Színezett képek Budapestről, egy megdöbbentő sorozat Jekatyerinburgból, és a NEOWISE üstökös a világűrből

2020. július 21. Mai Manó Ház

Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

fortepanmhsz1968.jpgFotó: Balatonaliga, 1968 © MHSZ/Fortepan
  • 2019-ben a népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultatott fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása. A kiállított képek szorosan kapcsolódtak Magyarország XX. századi történelméhez. Az adott kor, melyben készültek, sokféle módon, számos rétegben jelent meg ezeken a képeken, de a hangsúlyt a gyűjtemény gerincét adó privát fotókon keresztül az átlagember nézőpontja és életeseményei kapják. Jó hír azoknak, akik lemaradtak vagy éppen újra megnéznék a kiállítást, hogy Virágvölgyi István kurátornak köszönhetően elkészült a kiállítás online változata is, melyet az alábbi linken lehet megtekinteni. A kiállítás katalógusáról érdeklődni a Mai Manó Könyvesboltban lehet. 

  • Az interneten terjedő hoaxokról már mi is beszámoltunk korábban blogunkon, de most egy újabb fotó kering a neten – derül ki az index.hu hoax-figyelőjéből – amely "bizonyítja", hogy Barack Obama amerikai elnök, Anthony Fauci, az amerikai járványvédekezés központi szerepet játszó tudósa, illetve Melinda Gates (aki férjével közös alapítványán keresztül a vakcinafejlesztés legnagyobb pénzügyi donorai között van) öt évvel ezelőtt ellátogatott a vuhani víruskutató intézetbe, ahol 3,7 millió dolláros denevérvírus-programot futtattak.

    Valójában a kép nem ott, nem akkor készült, és a képadatokban szereplő többi információ sem stimmel. 

  • A G7.hu oldalon jelent meg egy fotótechnikai hírösszefoglaló, ahol szóba kerültek a Canon R5 és R6 tükör nélküli MILC fényképezőgépei, de a cikkben megemlítenek egy sokkal érdekesebb fotós hírt, a Pixii nevű francia startup bejelentéséről, miszerint a két éve ígért távmérős kameráját végre előrendelhetik a kellően bátor és nem kevésbé pénzes vásárlók, továbbá beszámolnak a járvány alatt a fotósok egyik kedvenc másodlagos fényképezőgépéről és a legbolondabb fotós Kickstarter-projektről is.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A Deák téri Evangélikus templom. A felvétel 1890 után készült. A kép forrása #Fortepan / #Budapest Főváros Levéltára.

Budapest Colourised (@budapestcolourised) által megosztott bejegyzés,

 

  • A fekete-fehér fotók utólagos színezése ma már nem hosszú órákon át tartó, aprólékos folyamat, így pillanatok alatt úgy láthatjuk a világot, ahogyan déd-, vagy épp ükapáink. – írja a 24.hu. A modern technika azonban néhány éve eljutott odáig, hogy a mesterséges intelligencia automatikusan is elvégzi helyettünk a munkát. És ha már van erre mód, miért ne használnánk fel a technológiát hetven, száz, vagy akár százharminc éves budapesti fotók színezésére? Így gondolkodott a Budapest Colourized bloggere is, aki az elmúlt hetekben szuper, a Fortepan oldalán elérhető fotók átalakításából születő példákat hozott erre. 

  • Továbbfejlesztették a digitális tudománytár, az Arcanum funkcióit, a szavak mellett már arcokra, régi képekre is lehet keresni az adatbázisban. – olvashatjuk az index.hu oldalán. Biszak Előd, az Arcanum programozója elmondta, ezt a szintű mesterségesintelligencia-használatot egy éve nem tudták volna még megcsinálni, de régóta gondolkoztak rajta, hogy kéne ez a bővítés. A mostani algoritmus egy neurális hálót hoz létre a keresett arcon, ez a háló fut le az Arcanumon megtalálható, közel 30 millió újságoldalon. 

  • Nemrég mi is posztoltunk furcsa képeket a Google Street View oldaláról, ám most a 24.hu-n jelent meg egy cikk arról, hogy valaki egy UFÓ-t fedezett fel a Google Maps felületén. Ufóvadászok szentül meg vannak győződve róla, hogy idegen objektumok létezését bizonyító dolgot találtak a Google Térképen. A csészealjra hasonlító tárgyat egy új-zélandi St. Kilda strand felett szúrták ki egy 360 fokos felvételen. A fotót még 2014-ben töltötte fel a szolgáltatás adatbázisába egy David Newstead nevű férfi, és a tájképen felül egy diszkalakú, szárnyak nélküli repülő objektum is látható rajta. A képet ITT tekintheted meg. 

 

 

  • Lenyűgöző képeket készített a Nemzetközi Űrállomás egyik ablakából Bob Behnken, a NASA űrhajósa az elmúlt hetekben amatőr és profi csillagászokat is lázban tartó NEOWISE üstökösről. Behnken volt egyébként az egyik asztronauta, aki a SpaceX Dragon Crew űrhajójával érkezett meg az ISS-re néhány héttel ezelőtt. Behnken képeit Seán Doran grafikusművész gyúrta egy lenyűgöző timelapse videóba. Doran egyébként rendszeresen „javítja fel” a világűrből érkező képeket, a mostaniakat például a NASA ingyenes archívumából gyűjtötte ki. - írja a 24.hu

  • Vissza az iskolába: A legjobb fényképezőgép fényképezést tanulók számára címmel jelent meg egy cikk a Adorama oldalán. Milyen kamerát kell vásárolnia a hallgatóknak 2020-ban? Nikon? Canon? Sony? Vagy valami egészen más? És melyik a legjobb fényképezőgép a speciális érdeklődésű, például vadon élő állatok vagy esküvők megörökítésére? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz az adorama.com oldalon.  

  • Szigorúan 18 éven felüliek nézzék meg az index.hu Nagykép rovatában bemutatott megrázó sorozatot, melyet Emanuele Satolli készített. A többszörös díjnyertes olasz fotós 2013-ban kezdte el dokumentálni az oroszországi Jekatyerinburgban a hírhedt krokodil nevű dizájnerdrog használóinak sorsát. A krokodil azzal tűnik ki a többi kábítószer közül, hogy hihetetlen sebességgel képes rombolni az emberi szervezetet, két-három év alatt felfalja a használóit, a májat, a vesét és a szívet teszi tönkre legelőször.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása