Moholy-Nagy László levele Landau Erzsinek - 1922. május 12.

2020. július 20. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blog elmúlt kilenc évében eddig is sok exkluzív tartalom jelent meg, és mindig igyekeztünk a fényképezés elmúlt 180 évének legérdekesebb történeteit bemutatni nektek. A mai bejegyzésünkkel – mely Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulója alkalmából jelenik meg – új szintet lépünk, hiszen Silard Isaak engedélyével és Németh György kutatásának eredményeivel egy olyan anyagot publikálhatunk, amely reményeink szerint nem csak hűséges olvasóinknak, de a fotótörténészek, fotószakírók számára is igazi csemege lehet.
Kizárólag a Mai Manó Ház Blog kapott engedélyt arra, hogy olyan Moholy-Nagy által írt leveleket és azok általunk készített leiratát közöljük, melyeket a világhírű képzőművész írt Landau Erzsinek, a magyar származású, de életének nagy részében főleg Párizsban alkotó fotográfusnak. Fontos megjegyeznünk, hogy a kézírás miatt számunkra néhány helyen olvashatatlan volt a szöveg, így ezeket a részeket sajnos nem tudtuk értelmezni. 

Berlin, 12.5.22. (1922. május 12.)
Landau Erzsi fényképész
Budapest, IV,
Ferenc József rakpart 12 Műterem
V/12

Kedves drága Erzsébet, ha nem volna olyan szomorú, hogy Joli beteg, bolondnak kellene téged minősíteni, hogy elszaladtál Párizsból. Elképzelhetetlenül vágyódom oda (ha csak pár hónapra is) és a te meggyökeresedésed volt egyedüli reménységem, hogy valaha tényleg oda is jutok. De így! Se pénz, se posztó.

Erzs, írj azonnal, hogy van Joli és – szerencsétlen – hogy vagy te? Hát nem volt biztosítva a podgyász?
Ó, a jó francia frankokért még tán valamit el is lophattak volna! Rögtön ÍRJ!
Erzsi, mi ujság mi ujság mi ujság MI UJSÁG hogy vagytok, hogy van Joli

csókol Laci
rossz kedvem van.

Moholy-Nagy további leveleit, melyeket 1921 és 1925 között írt Landau Erzsinek ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása