Hátborzongató magyar film egy fotósról, egy világrekord méretű fotó és újabb magyar fotós siker

2020. október 12. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.  

fules.jpgFotó: Tóth József Füles: Túróreklám, Fortepan
  • A műterem a mosókonyhában volt, a (sztár)manökenek saját magukat sminkelték, és Photoshop híján fénykép csak arról születhetett, ami ténylegesen összerakva, legyártva ott állt a kamera előtt. Az idén nyolcvanéves Tóth József Füles mesél a Fortepanra felkerült korabeli reklámfotóiról, amelyekkel szinte új műfajt teremtett. – olvashatjuk a 24.hu oldalán, de aki még több Füles-kép történetére kíváncsi, az hallgasson bele az alábbi videóba is

  • A NASA egy új projekt keretein belül űrbéli felvételeiből készít zeneszámokat. A „szonifikáció” során keletkezett remekművek azonban sokkal inkább egy operációs rendszer indulásakor lejátszott zenére hasonlítanak, mintsem „igazi” zeneművekre. A kreatív projektet a NASA Chandra X-ray obszervatóriumának szakemberei végzik. „A távcsöveink segítségével megnézhetjük, hogyan néz ki galaxisunk középpontja a fény különböző spektrumában. Az űrben lebegő távcsövek által továbbított digitális adatok (nullák és egyesek formájában) képekké való alakítása során a csillagászok olyan vizuális képet tárnak elénk, amelyek egyébként láthatatlanok maradnának számunkra. De mi lenne, ha ezeket az adatokat másképp, mondjuk a hallásunkkal fogadnánk be?” – írja a Petapixel cikke alapján az MLZPhoto, ahol a Tejútról készült kép hangját is meghallgathatod. 

  • A nem mindig rossz szándékból készülő kamuképek (deepfakes) annyira mainstreammé váltak, hogy ma már egy celebnek be sem kell tennie a lábát a stúdióba, és mégis szerepel reklámokban. A lehetőséggel azonban rengetegen visszaélnek. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítástudományi és Mesterséges Intelligencia Laborjában új módszert fejlesztettek ki a generatív ellenséges hálózatok (Generative Adversarial Networks, GAN) alkotta képek eredetiségének bizonyítására vagy megcáfolására. – olvashatjuk a Jelenből a jövőbe blog cikkében. 

  • A Google Street View képeit bemutató sorozatunk sikere több weboldal képszerkesztőjét is megihlette, és az érdeklődés középpontjába helyezte Jon Rafman projektjét. Az Index Nagyképes válogatása után most a Femina oldalán találhattok egy válogatást Különleges fotókat készített a Google autója - Nem a hagyományos utcaképeket mutatják címmel.

 

  • Megérkezett az első előzetes a Post Mortem című magyar filmhez, ami azért is érdemel figyelmet, mert talán ez az első nagyköltségvetésű, állami támogatásból készült horrorfilm ami valaha ebben az országban készült. – számolt be a Telex.hu a hátborzongató filmről, melynek története az első világháború után játszódik, a főszereplője pedig egy vándorfotós (Klem Viktor), aki a családok elhunyt tagjairól készít fotókat. Aztán elhívják egy faluba, ahol mindenféle természetfeletti galibába keveredik. 

  • Az Instagram egy évtized alatt áthuzalozta az életünket: hatással van arra, mit eszünk, kiket figyelünk, hol nyaralunk, mire költjük a pénzünket, hogyan viszonyulunk a testünkhöz. Még mindig a Facebook egyik legfontosabb felületéről van szó, ami úgy tűnik, a jövőben is velünk marad. És egy érdekes új jelenségre is felfigyelhettünk a járvány alatt. – olvashatjuk a 24.hu oldalán, és a cikkből az is kiderül, hogy mi az Instagram legnépszerűbb fotója. 

  • Azt gondolom, manapság egyre nagyobb teret kapnak a a közbeszédben a különböző problémák, zavarok. Ma már sok mindenről nem tabu beszélni, különösen azokról a problémákról nem, amelyek kialakulásában a médiának is nagy szerepe van. Kétségtelen, hogy sokan egyszerűen elvesztik realitásérzéküket, és úgy érzik, hogy filterek nélkül már nem is nézhetnek ki jól. Gyakran az esetleges testi hibákat, anyajegyeket, pigmenthiányokat próbálják elfedni különböző effektusokkal. A plasztikai műtétek nagyobb része ma már a szelfiknek köszönhetően történnek meg. A Snapchat-diszmorfiában szenvedő páciensek a már felturbózott képekkel állítanak oda a műtőbe: "így szeretnék kinézni!." – írja a Testképzavar - a férfiakat is ugyanúgy érinti cikkében Nagy Sándor Zsolt. 

  • Gyárkémény tövében épült fel az ország háza: mutatjuk a fotókat, amiket még biztosan nem látott a ma 118 éves Parlamentről. – írja a Blikk.hu, ahol egy 19 képből álló galériát találtok a Parlamentről.

  • Valószínű az egyikl legfiatalabb fotósról készült egy videó, ami a múlt héten nagyot meent az internet erre fogékony részein. Futótűzként terjedt el az egész világon az amerikai író, Gina Divittorio Twitter-oldalán közzétett felvétel, amin azt látni, ahogy egy pár fotóztatja magát. A videót pár nap alatt már több mint 3,5 milliószor nézték meg. Az ok? A fotós személye. Az ugyanis nem más, mint a pár babakocsiban ülő gyereke

  • Világrekordot ért el a Canon: íme, a világ leghosszabb nyomata! – számolt be az MLZPhoto. A Canon megdöntötte a világ leghosszabb digitális fotó nyomatának világrekordját. A japán gyártó hivatalosan is bekerült a Guinness „Book of World Records” (Világrekordok Könyve) könyvébe, ugyanis múlt hétvégén a német Oberstdorfi Photo Summit összejövetelen egy 109 méteres nyomatot (kollázst) hoztak létre. A rekordot szeptember 26-án hitelesítették a Guinness szakemberei. Érdekesség, hogy a hatalmas nyomatot, ami egy Canon ImagePROGRAF PRO-6100 típusú nyomtatóval készült egy olimpiai sísáncon (Schattenbergschanze Oberstdorf) állították ki. 

  • Új funkcióval jelentkezett a Google művészeti alkalmazása, ami ezúttal különleges szelfik készítésére ad lehetőséget, miközben tanítja is a felhasználókat. Ha valaki esetleg már unja a szokásos macskás, sámános vagy napszemüveges filtereket használni, annak jó hír, hogy a Google Arts & Culture most egy olyan újdonsággal állt elő, amellyel a kiterjesztett valóságra építve egyedi, a kifejezés több értelmében is művészi önarcképeket készíthetünk. Kezdésnek az alábbi öt filtert próbálhatod ki, melyeket a hvg.hu oldalán találsz

  • Digitális nosztalgia – időutazás a fotelból címmel jelent meg egy cikk a Nők Lapja oldalán, ahol hét nosztalgiázós Instagram- és Facebook-oldalt ajánlanak figyelmükbe, amiktől szem nem marad szárazon!

Meet Adalyn Rose • 1 month old DON’T DRIVE UNDER THE INFLUENCE DON’T DRIVE UNDER THE INFLUENCE DON’T DRIVE UNDER THE...

Posted by X&V Photography on Wednesday, September 30, 2020h
  • Megrázó fotók a gázolásban meghalt terhes anya kisbabájáról címmel jelent meg egy cikk a 24.hu oldalán. Erős fotósorozat készült egy balesetben elhunyt anya tiszteletére. 2020. augusztus 11-én Yesenia Aguilar a kaliforniai Anaheim utcáit járta a férjével, James Alvarezzel. Kézen fogva sétáltak, amikor egyszer csak egy autó felhajtott a járdára, és elütötte az ifjú feleséget. A sofőr tudatmódosító szerek hatása alatt vezetett. A nőt kórházba vitték, még aznap meghalt. 23 éves volt. Yesenia 35 hetes terhes volt a tragikus napon, az orvosok mindent megtettek, hogy megmentsék a babát, végül császármetszéssel világra hozták a Baby Adalyn Rose névre keresztelt kislányt, aki kritikus állapotban volt, de a csodával határos módon életben maradt. A napokban készült egy fotósorozat – az azóta szépen cseperedő kislány főszereplésével; figyelemfelkeltő célzattal. 

  • Soha nem készült még ennyire részletes kép az égbolt egyik csodájáról, a Carina-ködről – írja a hvg.hu. A csillagászok régóta vizsgálják a főként por- és gázfelhőből álló Carina-ködöt, hiszen egy aktív csillagképződési régióról van szó. A Rice University kutatói nemrég infravörös tartományban vizsgálták a területet, e munka során pedig több képet is készítettek, a korábbiaknál tízszer nagyobb felbontásban – derül ki a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent publikációjukból. 

  • Meghalt az ikonikus karabahi fotó katonája – számolt be a szomorú hírről a Telex.hu. Eddig 350 örmény katona vesztette életét Hegyi-Karabahban, Azerbajdzsán nem publikálja saját veszteségeit. A halottak között van Narek Ovanniszjan tüzér is, akinek a harcok alatt a Reuters által készített fényképe bejárta a világot. A 20 éves katona csütörtökön halt meg egy támadásban. 

  • Napokkal ezelőtt mutatták be Netflixen a Z generáció Szex és New Yorkját, ami Emily in Paris néven fut, és amit ugyanaz a Darren Star készít, aki a Szex és New Yorkot, illetve a Beverly Hills 90210-et is csinálta. Na de hogy a lényegről is szó legyen, a sorozat főszereplője, Emily – aki nyilván influenszer –, természetesen 0-24 szelfizik a telefonjával, aminek olyan tokja van, mintha az egy régi fényképezőgép lenne. A Cosmopolitan pedig felfedezte, hogy ezt, vagy legalábbis valami ehhez nagyon hasonló tokot már meg is lehet venni, ami azt jelenti, hogy pár héten belül minden Y generációs, netflixen lógó, divatot követő átlaglány ilyen tokkal a telefonján szelfizik majd, lehetőleg a tükör előtt, hogy a tok is látszódjon.– írja a 24.hu, ahol a telefontokot is megtekintheted.

els-korsten.jpgFotó: Els Korsten

További hírek angol nyelven. 

    • A BoredPanda oldalán jelent meg egy 40 képből álló válogatás a This Is Reportage Family fotópályázat előző két évének díjnyertes felvételeiből. 

      Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

      Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

      Ajánlott bejegyzések:

      Ugrás a lap tetejére
      süti beállítások módosítása