Két magyar is a legviccesebb természetfotósok között, a Mai Manó Ház a Hab című filmben és a halál színei

2020. szeptember 14. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.  

kranitz_roland.jpeg O Sole Mio
Fotó: Kránitz Roland / Comedy Wildlife Photo Awards 2020
  • A múlt héten mi is beszámoltunk a legviccesebb természetfotók versenyéről, ám akkor még nem tudtuk, hogy a döntőbe került képek közé két magyar fotót is beválogattak a zsűri tagjai. A Qubit oldalán a magyar fotósok munkáit is megtekintheted és mint eddig minden évben, úgy idén is szavazhatunk az általunk választott legjobb képre, Kránitz Bencére és Scheeff Krisztinára ezen a linken lehet voksolni.  

  • Megépítették a világ legnagyobb felbontású fényképezőgépét – olvashatjuk a hvg.hu oldalán. Az amerikai Stanford Egyetem mérnökei hat hónap leforgása alatt elkészítették a világ legnagyobb digitális fényképezőgépét, amivel képesek 3200 megapixeles fotókat készíteni. Az eszközt az egyetem Chilében felépített Large Synoptic Survey Telescope (LSST) nevű távcsővére szerelték fel, ami a jövőben a sötét anyagot és a sötét energiát tanulmányozza majd. 

  • Rettegve várja áthelyezését az egyik leghírhedtebb thaiföldi börtönbe az a magyar búvároktató, akit holland társával együtt – állításuk szerint – egy háromperces, ártatlan, szelfizős kisfilm miatt tartóztattak le. – írja a blikk.hu. A cikkben megszólal a búvároktató is, aki elmondja, hogy „Mindez egy háromperces, ártatlan szelfizős film miatt. Az a bűnünk, hogy tengeri állatokkal – tengeri uborkával, csillaggal és tengeri sünnel – fotózkodtunk. Hiába próbáltunk minden követ megmozgatni, példát akarnak statuálni velünk.”

 

  • A múlt héten volt a premierje a Hab című magyar filmnek, melynek néhány jelenetét nálunk, a Mai Manó Házban forgatták. A trailerben a 25. másodperc körül látható a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárunk, mint könyvelőiroda, de a szemfüles Mai Manó Ház rajongók a napfényműterműnkben felvett jeleneteket is felismerhetik, ha megnézik a "legédesebb magyar vígjátékot.  
  • Szintén nálunk készítették múlt hét pénteken a Budapesti Operettszínház számára az újonnan bemutatásra kerülő Marica grófnő című darabhoz a sajtóképeket, melyet a napfényműtermünkben egy Hasselblad géppel fényképezték az Industrie Media munkatársai.

  • A 21 éves Kertész Andor, aki szerelmi bánatában önkéntesnek jelentkezik a frontra, 1915-ben megsebesül, bal karja ideiglenesen lebénul. Már a háborúban is rendszeresen exponál fényképezőgépével, de a következő két évben, amit gyógykezelésen Esztergomban tölt, számos, mára klasszikussá érett fotót készít. Ezek közül az egyik legismertebb a víz alatt úszó férfi hosszan elnyúló teste, amit körül rajzol a vibráló fény játéka a medence alján. - írta a Librarius oldalán Kovács Bodor Sándor, akinek képeit, valamint az 1917. augusztusában készült Kertész képet is megtekintheted. 

divany911.jpgFotó: Marcy 2002 januárjában pózolt kezében a világhírű, őt ábrázoló fényképpel
Fotó: Neville Elder / Getty Images Hungary
  • 2001. szeptember 11-én megváltozott a világ. Az al-Káida terrorszervezet összehangolt támadása során eltérített több utasszállító repülőgépet, majd a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, illetve a Pentagon arlingtoni épületébe kényszerítette őket. A tornyok és más épületek is összeomlottak, maguk alá temetve az ott dolgozókat. Az egyik túlélő, Marcy Borders fényképe az egész világsajtót bejárta. A fénykép és Marcy Borders tragikus történetét a divany.hu oldalon olvashatod el. 

  • Kerekes M. István A halál színei című sorozatából publikált egy képet a Digitális Fotó Magazin és jelezték, hogy a teljes sorozatot is megmutatják honlapjukon. A halál színei Szászavinc, a halál és pusztulás helyszíne. A Keleti-Kárpátok szívében, a közel másfélezer lakosú település helyén ma ez található. A templom tornya és az őt körülvevő – kilométereken keresztül húzódó –, mérgező kénsavas színes zagy, amelynek szintje évről évre emelkedik a verespataki rézbányák technológiája miatt. Nicolae Ceausescu 1977-ben engedélyezte a bánya megnyitását. Ekkor körülbelül 400 család lakott itt, ahol ma már csak pár ember él. Mára ennyi maradt a faluból. 

  • Két magyar fényképész nyert díjat az asztrofotósok legnagyobb nemzetközi versenyén – számolt be a 24.hu a magyar fotós sikerről. Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton. Emellett Tóth Bence is kategória 1. helyezett díjat hozott el. Gratulálunk!

További hírek angol nyelven

sjpivratpa-1599494712.jpgFotó: At the All India Institute of Medical Science in Delhi. Courtesy Parul Sharma/Roli Books.
  • A koronavírus járvány jelenleg Indiát sújtja a leginkább, a worldometers.com adatai szerint közel ötmillió fertőzöttet regisztráltak már az országban. Parul Sharma sorozata a karantén alá vont Delhiben készült és most egy könyv formájában is megjelent. A Csend dialektusai című album képeiből a scroll.in oldalán találsz egy válogatást. 
  • Robert Capa a második világháború leghíresebb háborús fotósa volt. 1945 nyarán fényképeket készített a felszabadult Berlinről és annak lakóiról. Ezekből a képekből a Deutsche Welle szerkesztői állítottak össze egy válogatást a Stiftung Neue Synagoge Berlin - Centrum Judaicum épületében szeptember 9-én nyíló kiállítás ajánlójaként.

  • Az idei Kraszna-Krausz Photobook-díjat LaToya Ruby Frazier művész, oktató és aktivista nyerte el, akinek albumát a luxemburgi Mudam múzeum 2019-es kiállításának kapcsán adtak ki. - számolt be a hírről a British Journal of Photography, ahol a díjnyertes könyv képeiből is találsz egy válogatást. 

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása