A 125 millió forintos fényképezőgép, fotó a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről és egy magyar fotós képei a BJP-ben

2020. június 22. Mai Manó Ház

Nagy örömünkre a Mai Manó Ház újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és ahogy azt korábban jeleztük, úgy döntöttünk, hogy ezt a karantén által előhívott hírösszefoglaló rovatot – mely egyre népszerűbb olvasóink körében – rendszeressé tesszük.
Így ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

sjm_zohar.jpgFotó: Stephen Berkman: Sziámi ikrek / Conjoined Twins, dátum nélkül / undated. Albumen print, 11x 14 in.
© Contemporary Jewish Museum
  • Bár nálunk Magyarországon már kinyithattak a múzeumok is, vannak még országok, ahol a koronavírus-járvány miatt még mindig csak online tudják megmutatni kiállításaikat a kulturális intézmények. Így van ezzel a San Franciscó-i Kortárs Zsidó Múzeum is, ahol a közelmúltban mutattak be egy új, szemet gyönyörködtető kiállítást Predicting the Past: Zohar Studios, The Lost Years címmel, amikor hat órával később a múzeum a koronavírus világjárvány miatt bezárni kényszerült. Ezért sok más intézményhez hasonlóan ők is úgy döntöttek, hogy egy virtuális kiállítás keretében mutatják be a tárlatot, melyet ezen a linken tudsz megtekinteni

  • A Feature Shoot oldalán jelent meg egy kiállítás- és könyvajánló, mely az 1881-ben Bécsben született Dora Kallmus képeit mutatja meg, aki Madame d’Ora néven lett elismert divatfotográfus Párizsban.  

  • Egy litván fotós hálószobájából indult, ma lenyomja a médiaóriásokat – címmel jelent meg egy cikk az index.hu oldalán a méltán népszerű Bored Panda weboldal történetéről, mely egy olyan blog, ami mára az egész világon ismert lett, és valószínűleg nincs olyan Facebook-felhasználó, aki ne kattintott volna már életében az oldalra. A blogot naponta több millióan látogatják, és a központ sem Tomas Banišauskas hálószobája többé, a Bored Panda viszont 2009 óta folyamatosan erősödik. 

  • A NASA Curiosity robotja missziója 2784 marsi napján, június 5-én nagyjából 75 perccel naplemente után vizsgálta az éjszakai égboltot – írja az IFLScience. Kamerája, a Mastcam két képet készítette: egyet a Földről, egyet pedig a Vénuszról. A szakértők utóbb a két képet összeillesztve hozták létre a marsjáró panorámaképét. - olvashatjuk a 24.hu oldalán, ahol az említett képeket is megtekintheted.  

 

    • 36. régi fényképezőgép-árverését rendezte 2020. június 13-án Bécsben a Leitz Photographica Auction cég. A rendezők átvették a WestLicht ilyenirányú tevékenységét és a wetzlari debütálás után a tavalyi – szerintük bevált – helyszínnél maradtak. A patinás bécsi Bristol Szálló különtermébe invitálták az érdeklődőket, akiket vaskos, nyomtatott katalógussal, a 425 tétel leírásával és jó minőségű fotóival tájékoztattak. Az aukció eredményéről és a legérdekesebb tételekről a Punkt cikkében olvashatsz

 

  • Ha már ilyen elképesztő összegekről számolunk be, akkor íme itt egy újabb pénzösszeges hír: A víz volt a témája az idei HIPA fotópályázatnak. Az eredményeket június 7-én hozták nyilvánosságra, és a 120 ezer dolláros (több mint 37 millió forintos) nagydíjat Jasmine Careynek (Ausztrália) ítélték oda a lenyűgöző fotójáért, melyen egy anyabálna alszik kéthetes borja mellett. A kép a Csendes-óceán déli részén készült. Ezen a linken a díjnyertes képet és a további díjazottak felvételeit is megtekintheted. 

  • Nemrég mi is bemutattunk egy összeállítást a Fortepan új felfedezettjének Kriss Gézának képeiből, és most Barakonyi Szabolcs, az index fotórovat vezetőjének válogatását ajánljuk figyelmetekbe, aki így írt A legprofibb amatőr című cikkében: Időnként felmerül a kérdés, hogy akkor most hány Vivian Maiere van Magyarországnak. Látom a megosztások szövegéből, a kommentekből, hogy egy-egy fortepanos szerző lesz az új magyar Vivian Maier. A válasz egyszerű: sok ilyenünk van, de igazából egy sincs. A jó utcai fényképezéshez nem kell sok dolog, de nem árt, ha a képek egy minél nagyobb városban készülnek, ahol nagy a forgalom, sokféle ember van jelen egyszerre, és az utcákon mindenféle fura alakok is mászkálnak. 

  • A tragédia után 108 évvel került elő egy fotó a jéghegyről, amelyik valószínűleg elsüllyesztette a Titanic luxusgőzöst 1912-ben. – írta a 24.hu, de mi annyival kiegészítenénk e cikket, hogy itt a Mai Manó Ház Blogon már 2012-ben bemutattuk-e képet, melyet egy másik hajó, az SS Etonian kapitánya készítette alig negyven órával a Titanic ütközése előtt. E különleges 108 éves fotót, és egy hozzá tartozó levelet árverez el a Titanic relikviákra szakosodott Henry Aldridge and Son aukciós ház. A történelmi fotó minden valószínűség szerint a Titanicot elsüllyesztő jéghegyet ábrázolja. 

ladocsi_web.pngForrás: andrasladocsi.com
  • A British Journal of Photography magazin Liverpool Photographic Journal néven 1854. január 14-én jelent meg először, és ez lett az Egyesült Királyság második legrégebbi fotográfia témájú folyóirata a Photographic Journal után. A British Journal of Photography címet 160 éve, 1860-tól használják, a magazin 1864-től 2010 márciusáig heti rendszerességgel jelent meg, majd visszatért az eredeti, havi időszakra. A nagy múltú lap The Modern Nude alcímű nyomtatott számában májusban jelent meg egy írás egy magyar fotós, Ladocsi András képeiből, aki nem mellesleg a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárunk olvasója is. András képei nagy örömünkre most a lap online változatában is helyet kaptak. Gratulálunk! 

  • A Fortepanhoz hasonlóan az azopan.ro egy folyamatosan bővülő online fotóarchívum, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény hozzáférhetővé szeretné tenni azt a sok millió analóg technikával készült fényképet, amely ott hever mindannyiunk fiókjában, padlásokon, intézmények raktáraiban, vagy csak negatívon létezik. Nemrég a balkaninsight.com oldalán jelent meg egy válogatás és egy rövid bemutató a projektről. 

  • Samir Hussein – aki 12 éve fényképezi a brit királyi eseményeket – egy lassan ikonikussá váló fotót készített a hosszú idő után ismét Nagy-Britanniába látogató és nyilvános eseményen megjelent Harry hercegről és feleségéről, Meghan hercegnéről. Az esőben készült színes fotó nagyon népszerű lett, rengeteg helyen publikálták és nemrég arról olvashattunk, hogy a fotográfus értékesíteni kezdte a felvételt. Hussein nagyításai – melyek mindegyikét dedikálta – különféle méretben kaphatók, és legkisebb méret (40x30 cm) 495 fontnál kezdődik, a legdrágább verzióért (100x75 cm) pedig több mint 750.000 forintot kér (1995 font). 

  • Szinte hihetetlen, milyen képeket csinál elmosódott fotókból a mesterséges intelligencia – írja a hvg.hu. A mesterséges intelligencia elől semmi sem maradhat rejtve: akár HD minőségű képet is készíthet egy pixeles felvételből. Az amerikai Duke Egyetem kutatóinak új módszere felülmúlja az eddigi képjavító eljárásokat: egészen elmosódott arcképekből varázsol HD minőségű fotókat. Számszerűsítve: egy arc 16x16 pixeles képét néhány másodperc alatt 1024x1024 képpontossá konvertálhatja, több mint egymillió pixel hozzáadásával.

fb.jpegFotó: State Library of Western Australia
  • A Facebook letörölte felületéről azt a Guardian-cikket, ami arról szólt, hogy a közösségi oldal korábban letiltott egy láncra vert őslakosokat ábrázoló képet, számolt be az index.hu a Guardian cikke alapján. A közösségi oldal néhány olyan felhasználót is letiltott, akik megpróbálták a cikket megosztani. A történet ott kezdődött, hogy egy ausztrál férfi megosztotta az 1890-es években készült képet, amivel az ausztrál kormányfő, Scott Morrison állítására akart reagálni: miszerint Ausztráliában nem volt rabszolgaság (ezt a kijelentést Morrison egy nappal később vissza is vonta). A Facebook szombaton bocsánatot kért a férfitól, azt mondták, az automatizált rendszerükbe csúszott hiba. A képet egyébként meztelenségre, illetve a közösségi média alapelveinek megszegésére hivatkozva törölte a Facebook algoritmusa. 

  • Elárulta a Google, miért tűnt el Churchill fotója a keresőjéből. Napokig csak üres képek voltak láthatók a Google keresőjében a korábbi brit miniszterelnökről, Sir Winston Churchillről. A cég szerint az esetnek nincs köze a világ több pontján is zajló antirasszista tüntetésekhez. Több Google-felhasználó is arról panaszkodott az elmúlt napokban a közösségi média brit felületein, hogy nem találja Sir Winston Churchill fényképét, melyet 1941-ben Yousuf Karsh készített. A Google reakcióját a hvg.hu cikkéből ismerheted meg

  • Nemrég az öt legjobb divatfotóst mutattuk be itt, a fotóbulvár rovatunkban, és most íme, itt egy újabb lista; a Be Global Fashion Network online divatmagazin szerkesztői ezúttal egy húszas listát állítottak össze a 20 legjobb divatfotósról. Az összeállítást ezen a linken lehet megtekinteni. 

  • Még mindig a magyar fotós szürreális képein ámul a világ címmel jelent meg képválogatás a divany.hu oldalon Csákvári Péter képeiből, akinek munkáit a Mai Manó Ház Blogon is bemutattuk már.
    Csákvári Péter a nézőpontváltással játszik munkáiban: mindennapi használati tárgyakból, ételekből kreál valósághű, ugyanakkor kicsit bizarr, néha félelmetes, máskor fekete humorú képi világot aprócska vasútmodell-figurák köré. A magyar fotós képeivel nemcsak rangos díjakat hozott el, de több ismert külföldi lap hasábjain is szerepelt és tűnik fel rendszeresen.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása