Moholy-Nagy László levele Landau Erzsinek - 1923. október 11.

2020. július 20. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blog elmúlt kilenc évében eddig is sok exkluzív tartalom jelent meg, és mindig igyekeztünk a fényképezés elmúlt 180 évének legérdekesebb történeteit bemutatni nektek. A mai bejegyzésünkkel – mely Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulója alkalmából jelenik meg – új szintet lépünk, hiszen Silard Isaak engedélyével és Németh György kutatásának eredményeivel egy olyan anyagot publikálhatunk, amely reményeink szerint nem csak hűséges olvasóinknak, de a fotótörténészek, fotószakírók számára is igazi csemege lehet.
Kizárólag a Mai Manó Ház Blog kapott engedélyt arra, hogy olyan Moholy-Nagy által írt leveleket és azok általunk készített leiratát közöljük, melyeket a világhírű képzőművész írt Landau Erzsinek, a magyar származású, de életének nagy részében főleg Párizsban alkotó fotográfusnak. Fontos megjegyeznünk, hogy a kézírás miatt számunkra néhány helyen olvashatatlan volt a szöveg, így ezeket a részeket sajnos nem tudtuk értelmezni. 

[Berlin] 11.10.23 [1923. október 11.]
Mlle E. Landau
Frankreich, Paris -  Passy
5, Rue Raynouar[d
ab.
Moholy-Nagy
Weimar/Bauhaus
Thüringen

Erzsi, kedves, nagyon örülök, hogy megszólaltál, régen volt, hogy láttuk egymást. Ha meg tudnád valahogy csinálni, hogy Luciával együtt valahol lakhatnánk, a nyárra elmennék én is Parisba*. Április elseje óta a Staatliches Bauhaus mestere vagyok. A többi mester: Feininger, Klee, Kandinsky, Schlemmer, Muche – talán hallottál már róluk. Az itteni legnevesebb festők. Látod-látod? Professor lettem. De szakállam még nincsen. Egy a bibi többek között. Lucia nem szivesen van itt. A nagyváros mégis csak más és ebben igaza van. Írj! Csókollak (Szabad?)

*az evészeti költségeket valahogy csak megszerezném, ha valaki lakást adna, vagy vendégként elfogadna bennünket.

[a levelezőlap szélére írva: „Légy szíves Erzsi és szeress engem tovább is. Én is szeretlek még mindig. Komoly. Mi van a olvashatatlan?]

Moholy-Nagy további leveleit, melyeket 1921 és 1925 között írt Landau Erzsinek ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása