11 népszerű turistahely, ahol tilos fényképezni

2020. október 02. Mai Manó Ház

Kezdetben az utazók – többnyire tudósok, írók és régészek – csak mesélni tudtak élményeikről, esetleg rajzokat vagy litográfiákat hívhattak segítségül, amivel csak sejtetniük sikerült a világ csodáinak valódi természetét. A dagerrotípia, a fénykép korai formájának feltalálása, korábban nem tapasztalt minőségű realizmust tett lehetővé a tájak és műemlékek ábrázolásában.
1839 októberében – a dagerrotípia képrögzítési eljárás bejelentését követően pár hónappal – útnak is indultak az első utazó fotográfusok, hogy már az új médium segítségével rögzítsék a látnivalókat, mely hatalmas művészi lehetőségeivel éppúgy rabul ejtett számtalan fotográfust, mint azzal, hogy segített az ismeretlen dokumentálásában és ábrázolásában.
És ez így van napjainkban is, amikor a legtöbb turisztikai látványosságot a valódi élmény helyett többnyire csak a fényképezőgépünk, mobiltelefonunk képernyőjén keresztül látjuk, hiszen a közösségi oldalak elterjedésével sajnos a megörökítési vágy megmutatási kényszerré transzformálódott át.

Egyes turisztikai látványosságok azonban megtiltották a látogatóknak a fényképezést, és a szabályok megszegése miatt akár nagy bajba is kerülhetünk. Nemrég egy thaiföldi történetről számoltunk be fotóbulvár rovatunkban, ahol egy magyar búvároktató került börtönbe tiltott helyen történő felvételkészítés miatt. Sok múzeumban, így például a Tower of Londonban pihenő koronázási ékszerekről, vagy a firenzei Galleria dell’Accademia termében található Dávid szoborról sem készíthetünk fényképeket, de a londoni Westminsteri apátságban sem fényképezhetünk, melyet így indokoltak a weboldalukon:
"Úgy gondoljuk, hogy az apátság egyedülálló szépségét és történetét nehéz élvezni azzal a zavaró tényezővel, amelyet a fényképezés engedélyezése hozna; meg akarjuk őrizni az épület szent és meghitt légkörét, amely elsősorban egy élő, működő templom."

A The Sun összegyűjtött néhány olyan turisztikai látványosságot, ahol a fényképezőgépedet biztosan a zsebedben kell tartanod. Van ahol kulturális, vallási, vagy éppen örökségvédelmi okokból tiltják, hogy a turisták megörökítsék a neves tájakat, épületeket, szobrokat vagy síremlékeket, de olyan is akad, ahol maga a látvány jogvédett.

fortepan_4878.jpgFotó: Párizs, az Eiffel-torony a Chaillot-palota felől nézve, 1960, Fortepan


Ezek közül talán a legérdekesebb tiltott helyszín az Eiffel-torony esti fényekben. Azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az Eiffel-torony magánszemélyek általi lefényképezéséhez nem szükséges előzetes egyeztetés. A profi fotósoknak azonban kapcsolatba kell lépniük a képjogokat birtokló szervezettel, akik tájékoztatják őket a képek használatának feltételeiről. Az Európai Unió törvényei szerint a szerzői jog az alkotó halála után 70 évvel jár le. A lámpákat 1985-ben Pierre Bideau tervezte meg, aki ma is életben van, vagyis a szerzői jogok az elkövetkező évtizedekben még érvényben lesznek.
Az 1985-ben felvett fényshow azonban művészeti bemutatónak minősül, és valóban szerzői jogi védelem alatt áll. De mivel a világítás az Eiffel-toronyhoz van kötve, és mivel az éjszaka készült Eiffel-toronyról készült fényképek valószínűleg nem lesznek élvezhetőek a fények nélkül, gyakorlati hatása ennek az, hogy az Eiffel-torony éjszakai képei megsértik a művész szerzői jogait a francia törvények szerint.
Az EU 2001. évi szerzői jogi irányelvének 5. cikke szerint a közterületen található építészeti alkotásokról ingyenesen készíthetők fényképek. Így a középületek fényképezése megengedett, és ezek a fényképek a legtöbb európai országban előzetes engedély nélkül közzétehetők vagy terjeszthetők. Az EU-irányelv azonban nem kötelező. Franciaország lemondott arról, hogy az irányelvet beépítse a nemzeti jogszabályaiba. 
Az Eiffel-tornyot kezelő szervezet, a Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) a világítást művészeti alkotásnak tekinti, amely elkülönül magától a toronytól. Mint ilyen, a torony éjszakai képeinek felhasználásához a Société előzetes engedélye szükséges.
Az európai szerzői jogi törvény értelmében az emberek nem adhatják el a szerzői jog által védett művek fényképeit, nem tölthetik fel azokat a fényképes weboldalakra, nem tehetik közzé magazinokban, vagy – ami a turisták többségét érinti – nem oszthatják meg a közösségi oldalaikon.
Egy biztos: A francia bíróságok még soha nem döntöttek erről a kérdésről, perre sem került sor és büntetést sem szabtak ki.
De nincs egyedül az Eiffel-torony a tiltással, hiszen nem kell messzire utazni, hogy egy újabb tiltott helyszínt találjunk. A híres párizsi Sacré Coeur is megtiltja a látogatóknak, hogy a belső termeiben fényképeket készítsenek. 

fortepan_128380.jpgFotó: Hollandia, Amszterdam Prinsengracht 263-265., Anna Frank Ház, 1972, Bauer Sándor / Fortepan


Az amszterdami Van Gogh Múzeum
is azok közé tartozik, amelyek nem engedik, hogy a látogatók lefényképezzék az alkotásokat. Ehelyett csak a bejárati csarnokban vagy a kijelölt „szelfifalaknál” készíthetik el fényképeiket. Szintén Amszterdamban, az Anna Frank Házban sem lehet szelfizni, vagy képeket készíteni. 

A Vatikánban található Sixtus-kápolna sem engedélyezi, hogy a Michelangelo által festett ikonikus mennyezetről készítsünk fényképeket és indoklásuk szerint ezzel próbálják megakadályozni annak károsodását. Azonban nem ez az egyetlen ok. A 20 éves felújítási munkákat a japán Nippon tévécsatorna finanszírozta, akiknek ezáltal már kizárólagos jogaik vannak a műalkotásokra. És bár annak ellenére, hogy lejárt a festményekre vonatkozó engedélyük, a tilalom továbbra is érvényben maradt. 

fortepan_120683.jpgFotó: Egyiptom, Luxor Királyok völgye, VI. Ramszesz sírjának bejárata. 1921, Hanser Mária / Fortepan


Európát elhagyva is sok helyen találkozhatunk fényképezési tilalommal. Ilyen helyszín például az Egyiptomban található Királyok völgye, ahol az indoklás szerint szintén a szobrok védelmében hozták meg ezt a döntést. Bár ennek ellentmond, hogy árulnak fotójegyet is, ami csak vaku nélküli fényképezésre ad engedélyt. Ha valaki fotójegy nélkül próbál meg fényképet készíteni, és rajtakapják, akkor az akár börtönbüntetést is vonhat maga után. 

Kiotó Gion kerülete szűk sikátoraival és festői teaházaival különösen népszerű a látogatók körében. 2019-ben az ott dolgozó gésák egy része azt állította, hogy követték és üldözték őket az utcákon, ami végül szigorú tiltáshoz vezetett. A környékbeli gésákkal szembeni számos zaklatás miatt a fényképek készítéséért 2019 októberétől közel száz dolláros pénzbírság szabható ki.

Vietnám fővárosában Hanoi egy utcájában is megtiltották a turistáknak, hogy szelfiket készítsenek, miután egy-egy fotóért többen életüket kockáztatták az évszázados sikátorokban futó vasútvonalon lassan közlekedő vonat előtt. 2019 októberében régi negyed híres „vonatutcája” adta ki a tilalmat, miután egy vonat vészfékezésre kényszerült a rengeteg fényképező turista miatt. A táblák és sorompók most arra figyelmeztetik a látogatókat, hogy ne fényképezzenek a síneken, és a rendőrség is megpróbálja megakadályozni az influenszerek bejutását.

A phuketi Mai Khao strand is népszerű szelfiző hely a repülőtér közelsége miatt, ami a rendkívül alacsonyan szálló gépek miatt lett kedvelt helyszín. A thaiföldi strand biztonsági okokból korlátozza a fényképezést, és arra figyelmeztetik a fényképeket készítő turistákat, hogy börtönbe kerülhetnek, ha elvonják a gép pilótáinak figyelmét. Vijit Keawsaitiam, a repülőtér vezérigazgató-helyettese 2019-ben elmondta, hogy a légi folyosó alatt egy "biztonsági zónát" alakítottak ki, hogy megakadályozzák a turistákat abban, hogy túlságosan közelről fényképezzék a repülőgépeket.

(forrás: fortepan.hu; maimano.hu; thesun.co.uk)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása