Moholy-Nagy László levele Landau Erzsinek - 1921. december 19.

2020. július 20. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blog elmúlt kilenc évében eddig is sok exkluzív tartalom jelent meg, és mindig igyekeztünk a fényképezés elmúlt 180 évének legérdekesebb történeteit bemutatni nektek. A mai bejegyzésünkkel – mely Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulója alkalmából jelenik meg – új szintet lépünk, hiszen Silard Isaak engedélyével és Németh György kutatásának eredményeivel egy olyan anyagot publikálhatunk, amely reményeink szerint nem csak hűséges olvasóinknak, de a fotótörténészek, fotószakírók számára is igazi csemege lehet.
Kizárólag a Mai Manó Ház Blog kapott engedélyt arra, hogy olyan Moholy-Nagy által írt leveleket és azok általunk készített leiratát közöljük, melyeket a világhírű képzőművész írt Landau Erzsinek, a magyar származású, de életének nagy részében főleg Párizsban alkotó fotográfusnak. Fontos megjegyeznünk, hogy a kézírás miatt számunkra néhány helyen olvashatatlan volt a szöveg, így ezeket a részeket sajnos nem tudtuk értelmezni. 

Berlin, 19.12.21. [1921. december 19.]
Landau Erzsi fényképésznő
Budapest, IV,
Ferenc József rakpart 12 Műterem

W 35 Lützowstr.[asse] 73. IV

Drága Erzs, igazán régen-régen olvastam olyan kedves és igazán minden benne van – levelet, mint a legutóbbi volt. Nagyon köszönöm és íme csak egy levlap a hálám, olyan nagy munkakedvem van és olyan sokat dolgozom, hogy csak percek jutnak másra.
Eladás is sikerült. A legnagyobb német gyűjtők egyike, von Gerven(?) vásárolt egy csomót (és más műgyűjtők is) a legújabbakból. 1922: megkezdődik.

Jó karácsonyt, szép karácsonyt!
és csókollak és tisztöllek

Szegény Bélácskának üdvözletem és ölelésem és ne vegye olvashatatlan, hogy nem írok. Nehéz „csak úgy” belekapni egy levélbe, ha az aktuális momentumok hiányoznak. A fontosak meg levél nélkül is élnek! Sok tejet és jóbarátot!

[a levelezőlap szélére írva: „Épp most jött olvashatatlan. Kösz-Kösz. A képek Heidelbergből még nem.]

Moholy-Nagy további leveleit, melyeket 1921 és 1925 között írt Landau Erzsinek ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása