Moholy-Nagy László levele Landau Erzsinek - dátum ismeretlen

2020. július 20. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blog elmúlt kilenc évében eddig is sok exkluzív tartalom jelent meg, és mindig igyekeztünk a fényképezés elmúlt 180 évének legérdekesebb történeteit bemutatni nektek. A mai bejegyzésünkkel – mely Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulója alkalmából jelenik meg – új szintet lépünk, hiszen Silard Isaak engedélyével és Németh György kutatásának eredményeivel egy olyan anyagot publikálhatunk, amely reményeink szerint nem csak hűséges olvasóinknak, de a fotótörténészek, fotószakírók számára is igazi csemege lehet.
Kizárólag a Mai Manó Ház Blog kapott engedélyt arra, hogy olyan Moholy-Nagy által írt leveleket és azok általunk készített leiratát közöljük, melyeket a világhírű képzőművész írt Landau Erzsinek, a magyar származású, de életének nagy részében főleg Párizsban alkotó fotográfusnak. Fontos megjegyeznünk, hogy a kézírás miatt számunkra néhány helyen olvashatatlan volt a szöveg, így ezeket a részeket sajnos nem tudtuk értelmezni.  

[dátum és címzés ismeretlen]  

Drága Erzs,

Bizonyhogy nincs mit húzni a fülemen az „indiszkrécióért”. Az a leveled olyan nagyszerű emberi megnyilatkozás volt (nem a bennelévő kritika miatt) hogy épenúgy nem jutott eszembe, hogy szentségtörést követek el, ha Imrének fölolvasom, mintahogy nem az, ha valahol egy képet például kiállítanak.
Egyébként ne haragudjál. S ölellek. S az olvashatatlan nagyon köszönöm.
A párizsi utadért irigyellek, nekem is régi vágyam, hogy kimegyek oda. Te, főügyes, egyengesd ehez az utamat, ha tudod pont. Ezenkívül: mindjárt van is egy megbízásom, amivel te sem jársz rosszul.
A legjobb európai művészeti folyóirat most a L’Esprit Nouveau Paris (VIII) 29. Rue D’Astorg. Ennek a múlt hónapban elküldtem a MA egy évfolyamát cserepéldányképpen és kértem, hogy ők is küldjék az övéket címemre. Mindez a mai napig nem történt meg. Lehet, hogy kisérő levél (illetőleg lev.lap) elkallódott (csak a füzeteket ajánlva) és így nem tudják, hogy milyen alapon öntötték őket egy csomó MA-val nyakon.

Te Ozenfant-tal beszélj az a művészeti szerkesztő, akinek azt is elmondhatod, hogy a megbeszélt magyar cikk (Kállai írja a magyar művészekről) rövidesen útnak indul. (Természetesen francia nyelven)
Itt rebesgetik, hogy a L’Esprit Nouveau anyagi zavarokkal küzd, ami nagy-nagy szomorúság volna.
Ha szerencsés elintézés nem sikerül, úgy küldj te nekem egy számot (a legutolsót mondjuk) ajánlott keresztkötésben. Megjegyzem, hogy én a pasiktól visszamenőleg az első számtól kértem cserét. Légy szép és járd ki az ügyet.
Ha épen kedved tartja bőven is írhatnál ám gyerek! Kikkel vagy együtt, hol lakol és nagyszerű-e az ügy?

Nekem most Hannoverben is van kiállításom, de eddig csak dicsértek, meg szidtak, de venni nem vettek.
Mely auspiciumokkal zárom levelem, ölel-csókol szerető barátod.

Igaz, Sári azt mondja, hogy ha hazautazol (én azt állítottam, hogy ez nem is olyan biztos, lehet, hogy mindigre Parisban maradsz) jó volna, ha Berlinen keresztül utaznál haza. Talán itt lesz addigra már az ura is, aki bizonyosan szintén nagyon örülne a találkozásnak.
Én – tekintve, hogy egy előttem ismeretlen tulajdonság hírében marasztaltál el – nem követelőzhetek, hogy ide is gyere, de nagyon-nagyon örülnék, ha jönnél és láthatnálak, beszélhetnék veled és ha valamivel tovább és nem teli kommisszióval Berlinben maradnál, hogy egy kicsit együtt lóghatnánk.
Holnapután Hannoverba, onnan Hagenba utazom, hogy az ottani kiállításaimat megkukucskáljam. Egy hétig maradok távol hazulról és Lucia ezalatt a szüleit látogatja meg Prágában. Also, ne ez idő alatt gyere!

Liebe – drága – Igazán én írtam levelemet – Laci nem diktált. De nem tudtam érteni leveledet. Laci olvasta és mondta nekem mit írtad. Gyönyörű, hogy megytél Parisba! Bisztosan Laci kérte neked* írni hogy vagy Franciaországban, én is kérem. Kérem, köszönöm: Lucia

* itt téged gondolt Lucia. Teljesen egyedül írt most is. Meg vagyok lepve, mert nem tanult úgyszólván sose.

Moholy-Nagy további leveleit, melyeket 1921 és 1925 között írt Landau Erzsinek ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása