A legviccesebb fotó(s)mémek, sokkoló képriport Vietnámból és Kate Winslet lesz a legszebb haditudósító

2020. július 06. Mai Manó Ház

Ahogy azt korábban már jeleztük, úgy döntöttünk, hogy ezt a karantén által előhívott hírösszefoglaló rovatot – mely egyre népszerűbb olvasóink körében – rendszeressé tesszük. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

26422.jpgFotó: 1969. Magyarország, Balaton, Tihany Belső-tó. A Palma Gumigyár reklámfotója.
© Fortepan/ Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
  • Már a CNN is riviérázza a Balatont és egy hosszabb cikkben mutatja be, milyen volt a régi Balaton, ami a rendszerváltás alatt élte aranykorát. Nem csak a szakszervezeti nyaralókról van azonban szó, hanem azokról a kelet- és nyugatnémet családokról is, akik a vasfüggönyt kijátszva itt tudtak egymással újra találkozni. Krokodilos gumimatrac, Volkswagen Bogár, vitorlázó férfiak és nők, szocreál stílusú nyaralók. Ilyesmi témájú Fortepanos képekkel illusztrálja cikkét a CNN, amelyben "Magyar Hamptonsként", sőt, riviéraként emlegeti a Balatont. – számolt be a hírről az index.hu Mindeközben rovata

  • Felpörgette a fotózási kedvet a járvány – olvashatjuk az mmonline.hu oldalán. A Kingston hazai felmérésében részt vevők egyharmada készített több felvételt a karantén idején, és ugyanennyien osztanak meg azóta is több képet/videót ismerőseikkel. A koronavírus az egész életünket megváltoztatta: hónapokra elzárkóztunk a világ elől, feje tetejére állt a gazdaság, átalakultak a társas kapcsolataink, a vásárlási, közlekedési, és médiafogyasztási szokásaink. Máshogy dolgoztunk és dolgozunk azóta is, és sokan új hobbikra is szert tettünk. Ilyen például a fotózás és a videókészítés, amelyek eddig is nagy szerepet töltöttek be az életünkben, hiszen mindannyian szeretjük megörökíteni a számunkra fontos vagy egyszerűen csak szép emlékeket. De vajon mit és hogyan fotóztunk, videóztunk a járványhelyzet előtt, alatt és után? A nemzetközi kameranap alkalmából a független flash memóriatermékek globális piacvezetője, a Kingston Digital saját felmérésben vizsgálta, milyen hatással volt a járványhelyzet a magyarok fotózási és videózási szokásaira. 

  • Fotókat ma már nem csak a hagyományos fényképezőgépekkel készíthetünk, erre figyelt fel a világhírű Getty Fotóügynökség, aki gyűjteményét a videójátékokból kifényképezett képekkel bővíti. A Getty Images nemrég jelentette be, hogy együttműködik a Polyphony Digital céggel, hogy a Gran Turismo Sport, és a jövőben talán a Gran Turismo 7 videójátékból kifényképezett képek is a szolgáltatásuk része legyen.
    Ez a lehetőség nem újdonság a Getty-nél, hiszen a 2019-es szezonban az FIA Online világbajnokságának teljes ideje alatt nyújtotta már ezt a szolgáltatást a Nürburgring, New York, Salzburg, Tokió és Monaco pályáin készített e-sport képekből.
    Ken Mainardis, a Getty Images globális tartalomvezetője elmondta: Ez a Polyphony Digitallal folytatott partnerség a sportfotózás következő szakaszát jelenti. A Getty Images régóta élen jár a sportfotózás területén, és a játékon belüli képek készítésével, valamint a profi motorsportfotósok segítségével a Getty Images prémium esport-tartalmat nyújthat az ügyfeleinek szerte a világon. 

  • Az elmúlt hetekben a történelem egyik legnagyobb és leghangzatosabb tüntetései zajlottak az Egyesült Államokból kiindulva világszerte. 2020. május 27-én zavargásokba fordult tüntetések robbantak ki, miután egy rendőri túlkapás miatt két nappal korábban meghalt George Floyd. A megmozdulások nyomán több, mint száz híres fotográfus fogott össze és adományozta egy-egy képét az Anti-Racism Photography Fundraiser elnevezésű rasszizmusellenes adománygyűjtéshez, aminek bevételét három brit, feketéket támogató jótékonysági szervezet között osztják szét. A képek ára egységesen száz font.
    A fotósok között szerepel péládul Martin Parr és Alec Soth is, de a nemzetközi kezdeményezésnek Gáldi-Vinkó Andi magyar fotóművész is részese. – írja az index.hu Mindeközben rovata.

self-portrait-new-york-studio-new-york-usa-1932-web.jpgFotó: Lee Miller: Önarckép, New York Studio, New York, USA 1932 © Lee Miller Archives England (via artblart)
  • Lee Millerről, az egykori fotómodellből lett háborús fényképészről szóló filmet terveznek Kate Winslet főszereplésével. – számolt be a filmes hírről a Punkt.hu, ahol Winslet gondolatait is megismerheted. A jelenleg Lee munkacímen futó független alkotás végigkíséri Miller életét, ahogy fotóriporterként felkeresi a második világháború frontvonalait és küldetésre indul a Harmadik Birodalom rejtett igazságainak feltárására. A forgatókönyvet Lee Miller fia, Anthony Penrose, „Lee Miller élete / The Lives of Lee Miller” című könyve alapján Liz Hannah írja, és Penrose, valamint a Miller Estate teljes hozzáférést biztosítottak a The Lee Miller Archívumhoz, amely a legendás fotográfusnő összes fényképét és naplóját őrzi. A forgatást várhatóan 2021 tavaszán kezdődik. 

  • 1970 májusában sokkoló képriport jelent meg a Life magazinban. A háborútól megcsömörlött és a háborút továbbra is támogató olvasók most megrázó felvételekről és egy beszámolóból értesülhettek arról, hogy egyes amerikai hadikórházakban milyen állapotok uralkodnak. A megrázó képeket Co Rentmeester készítette, de a cikk megjelenése után A.M. Kleinman kórházigazgató levelet írt a magazinnak, amelyben kifejtette, hogy szerinte több képaláírás félrevezető. A nyitókép kapcsán például az ápolók úgy emlékeztek, hogy a fényképész direkt megkérte őket arra, hogy lépjenek félre, és a fotón így magától értetődően csak az állítólag "egyedül hagyott" hadirokkant szerepelhetett. – A Vietnámi háború blogon a képeket és a Life-ban megjelent cikk magyar fordítását is megtalálod. 

  • 2014 óta minden év június 11-én, Hemző Károly születésnapján adják át a fotográfusról elnevezett díjat, amivel fiatal, 35 év alatti magyar fotósokat ismernek el, ezt a kezdeményezést nálunk a Mai Manó Házban indították el. A díjjal anyagi támogatás és kiállítási lehetőség is jár. Idén a járványhelyzet miatt a szokásos pályázatot és kiállítást is őszre halasztották, azonban az alapítvány kuratóriuma Korniss Péter kezdeményezésére úgy döntött, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is megpróbálja segíteni a fiatal fotográfusokat azért, hogy az alkotói munka a nehezebb egzisztenciális helyzetben sem szakadjon meg. Azt, hogy kik kapták meg ezt a támogatást az index.hu Mindeközben rovatában olvashatod el. 

  • Nemrég írtunk egy cikket arról, hogy hogyan (ne) fényképezz esküvőt, és valószínű a poszt nem jutott el ahhoz az amerikai házaspárhoz, akiről az index.hu Mindeközben rovata mutatott be egy videót. A kaliforniai Laguna Beachen, egy kisebb sziklán vette fel a fotópózt teljes díszben az a házaspár, amelynek tagjait röviddel ezután egy nagyobb hullám mosta le a szikláról. Az eseményt megörökítő felvételen nem látszik, mi történik közvetlenül azután, hogy elborítja őket a hullám, de az igen, ahogyan utána vízimentők segítenek nekik kijutni a vízből. Az UPI.com beszámolója szerint nem sérültek meg.

ninaleen.jpgFotó: Nina Leen
  • A Velvet.hu képgalériájában jelentek meg Nina Leen képei az Ilyen volt a futurisztikus fehérnemű és a szexuális forradalom egy női fotós szemével című cikkben, ahol a XX. század derekán készült fényképeket nézhetsz meg. Közös bennük, hogy valamennyit Nina Leen készítette a Life magazin számára, és valamennyi divattal-romantikával-erotikával foglalkozik, a lehető legmerészebben és legőszintébben, ami akkoriban a Life-ba belefért. 

  • Nemrég számoltunk be egy 125 millió forintos Leicáról, most pedig a Petapixel oldalán megjelent képeket ajánljuk figyelmetekbe, ahol egy 1930-ban gyártott Leicával készített képeket mutatnak be. Bár a lencse egy kicsit fiatalabb (1946-ban gyártották) mégis érdemes megnézni a tűzijátékról készített képeket, melyeket egy Kodak Tri-X, a 400 ISO filmre fényképeztek. 

  • „Alig tíz évvel ezelőtt még hullámok nyaldosták a házak falait, a türkizszínű víz mára átadta a helyét egy végtelen sivatagnak. A finomszemű sót felkapja a szél, beteríti vele a földeket, kiszárítja a gabonát. A megélhetésüktől megfosztott emberek a városokba menekülnek, a falvak a tóval együtt néptelenednek el.”
    Ezt Maximilian Mann német fotós írta a világ egyik leglátványosabb és legsokkolóbb környezeti katasztrófájának szenvedő alanyáról, az iráni Urmia-tóról; melynek pusztulásáról a 2020 World Press Photo döntőjét érő képsorozatot készített, amit az index.hu Nagykép rovatában tekinthetsz meg. 

  • Fotográfia témájú dokumentumfilmeket gyűjtöttek össze az Fstoppers szerkesztői. A filmek között megtalálhatjuk a Mai Manó Házban már bemutatott Az élet sója / A Föld sója című film is. Wim Wenders különleges szépségű fotókkal kiegészülő portréfilmje is igyekszik mélyre ásni, felnyitni a szemünket és felhívni a figyelmet a világban zajló emberi és  környezeti folyamatokra, de főképp az ember pusztító tevékenységére. Kérdés, hogy van-e kiút? Talán Salgado önmaga által teremtett harmóniája megoldás lehet, de addig hosszú még az út.

 

  • Fotósként gyakran esünk abba a hibába, hogy túlságosan komolyan vesszük magunkat, ezért a phoblographer.com oldal szerkesztői összeválogatták az utóbbi idők 16 legviccesebb fotós mémjét, melyben nagy segítségükre volt a több mint 55000 követővel rendelkező Photographer humor Instagram oldala is. 

  • Bár a 4,6 milliárd éves Nap történetében tíz év semmiség, a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műhold adatai alapján létrehozott videó így is látványos változásokat mutat. A szakértők 425 millió nagy felbontású képet alakítottak egy nagyjából egyórás felvétellé – írja a Live Science. A videóhoz használt adatokat 2010. június 2-a és 2020. június 1-e között gyűjtötték be. A National Geographic oldalán a fotókból összeállított videót is megtekintheted. 

  • Július 3-án elérte napközelségét a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös – írja a csillagaszat.hu. Ha minden jól alakul, a hónap közepére az objektum szabad szemmel is láthatóvá válik. Nem csoda, hogy a NEOWISE világszerte felkeltette az asztrofotósok érdeklődését, az üstököst Magyarországról, Tápióbicskéről Majzik Lionelnek is sikerült megörökítenie. A képet a 24.hu oldalán találod.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása