Képek Litvánia vidéki diszkóiról, a legjobb magyar mobilfotók és egy brazil fotós manipulált légifotói

2020. szeptember 07. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

malkovich.jpegFotó: Christopher Makos: Lady Warhol Diptych (1981), 2017 © Sandro Miller
  • Amikor tizenhat évesen meglátta Irving Penn munkáit, Sandro Miller már tudta, hogy fotográfus lesz. Főként autodidakta módon képezte magát, az alapokat a fotóművészet kánonjához tartozó nagy művészek albumainak tanulmányozása jelentették számára. Ezeken a képeken keresztül sajátította el a kompozíció, a fény és a portré művészetét. – olvashattunk 2018-ban a Műcsarnok oldalán Miller életéről, ahol azt is megtudhattuk, hogy Sandro a kilencvenes évek végén találkozott először John Malkovichcsal, a Steppenwolf színházzal végzett fotózás során. Több mint tizenhat év elteltével is számos közös projektet hoztak létre, melyek közül a legutóbbi a Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek címet viseli.
    Nemrég az AnotherMag munkatársa, Joobin Bekhrad beszélgetett Millerrel, az interjút és Miller képeit ezen a linken tekintheted meg. 

  • Buborékokról készít elképesztő képeket egy magyar fotós – írja a hvg.hu. Mintha bolygókat látna az ember, olyan hatása van Kiss Krisztina képeinek. Ezek azonban buborékok. Egy Kiss Krisztina nevű fotós oldalán több olyan kép is sorakozik, amelyeket színes buborékokról készített, méghozzá igen közelről. A látvány ezért olyan, mintha egy ismeretlen bolygó felszínét látná az ember. 

  • A NASA Curiosity Mars-járója több mint 4 percen át nézhette, ahogy a marsi forgószél végighalad a vörös bolygó egyik dombján. Újabb képet közölt a NASA a Mars úgynevezett porördögéről, vagyis arról a forgószélhez hasonló jelenségről, amely a bolygó felszínén szokott kialakulni, általában igen gyorsan. A jelenséget ezúttal a Curiosity Mars-járó vette észre a Gale-kráterben, és rögtön az irányába fordította a Navcam nevű berendezését. Ennek segítségével több képet is rögzített a Mars-járó, melyeket ezután a NASA mérnökei egy giffé alakítottak. Az eredményt szintén a hvg.hu oldalán találod.

 

  • A Klasszik Rádió Intermezzo című műsorában Bálint Edina vendége volt Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ fotóriporter osztályának elnöke. Ha magyar sajtófotóról van szó, Bánkuti András neve megkerülhetetlen. Szinte megszámlálhatatlan szerepkört vállalt már a hazai fotózás világában: volt a Magyar Fotóriporterek Társasága vezetőségi tagja; a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakkuratóriuma tagja, a Reform és a HVG fotóriportere, jelenleg a MÚOSZ fotóriporter osztályának elnöke. Megörökített szinte mindent, a színházi és táncfotótól a moszkvai puccsig, a bőrfejűektől a Mátyás téri prostituáltakig. A Mai Manó Ház rekonstrukciójának egyik szervezője, a sajtófotó-kiállítások, évkönyvek egyik mozgatója, kuratóriumok, fotósszervezetek vezetőségének tagja. Az év fotói című könyvsorozat szerkesztője egy évtizede. Az adást ezen a linken hallgathatod újra. 

  • Ezek a legjobb mobillal készült fotók – címmel jelent meg egy írás az mmonline.hu oldalán. A cikkből kiderült, hogy több mint 5000 fényképből választották ki a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyének magyar győzteseit. Egy gyermek születésének megrázó pillanata, a néptánc iránti szeretet és egy spontán elkapott portréfotó is szerepel a Huawei Next Image mobilfotós versenyének magyar győztesei között. A nemzetközi megmérettetés hazai fordulójában több mint 5000 fényképből választották ki a 6 kategória legjobbjait. A győztes alkotásokat – hat híres magyar fotóművész alkotásával együtt – a budapesti World Press Photo (WPP) kísérő kiállításán a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 24. és október 25. között a nagyközönség is megtekintheti. A magyar nyertesek emellett továbbra is versenyben vannak a Next Image 10 ezer dolláros (közel 3 millió forintos) nemzetközi fődíjáért. 

  • Még hasznosabb lett a Facebook fotómentő funkciója – írja a 24.hu. A funkció használatához először a közösségi oldal általános beállításai közt keressük meg a Facebook-adataid opciót, ezután válasszuk A fényképeid vagy videóid másolatának továbbítása pontot. A Cél kiválasztása menüpont legördíthető paneljén pedig válasszuk a Google Fotókat, vagy immár a Dropboxot. A közösségi oldal felhívja rá a figyelmet, hogy továbbítás után az adott szolgáltatás felhasználási feltételei és szabályzatai vonatkoznak majd arra, hogy a szolgáltatás hogyan használhatja a fényképeinket és videóinkat.

400740.jpgFotó: DISKO © Andrew Miksys

További hírek angol nyelven 

    • Cássio Vasconcellos brazil fotográfus miután hosszú évekig elismert fotóriporterként dolgozott, karrierjét személyes projektek területére helyezte át. Ide tartozik a Collectives sorozata, amely arra kényszeríti a nézőket, hogy gondolkodjanak el a térhasználatukon. 2008-tól Vasconcellos a légifényképezés iránti szeretetét használta bonyolult fotómontázsok létrehozására. Ezekből a manipulált képekből a My Modern Met oldalán találsz egy válogatást

    • A Portrait of Britain fotópályázat legjobb képeit a Creative Boom oldalán mutatták meg.

     

      • 2020-ban az éjszakai életet olyan veszély fenyegette, mint még soha. A bezárások az egész világon arra kényszerítették a klubokat, bárokat és más helyszíneket, hogy bezárják az ajtóikat, nem jelezve azt, hogy mikor nyílhatnak meg újra. A Liverpool Open Eye Galériában Adam Murray gondozásában megrendezett csoportos kiállításon hat fotós munkáját, köztük Andrew Miksys sorozatát mutatják be, akinek képei a litván vidéki diszkók hangulatát idézik meg. Az Another Mag oldalán a sorozat képeit tekintheted meg.  

      • A londoni Természettudományi Múzeum gyönyörű természetfotókat tett közzé, amelyeket a világ minden tájáról érkező fényképészek készítettek. Több mint 50 000 pályamű érkezett amatőröktől és profiktól, ám a kiállításon való részvételért folytatott versenyben csak a legjobbakat választották ki.  

      • Sarah Gillespie fotóművész lepkés felvételei egy 18 hónapos projekt csúcspontját jelentik, amelynek célja a figyelem felkeltése volt a rovarok helyzetére. A rovarok számai az 1970-es évek óta 60-70%-kal csökkentek, de túlélésük létfontosságú számos madárpopuláció számára. A különleges galériát a The Guardian oldalán találod.

      • A My Modern Met oldalán egy csillagászati felvételt mutatnak meg, melynek különlegessége, hogy valójában ez egyáltalán nem egyetlen kép, sokkal inkább 24 000 fénykép eredménye. Andrew McCarthy asztrofotós ezeket a képeket 45 perc leforgása alatt egy 2000 mm-es teleszkóppal készítette. Az utómunkálatok során csak a legjobb képkockákat választotta ki ott, ahol a legkevesebb légköri zavar volt.  

      • A LensCulture Critics’ Choice Award idei versenyének 48 kiválasztott fotográfusának munkáit ezen a linken tekintheted meg. 

      • Az egyik legismertebb utcai fotográfus, Joel Meyerowitz 5 tippjét ismerheted meg, hogy a felvételeid a legjobbak legyenek.   

    Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

    Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

    Ajánlott bejegyzések:

    Ugrás a lap tetejére
    süti beállítások módosítása