Mai Manó Online Fotóegyetem - Fotó-irodalom-Budapest. Fővárosunk identitása a kortárs szépirodalom és városfotográfia korrelációjában (Telek-Nay Ágnes előadása)

2020. szeptember 15. Mai Manó Ház

Természetes és épített környezetünk örök témája a művészeteknek. Budapest is számos alkotót ihletett már meg: fotográfiai és irodalmi alkotások sokaságát ismerjük, melynek központi témája. Kevésbé ismert ennek a két műnemnek a találkozása, pl. olyan városi fényképalbumok formájában, amelyekben a képeket kortárs írók-költők írásai kísérik. Egy város portréja alapvetően kétféle lehet: vagy közvetlenül az épületeket, tereket, utcaképeket fényképezzük, vagy a várost, mint szociológiai terminust ábrázoljuk a lakóin keresztül. Sokszor azonban nem ilyen éles a határ, hiszen elválaszthatatlan a városi embertől a város maga, melyben él.
A városi fotózáshoz ugyanaz az attitűd szükséges, mint a városról íráshoz: voyeur, leskelődő, szemlélődő, megálló. Hogyan nyilvánul meg ez a magatartás ezekben a városi fotó-novellákban? Milyen a kapcsolat a szövegek és a fotográfiák között, a szerzők és a város között? Mely motívumok ismétlődnek helyben-lélekben, hogyan jelennek meg ugyanazon helyszínek más-más alkotók munkáiban? Milyen az összhatás, ha látszólag nincs szoros, közvetlen kapcsolat az írott és a képi anyag között (Gink Károly, Kukorelly Endre, Budapest-Papírváros; Györe Balázs, Hová mész, Budapest?). Esetleg ha a felvételeket és a jegyzeteket ugyanaz az alkotó jegyzi (Lábass Endre, A táj), vagy legalábbis rokoni kapcsolatban állnak egymással (Lengyel Péter és Merényi Endre, Búcsú – két szólamban)? Előadásomban arra is keresem a választ, hogy ez a típusú műfaji egyveleg (pl. a Városháza kiadónál, Török Gyöngyvér szerkesztésében megjelent Az én Budapestem sorozat) hol helyezkedik el a szakmai kánonban, milyen a megítélése, fogadtatása, kritikai irodalma. – írta Telek-Nay Ágnes a Budapest Főváros Levéltára munkatársa szinopszisában.

screenshot_2020-09-14_at_19_35_38.png (via Youtube)

Telek-Nay Ágnes Fotó-irodalom-Budapest. Fővárosunk identitása a kortárs szépirodalom és városfotográfia korrelációjában című előadása 2018 októberében a Fotóhónap2018 rendezvénysorozat keretében megrendezett Fotográfia és irodalom konferencián hangzott el, melyet ma az újrainduló Mai Manó Online Fotóegyetem új videójában tekinthetsz meg. 

 

Hamarosan újabb előadással jelentkezünk, addig nézd meg a korábbiakat is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása