Moholy-Nagy László levele Landau Erzsinek - 1921. december 4.

2020. július 20. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blog elmúlt kilenc évében eddig is sok exkluzív tartalom jelent meg, és mindig igyekeztünk a fényképezés elmúlt 180 évének legérdekesebb történeteit bemutatni nektek. A mai bejegyzésünkkel – mely Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulója alkalmából jelenik meg – új szintet lépünk, hiszen Silard Isaak engedélyével és Németh György kutatásának eredményeivel egy olyan anyagot publikálhatunk, amely reményeink szerint nem csak hűséges olvasóinknak, de a fotótörténészek, fotószakírók számára is igazi csemege lehet.
Kizárólag a Mai Manó Ház Blog kapott engedélyt arra, hogy olyan Moholy-Nagy által írt leveleket és azok általunk készített leiratát közöljük, melyeket a világhírű képzőművész írt Landau Erzsinek, a magyar származású, de életének nagy részében főleg Párizsban alkotó fotográfusnak. Fontos megjegyeznünk, hogy a kézírás miatt számunkra néhány helyen olvashatatlan volt a szöveg, így ezeket a részeket sajnos nem tudtuk értelmezni. 

Berlin W 35
Lützowstr.[asse] 73/IV.
1921 XII/4 (1921. december 4.)

Drága társaság, szívből békesség, jóság és melegség, nagyon örültem a legutóbbi levélnek és jobb is, hogy levélben nem veszekedtünk Ivánnal, mert megjárhatnánk – kiderülne, hogy aki a jó testvér munkáját nem becsüli, az nem is szeretheti igazán a jó testvért – legföljebb nagylelkűen leereszkedhetik hozzá pajtásnak. Én meg mindanyitokban magamhoz térő perceimet és nekiserkenésemet szeretem és nem akarom, hogy valami mai biztonság elüssön ettől a szép és nekem még mindig nagyszerű érzéstől, hogy barátaim vannak, barátaim vagytok.
Előbb gondoltam, hogy Iván cikkére pár szóval válaszolok (valaki elküldte nekem) de később föladtam a tervet, mert Iván egyszerűen kihullott – elszigeteltségével és levegőjével – azokból a kapcsolatokból, amikben bennünket tovább lódított az idő.

Persze, hogy találkozhatnánk. Idő kérdése. Csak addig ne vágna rossz rendeket a búzába! Az ő hivatása épen, hogy a kiszakadó és kiszakadt gyökereket megint a földbe segítse és ne palántákat rángasson száradtra. Ezt tudja ő maga is. Nagyon is tudja. Azért cselekszi – hittel – az ellenkezőjét.
Nagyon szeretném magam Ivánnak megmutatni: hogy a kamaszból és másra támaszkodóból, mindig csak a felületen-pányvázóból közben ember lett. De ha ezt a munkáimon nem tudja észrevenni, rövidesen alig kerülhet erre sor. Ő nem igen forgatja fejében egy külföldi utazás tervét – gondolom.
Ez a közös levélre Közösen olvasandó válasz s azért, nehogy ostobának lássák és magyaráztassék, külön-külön is indul rövidesen másik.

Erre friss választ kérek

Horváth Lacikának a Hasenclever-ügyre vonatkozólag: én csak akkor küldhetném el neki a mappát és a rajzokat, ha remélhetném, hogy anyagi eredménye lesz. 5000 márkáért eladnám a sokszorosítási jogát (első kiadást). Remélhetem-e ezt? A mappa a mai viszonylatok közt is elsőrendű még.

U.i. Dániából kiállítási tervekkel szórakoztatnak és nem tudom, új vagy régi munkákról lenne szó. Utóbbi esetben a mappát oda küldeném.
Gondoltam arra is egyszer, hogy a Szépművészetinek fel kellene egyszer a mappát ajánlani, mert kár volna, ha ez a munka nem honunkban maradna. De nem tudom, hogy erről szó lehet. Járjatok utána, akkor esetleg mégis hazaküldeném mutogatási célból.
Olyan összeköttetésem, mely a hazai, nem a legmodernebb művészi munkákat reprodukálná, nincs. Ha véletlenül volna is, nem hiszem, hogy jogom volna a segítéshez. Hisz azok ellen a rézbőrűek ellen harcolunk az egzisztenciákkal, már azzal hogy, elevenek vagyunk, Kegyetlenek is vagyunk (elvben).
Ma láttam egy gyönyörű francia folyóiratot: L’ Espirit Nouveau (Paris) Iván figyelmébe ajánlom. Már 12 száma is kint van, nagyon sajnálom, hogy előbb nem ösmertem. Sokat segíthetett volna rajtam. Legközelebbi levelemben küldök fényképet újabb dolgaimról. Mostanában különböző anyagokból (üveg, vas, réz, bőr, fa stb) csinálok konstrukciókat. (Nem ???)
Megkaptátok s eladtátok-e könyveim?
Mindannyitokat ölellek, ha ... szoknyás, csókollak, szerető (örök de lenemszoktatható-hibájú  (Erzsi!!) Lacitok

A levélpapír oldalára írva: a kis nyomdatulajdonos

Moholy-Nagy további leveleit, melyeket 1921 és 1925 között írt Landau Erzsinek ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása