Magyarok a legjobb mobilfotósok között, az első fotókiállítás az űrben és egy szerencsés fotósbaleset videója

2020. október 05. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

08-benko-imre-muszakvaltas_-ozd-1989-1536x1034.jpgFotó: © Benkő Imre: Műszakváltás, Ózd, 1989
  • A Digitális Fotó Magazin friss számában egy interjút, online oldalán pedig egy galériát találtok Benkő Imre képeivel. “Számomra nem különálló műfaj, hanem a fotográfiai gondolkodásom része. Dokumentarista szemléletű alkotóként az ember és környezete vizuális korlenyomatai érdekelnek, és ezeket nagyrészt az épített környezet díszletei közt találom meg. Különösen izgalmas számomra a nagyvárosok nyüzsgő élete, amelynek forgatagában olyan kép konstrukciókat keresek, ahol a fotóim szereplői, tárgyi környezetükkel túlmutathatnak a pillanaton, és az adott kort vizionálják, az idő múlásával is tovább gondolhatók.” – idéznek a fotográfustól, akinek albumait a Mai Manó Könyvesboltban is megvásárolhatod. 

  • A Csillag-Képek 2020 Országos Asztrofotó Kiállítás a Magyar Asztrofotósok Egyesülete szervezésében jött létre. A tárlat 68 magyar asztrofotós 105 különleges felvétele, Magyarország idei legszebb asztrofotóinak együttese. Idén is, ahogy a korábbi években, megtekinthetők nemzetközi eredményeket elért asztrofotósaink csodálatos munkái is. Ez újra és újra azt támasztja alá, hogy hazánk élen jár a világ asztrofotózásában. – olvashatjuk az Index.hu oldalán, ahol egy galériát is találsz a kiállítás képeiből. 

  • Ősszel érkezik a Netflixre Sir David Attenborough új sorozata, a Life On Our Planet, melyben el fogja magyarázni, mitől is van nagy bajban a bolygónk. Ehhez az Instagramra is regisztrált, ahol azonnal Guiness-rekordot állított be. Van még egy érdekesség a történetben: a sorozathoz természetesen fényképeket is készítettek, amivel majd promózni lehet a dolgot. Ehhez az újabban fotográfiában való jártasságát egyre többször megcsillogtató Brooklyn Beckhamet kérték fel. – írja a 24.hu, ahol Beckhaem képeit is megtekintheted.

 

  • Több mint háromszázezren látták már az elmúlt időszak egyik leghíresebb fotósbalesetét, melyről valamilyen oknál fogva minden fontosabb weboldal beszámolt. Mi a Legyél észen fotózás közben is című Pixinfo.hu oldalon megjelent cikket ajánljuk most figyelmetekbe.  

  • Közröhej kíséri a kitartó természetfotóst, aki négy évig minden este vízbe merült ezért a képért. Louis-Marie Predau egy nagyon elszánt fotós, aki bő négy évvel ezelőtt azt találta ki, hogy megörökít egy víz alatt faágat cipelő hódot. Mindehhez négy éven át, minden este bemerült egy folyóba, és várt. Minden este. Négy éven át. A kitartásának köszönhetően végül elkészült a fotó, de sajnos nem csak olyan reakciókat váltott ki, amelyek értékelik az alkotó kemény munkáját, a fajtamentés fontosságát, és az elkészült kép minőségét. A képet és a reakciókat a Velvet oldalán találod

  • Helena Christensen az Instagram-oldalán többnyire magáról készült képeket mutat meg követőinek, melyeket a platform szabályzatához mérten oszt meg. Most azonban másik szenvedélyének hódolt, így ő volt a kamera túloldalán, mialatt a világhírű performansz- és testművészt, Marina Abramovićot fotózta. A képeket a 24.hu oldalon tekintheted meg.

     
hvg_peking.jpegFotó: Nicolas Asfouri
  • A koronavírus-járvány első hónapjaiban rengeteg fotót láthattunk arról, hogyan tűnt el az élet a máskor zsúfolásig telt nagyvárosokból. Most a fordítottját figyelhetjük meg a libanoni származású dán fotós, Nicolas Asfouri felvételein. Az üresen kongó pekingi utcákat ábrázoló képek idén március 5-én, míg a pontosan ugyanazokon a helyszíneket mutató, de már emberi élet jeleit mutató fotók szeptember 5-én készültek. A képeket a hvg.hu oldala mutatta meg

  • A XX. század legismertebb és legsikeresebb holland fotósa. Magyar származású. Már húszévesen Berlinben dolgozott, de Hollandiában vált a vizuális kultúra meghatározó alakjává. A két világháború közti szociofotó irányzatához kötődik, de fontos dokumentátora a 1970-es évek modern, női jogokért harcoló Hollandiájának. Moholy-Naggyal és Arthur Koestlerrel levelezett, Robert Capaval dolgozott, benne élt kora kulturális-társadalmi körforgásában. Aktívan dolgozott a sajtónak, ugyanakkor kompromisszumok nélkül bontakozott ki nőként a fotóriporteri pályán. A Fotóhónap2020 rendezvénysorozat keretében az óbudai Kassák Múzeum Személyes távolság című tárlata Besnyő Éva mindkét oldalát bemutatja. – olvashatjuk az index.hu oldalán a kiállítás ajánlóját

  • Szintén az Index oldalán, de már a Nagykép rovatban találtunk egy galériát, ahol egy süllyedőben lévő világ pillanatképeit merevíti ki Mohos Zsófia fotográfus Görbeország sorozatában. A képek Kisecseten, Magyarország északi részén, Nógrád megyében, azon belül is Palócföldön egy zsákfaluban készültek, amiről a helyiek gyakran azt mesélik, annyira eldugott, hogy még az oroszok sem találták meg a világháború idején.

huawei_telex.jpgFotó: A "Hello, élet!” kategória nemzetközi győztese, a Life Goals című kép.
Fotó: Aljona Akszjonovics / Huawei Next Image
  • A nemrég indult Telex.hu számolt be a Huawei mobilfotós pályázat eredményeiről. Két magyart is díjaztak a világ legnagyobb mobilfotós versenyén, a Huawei Next Image-en, amelyre 120 országból összesen 1,19 millióan adtak be nevezést. A verseny témája az idei év különleges nyara volt – ebben egy dán fotós, Sune Pedersen Ölelés című képe nyert.
    A két magyar díjazott, Aljona Akszjonovics és Biri Andrea egy kategóriában és egy különdíjban lett győztes, előbbi Life Goals (életcélok), utóbbi Summer Time (nyár) című képe a Fotóhónap2020 programsorozat keretében megrendezett World Press Photo (WPP) kísérő kiállításán a Magyar Nemzeti Múzeumban is megtekinthető. 

  • Szocialista ringlispíl, fekete-fehér majális, baráti kirándulások és családi utazások egy egyre inkább elreteszelt világban. Csak néhány évtizeddel ezelőtti, mégis alig ismert számunkra az a Nagyvárad, amibe egy amatőr fotós lencséjén keresztül leshetünk be, bepillantva a Ceaușescu alatti magyar polgárság hétköznapjaiba. – olvashatjuk a 24.hu oldalán is megjelent Fortepan Blog új válogatásának ajánlóját. 

  • A járványhelyzet kezdete óta jó pár remek példával állt elő a divatvilág, melyekkel rámutatott, hogy egymás munkáját segítve, kreativitással és összefogással előrébb lehet jutni. Megszületett az úgynevezett divatszelfi fogalma is, ami túlmutat az Instára kibiggyesztett önarcképek gyakran öncélú, sekélyes szándékán. Ezúttal az ausztrál fotós, Liane Hurvitz borította fel a szerepeket, bebizonyítva, hogy így is lehet. Saját otthonában készített magáról gyönyörű divatképeket a The Inspired CO magazinnak, mely a kreatív nőket, a dizájnereket, fotósokat, művészeket népszerűsíti. A képeket ezen a linken tekintheted meg.

loving_post1850.jpgFotó: Photobooth, Undated, 32 x 27 mm, Provenance: U.S. Courtesy of the Nini-Treadwell Collection Copyright: “Loving" by 5 Continents Editions

További fotós hírek angol nyelven 

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása