Egyiptom Flaubert idejében – Korai utazók fényképei, 1839–1860

2020. augusztus 25. Mai Manó Ház

Az Egyiptom Flaubert idejében című új kiállításunk látványos válogatás az első utazó fotográfusok hagyatékából, mely a korai utazási fotográfiák lenyűgöző világába kalauzolja a látogatókat. A tárlaton 1839 és 1860 között készült fotográfiák múzeumi műtárgymásolatai láthatók, mely időszakban a francia író, Gustave Flaubert is ellátogatott Egyiptomba. Flaubert egész életen át tartó barátjával, Maxime Du Camppel – akinek fotográfiáit szintén bemutatjuk – tett hosszabb utazást 1849 és 1850-között a Közel-Keletre, Görögországba és Egyiptomba is ellátogatva.

Európa a 19. század elején az egyiptomi élmény lázában égett, erre utal a „Retour d’Égypte” kifejezés. Napóleon seregei 1798-ban szálltak partra Egyiptomban és 1801-ben vonultak vissza, társaságukban tudósok, festők, költők és rézmetszők sosem látott csapata érkezett, akik a tájat és a kultúrát tanulmányozták, illetve a franciák felsőbbségét és hatalmát hirdették. Az Európába áramló képek, tárgyak, kultúrcikkek és szövegek valóságos „egyiptomániát” indítottak útjára, az ország divatos lett. Kezdetben az utazók – többnyire tudósok, írók és régészek – csak mesélni tudtak élményeikről, esetleg rajzokat vagy litográfiákat hívhattak segítségül, amivel csak sejtetniük sikerült Egyiptom csodáinak valódi természetét.

A dagerrotípia, a fénykép korai formájának feltalálása, korábban nem tapasztalt minőségű realizmust tett lehetővé a tájak és műemlékek ábrázolásában. Az új médium hatalmas művészi lehetőségeivel éppúgy rabul ejtett számtalan fotográfust, mint azzal, hogy segített az ismeretlen dokumentálásában és ábrázolásában. A fotográfusok és ügyfeleik érdeklődése Egyiptom iránt adott volt, a korszakalkotó technológia feltalálását követően pedig azonnal el is indultak az expedíciók.

A Mai Manó Házban bemutatott kiállításnak különös történelmi jelentőséget ad az a tény, hogy ezek a képek még azelőtt készültek, hogy megkezdődött az ókori Egyiptom örökségének széleskörű pusztítása. A tárlaton többek között Maxime Du Camp, Félix Teynard, Louis De Clercq és Francis Frith ikonikus felvételei láthatóak, melyekből most a képre kattintva találsz egy válogatást. 

 

 (forrás: maimano.hu)

EGYIPTOM FLAUBERT IDEJÉBEN
Korai utazók fényképei, 1839–1860
A kiállítás megtekinthető:
2020. augusztus 25. – október 4.
Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Baki Péter 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása