Az első színes fotó egy atombomba robbanásáról (1945)

2020. augusztus 06. Mai Manó Ház

Trinity volt a neve az Egyesült Államok első nukleáris fegyver tesztjének, amit 1945. július 16-án hajtottak végre. A teszt helyszíne a Jornada del Muerto sivatagban volt, 56 kilométerre délkeletre az új-mexikói Socorrotól a White Sands kísérleti bázison. A teszt időpontját rendszerint az atomkorszak kezdetének tekintik. A Trinity egy implóziós-szerkezetű plutóniumbomba volt. Az 1945. augusztus 9-én, Nagaszaki fölött felrobbantott Fat Man bomba is ezzel a lényegi kivitelezéssel készült. A szerkezet a "The gadget" ("A szerkentyű") kódnevet kapta. A név onnan ered, hogy a fegyver nem volt bevethető, valamint kémkedéstől tartva a projekt során kerülték a leleplező jellegű bomba szó használatát.
Berlyn Brixner volt a Trinity-teszt vezető fotósa, aki több mint 50 kamerát állított fel, hogy megfelelően dokumentálhassa az eseményt. Brixner fekete-fehér filmmel dolgozott. Több mint 100 000 képkocka készült a robbantásról, azonban a felvételek jelentős része a detonáció során keletkező erős fény hatására megsemmisült vagy túlexponált lett. Brixner képeiből ITT találsz egy válogatást.

Az 1923. augusztus 16-án született Jack W. Aeby technikusként dolgozott a projektben. Amatőr fotósként engedélyt kapott arra, hogy a robbantás napján fényképfelvételeket készíthessen a szigorúan titkos eseményről. A második világháború miatt akkoriban ritkaságnak számított a színes film, de aznap este Aeby, egy helyi fotólaborban mégis hozzájutott egy egyméteres részhez egy Anscochrome márkájú tekercsből. A képet a Base Camp közvetlen közelében, egy 35mm-es objektívvel felszerelt Perfex 33 fényképezőgéppel, 1:100-as záridővel készítette. Állványként egy széket használt: a fényképezőgépet a szék támlájának támasztotta. Négy felvételt készített a robbantásról. A filmet még aznap este Los Alamosban hívta elő, ám az első kocka túlexponált lett, kiégett, de a másik három képkockából az egyik felvétel jól sikerült. 
A fényképen jól látható a bomba gombafelhője és az eget bevilágító fénye. Aeby a fotót, mely a történelmi jelentőségű esemény egyik fontos dokumentuma, Enrico Fermi fizikusnak adta, aki maga is részt vett a bomba kifejlesztésében. Sajnos az eredeti negatívok mára már elvesztek.
Aeby, aki később közel 100 nukleáris robbantás szemtanúja volt így emlékezett vissza a történelmi eseményre az Egy korszak kezdete, 1943–1945. című kiadványban: "ott voltam, tehát lefényképeztem."  

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

(forrás: wikipedia.org; fototortenet.blogspot.com)

Az atombombáról készült fényképekről bővebben ITT olvashatsz, az első japán fotókat a Nagaszakira és Hirosimára ledobott atombombáról ITT találod, a robbanás utáni állapotokat rögzítő amerikai felvételeket ebben a bejegyzésben tekintheted meg és végezetül ITT pedig egy híres manipulált kép egy atombomba robbantásáról. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása