melyet ma a Mai Manó Online Fotóegyetem új videójában tekinthetsz meg. 

 

Hamarosan újabb előadással jelentkezünk, addig nézd meg a korábbiakat is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása