Az Instagram új Guiness-rekordere, a legjobb víz alatti fotók és Budapest a 60-as években

2020. szeptember 28. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

archer.jpegFotó: Tom Archer (Egyesült Királyság): Magányos fa északi fényben. A fényképész sétára indult a szálloda környékén a kellemesen csípős, –35 fokos lappföldi éjszakában. A fát már kinézte magának, a köd elvonulására várt, és az ég kitisztulásával feltűnt az aurora borealis. Közel egy órán át fényképezhetett, mielőtt a gépe felmondta a szolgálatot a fagyban. (Nikon D850)
© Astronomy Photographer of the Year 2020 / Tom Archer
  • Az Insight Investment tizenkét éve rendezi meg az Év Asztrofotósa kiállítást az angliai Greenwichben. Az idei versenyre több mint 5000 pályázat érkezett hat földrészről. Az univerzum szép. – olvashatjuk a HVG Nagyítás rovatában, ahol a 2020 legjobb asztrofotóit – köztük a magyar díjazottak képeit – mutatják be. 

  • Emily Ratajkowski esszét írt arról, hogyan adtak ki egy könyvet a háta mögött a róla készült meztelen fotókkal, valamint arról, amikor beperelték, mert megosztotta egy lesifotós képét. Nem ő az egyetlen, aki a sokadik látásra is feloldhatatlan helyzetbe került: egyre gyakoribb probléma, hogy egy közszereplőről készült lesi- vagy bármilyen fotó vajon kinek a tulajdonát képezi, milyen esetekben szükséges a modell beleegyezése a publikálásához, illetve azt milyen platformon lehet megtenni. – írta a 24.hu a „Megvettem a tőlem lopott képet, hogy ne más nappalijában lógjak meztelenül” című cikkének bevezetőjében, ahol sok érdekesség is kiderül a kisajátítás művészetéről. 

  • Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus. Egy, a fotó erejéről szóló cikket találtunk a hvg.hu oldalán, amiből kiderült, hogy olasz és német közgazdászok kísérlete bebizonyította, néhány plusz bekezdés és fotó 100 ezer font, vagyis mintegy 39,5 millió forint extra bevételt eredményezett egy kisváros számára. A teljes cikket ezen a linken olvashatod el

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

David Attenborough has spent a lifetime travelling, exploring the wild places of our planet and documenting the living world in all its variety and wonder. He’s also witnessed the damaged caused. Saving our planet is now a communications challenge. We know what to do, we just need the will. That’s why we want to share this message on Instagram. Because there is hope and together, we can inspire change. Social media isn’t David’s usual habitat so while he’s recorded messages solely for Instagram, like the one in this post, we're helping to run this account. In case you’re wondering, ‘we’ are Jonnie and Colin and we worked with David on A Life On Our Planet. So, as well as sharing the messages he’s recorded especially for this account we’ll also post some exclusive clips and behind the scenes content. Stay tuned.

A Life On Our Planet (@davidattenborough) által megosztott bejegyzés,

 

  • A Guiness-rekordok Twitter-oldala közölte a minap, hogy miután Sir David Attenborough regisztrált az Instagramra, azonnal rekordot állított be. Méghozzá azzal, hogy ilyen gyorsan senkinek nem sikerült egymillió követőt szereznie. Az eddigi rekordot Jennifer Aniston tartotta, aki 5 óra 16 perc alatt érte el a számot, Attenborough-nak ehhez négy óra kellett. 

  • Képlopás elleni eszközt fejleszt a Facebook – írja a 24.hu. A Facebook új intézkedéssel segít érvényesíteni a képtulajdonosok (fotósok, médiacégek) jogait a a Rights Manager szolgáltatáson keresztül. Ez a közösségi oldal szerzői jogi platformja, aminek használatára oldaltulajdonosok jelentkezhetnek. A tulajdonosok egy CSV fájlban tölthetik fel a szolgáltatásba a képük metaadatait. Miután a rendszer jóváhagyta a felvételt és a hozzátartozó metaadatokat, képelemző algoritmusok fogják tudni követni az útját. 

  • Budapestnek nem a klasszikus arcát fürkészi Molnár Anna. Ő elsősorban terapeuta, és csak másodsorban fényképész, abból is inkább hobbifotós, igaz, a dolog esetében szenvedéllyé nőtte ki magát. Érdekelte, mitől lesz jó egy kép, ezért a titkot olyan nagynevű fotóművészektől próbálta ellesni, mint Mucsi Szilvia, Birtalan Zsolt vagy Vancsó Zoltán. – írják az Index Nagykép új szerkesztői, ahol Molnár Anna képeit is megtekintheted.

easy-listener_2018_photography-on-diasec_150x119c_ed_9_richard-stipl-3-punts-galeria-819x1024.jpgFotó: Nick Veasey: Easy listener, 2018. Photography on diasec, 150x119cm, ed.9
© Nick Veasey & 3 Punts Galeria
  • A spanyol fotófesztiválon neves nemzetközi és helyi fotóművészek, valamint feltörekvő tehetségek is kiállítanak, és az idei szezon csoportos tárlatainak témái is szerteágazóak; láthatunk japán fotókat az 1950-es és 1960-as évekből; megismerhetjük a Magnum fotósainak képeit az emberi testről; valamint a fotók segítségével a művészet és a divat kapcsolatát is körbejárhatjuk. A fesztivál honlapja 107 galéria, online is megtekinthető kiállításához kínál hozzáférést, és a látogatókat arra ösztönzik, hogy szavazzanak a Festival OFF kategóriában a kedvenceikre. Most ezeknek a kiállításoknak a képeiből mutatunk be egy válogatást – olvashatjuk a Punkt.hu oldalán, ahol a képek mellett az online kiállításokra mutató linket is megtalálod. 

  • Csak negyvenes évei derekán kezdett autodidakta módon fotózni, mégis Zofia Rydet az egyik legismertebb lengyel fotográfus. Egy szerelmi viszony miatt többször megfordult Magyarországon az 1960-70-es években. Képein gyerekek és idősek hétköznapjai és a budapesti piacok tradicionális világa elevenedik meg. – írja a 24.hu a Capa Központ és a Fortepan cikke alapján.  

  • A Jupiter Nagy Vörös Foltján kívül még két érdekesség van azon a fotón, amelyet a Hubble készített augusztusban a gázóriásról. A viharairól is ismerhető Jupiter a Naprendszer egyik legkülönlegesebb bolygója, melyről már régóta tudjuk, hogy a rajta megfigyelhető Nagy Vörös Folt egy tartós, kiterjedt viharrendszer. Ez a NASA szerint folyamatosan zsugorodik, de ahhoz még mindig elég hatalmas, hogy az egész Földet elnyelné. A jelenség most egy új fotó miatt került ismét előtérbe. A csillagászati felvételt a hvg.hu oldalán tekintheted meg.

     
056_rosa_blanca_kimberly_halyburton.jpgFotó: “Rosa blanca” by Kimberly Halyburton

További hírek angol nyelven

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása