Az első színes képeslapok Franciaországból, 2020 legjobb esküvői képei és újabb rekord az Instagramon

2020. november 16. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

franciaorszag_kepeslap_31.jpgPárizs
via
  • Az Egyperces történelem blog Az első színes képeslapok Franciaországról az 1890-es évekből című cikkében egy olyan képgyűjteményt mutat be, amely az 1890-es évekbeli Franciaországba repíti vissza az olvasót. A képeslapokat egy új technikával készítették, melynek a neve fotokróm eljárás volt. A fotokróm eljárás elég rövid életű volt, ugyanis nemsokára leváltották az un. autokróm eljárással, mellyel sokkal könnyebben tudtak színes fényképeket előállítani. 

  • Lenyűgöző képet készített a Nap előtt elvonuló Nemzetközi Űrállomásról Andrew McCarthy fotós: a képet Instagramján osztotta meg, és aki érdeklődik iránta, printben is megvásárolhatja. – írja a 24.hu, ahol a képet is megtekintheted. 

  • A nap pályáját hónapokig vagy egy teljes évig tartó expozícióval rögzítő kamerákat eddig többnyire mindenki maga barkácsolta, de most már akár megvásárolhatók is ezek a kamerák, ezzel a Solarcan minden eddiginél egyszerűbbé teszi a fotózást, olvashatjuk a Digitális Fotómagazin oldalán. Egy előre gyártott dobozban kapjuk a bekészített fotópapírt és a precíz lyukat sem magunknak kell fúrni. Mindössze el kell helyeznünk a dobozt dél felé néző lyukkal és várni pár hónapot, esetleg egy évet.

szilvasi_reszlet.jpgFotó: Szilvási részlet
via
  • A Miskolc adhatott blog oldalán található poszt érdekessége, hogy az ott látható képek egy amatőr fotópályázatra érkeztek be annak idején, így a fotók hátoldalán különböző jeligék is szerepelnek. Előzetesen csak annyit, hogy nem éppen egy vidám, városimázst építő sorozatot mutatunk most be. Bár itt is feltűnnek a város legfotogénebb részei, mégsem azok dominálnak, és valahol ez adja meg az egész sorozat szépségét. A képfeliratozást ezúttal nem mi, hanem maguk az alkotók végezték el, hiszen az is megtalálható a fotók hátoldalán. 

  • Magyar szabadságharcos, osztrák spicli, svájci fotográfus: Várady Ádám kalandjai címmel jelent meg egy újabb érdekes cikk a Promenade Collection blogon. Várady Ádám harcolt az 1849-es szabadságharcban, azután nevelőintézete volt Pesten, hírlapot szerkesztett Bukarestben, majd beállt az itáliai magyar légióba. Miután onnan elbocsájtották, az osztrák titkosrendőrségnél jelentkezett besúgói szolgálatokra, ám itt sem voltak vele megelégedve. Végül sikeres fényképész lett Svájcban. Egy nem mindennapi fotográfus-életpálya vázlata. 

  • Perlaki Márton, a nemzetközi szinten egyik legismertebb magyar fotós tíz éve külföldön él, de most hazalátogatott, mert a Fotóhónap rendezvénysorozat keretében kiállítása nyílt a Trafóban, ami aztán másfél hét után a járványhelyzet miatt sajnos be is zárt. A divatfotózás trendjeiről, az édesanyja kezéről, a kelet-európai háttérről és a kiégés jeleiről is beszélgetett vele a 24.hu, és szóba került az SZFE-s kurzusa is, amit mobilnettel kellett tartania, miután az egyetemen lekapcsolták az internetet.

velvet.pngFotó: via velvet
  • Giles Paley-Phillips és felesége, Michelle 20 éven át minden évben elkészítették magukról ugyanazt a képet. Az évek alatt először három-, majd négyfősre bővült a családjuk – olvashatjuk a Velvet.hu oldalon, ahol a képeket is megnézheted

  • Manapság, mikor egymást követik a furcsánál furcsább trendek, igazán üdítő, mikor feltűnik valahol a népviselet. Engem is azonnal elvarázsolt, mikor rábukkantam a Folkpédia oldalára. A bámulatos képeket nézegetve, melyeket a Kárpát-medence szebbnél-szebb viseletei uralnak, csak kapkodtam a fejem, ámultam és bámultam. El is határoztam, hogy mindenképpen beszélgetek Maksa Henriettával, aki Papp Kornéllal együtt megálmodta és létrehozta a Folkpédia oldalt. – írta Kun Orsolya a 24.hu oldalán a Csodálatos fotókon találkozik a főváros és a vidéki népviselet című cikkben

  • Éveken át fotózta a csillagos eget: lélegzetelállító képeket készített a férfi – írja a Femina.hu. Gyönyörű képeket készített a csillagos égről a férfi, egészen misztikus helyszíneket talált a fotózásra. Marcin Zajac, lengyel tájképfotóst munkája igen messze sodorta hazájától, jelenleg San Francisco partjain készít képeket.

lodz.jpgvia 24.hu
  • Borzalom pasztellszínekben – Egy náci könyvelő színes fényképei a łódźi gettóról címmel jelent meg a Fortepan blog újabb válogatása. 1987-ben egy névtelen eladó 400 addig ismeretlen fényképet vitt be egy bécsi antikváriumba. A fotókon a világháború második legnagyobb gettójának színes felvételei, a lengyelországi Łódź szögesdrót mögötti zárt világa volt látható. A 200 ezer emberrel telezsúfolva nyomorgó, német nevén Litzmannstadt gettó hétköznapjai, ezúttal szép fakó színekben, a melleken sárga Dávid-csillaggal, vöröslő horogkeresztes zászlók alatt. Egy osztrák náci tisztségviselő, Walter Genewein képei a gettóról. 

  • Bruno Barbey Marokkóban született, francia és svájci nemzetiségű fotóriporter, aki 1978/1979-ben a Magnum európai alelnöke, majd 1992 és 1995 között a Magnum International elnöki tisztségét töltötte be, hetvenkilenc éves korában, 2020. november 9-én hunyt el.– számolt be a szomorú hírről a Digitális Fotómagazin oldala, ahol a fotográfus munkásságát is megismerheted.
    „Bruno Barbey közösségünk aktív tagja volt – búcsúzott tőle Olivia Arthur, a Magnum Photos elnöke. – Szenvedélyes fotográfus, aki soha nem hagyta abba a fotózást. Fényképeit számos kiállítás és könyv ünnepli, munkássága révén helyet kapott a rangos párizsi Művészeti Akadémia tagjai közt. Képei tele vannak élettel, öröksége tovább él bennünk”.

  • 2021 június elsejétől már nem biztosít a Google korlátlan tárhelyet a fotóknak, 15 gigánál húzza meg a felső határt – írta a Telex.hu. Az ügyfeleket erről már elkezdte értesíteni a vállalat emailben. A Google eszközeit szinte mindenki használta, hiszen ingyenes volt, és mert nem kellett figyelnie arra, mikor telik be. A fotóknak több mint öt éve alakítottak ki tárhelyet, és összesen 4 billió fotót mentettek el eddig ide a felhasználók, a heti forgalom pedig 28 milliárd. Ezt a mennyiséget már nem bírják, ezért jövő júniustól 15 giga lesz a felső limit
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rupert Grint (@rupertgrint) által megosztott bejegyzés

 

  • Rupert Grint Guiness-rekordot állított be Instagram-oldalával. – írta a 24.hu. Nemrég arról számoltunk be nektek, hogy Sir David Attenborough Guiness-rekordot állított be új Instagram-oldalával, méghozzá azzal, hogy 5 óra és 16 perc alatt elérte az egymillió követőt. Na, most Rupert Grint, a Harry Potter-filmek színésze körözte le őt: neki 4 óra 1 perc alatt sikerült mindez, ami abszolút világcsúcs. A poszt írásának pillanatában már 3,1 millió követőnél jár a platformon. 

  • A Stratasys teljes színű 3D nyomtatótechnológiája árának csökkenésével, többen engedhetik meg maguknak, hogy például az áprilistól megvásárolható új J55 rendszerekből szerezzenek be maguknak. Ezek egyike a spanyol – granadai – Selfi3D nyomtató és 3D szelfi shop, szolgáltatóiroda. A J55-tel készített „fénykép-szobrok” élethű alkotások, a megrendelő 2D fotójának full-color, abszolút élethű 3D „másolatai.” A printer öt anyaggal is működik, közel 500 ezer szín állítható elő vele. – írta a Free Dee blog

  • Ha már Instagram... A hvg.hu írja, hogy hamarosan mindenkinél megújul majd az Instagram kezdőképernyője. Drasztikus változásra ugyan nem kell számítani, ám érdemes lesz nem rutinból használni az appot, az elrendezés ugyanis másmilyen lesz. Ami a legfontosabb: a képernyő alsó menüsorából lehet majd elérni az augusztusban elindított – videós tartalmakra fókuszáló – Reelst, valamint a vásárlós funkciót is

no-two-alike-1.jpgvia

  • Nathan Myhrvold másfél év alatt tervezte, s építette meg a világ valószínűleg legnagyobb felbontású „hókristály kamera rendszerét”, aminek lelke egy középformátumú, 100 MP felbontású Phase One szenzoregység. Ehhez Myhrvold egy mikroszkóp okulárt csatlakoztatott, hogy borotvaéles, kiváló minőséget érjen el. „A hókristály remek példa a természet rejtett szépségeire. A víz, amely mindannyiunk számára ismerős, mindennapos dolog, meglehetősen rejtélyesé és ismeretlené válik ilyen szemszögből nézve. A hópelyhek bonyolult szépsége kristályszerkezetükből fakad, amely közvetlenül tükrözi a vízmolekula mikroszkopikus aspektusait.” – olvashatjuk az MLZPhoto oldalán a Meseszépek a világ legnagyobb felbontású hókristály fotói! című cikkben. 

  • 1968 semmilyen szempontból nem volt egy akármilyen év, de mindössze hat évvel az után, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke, John Fitzgerald Kennedy egy houstoni amerikaifutball-stadionban bejelentette, hogy az évtized vége előtt embert juttatnak a Hold felszínére, az Apollo–8 űrhajó elérte a „sajtból” készült égitestet. Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders űrhajós nem szállt le, de űrhajójuk elsőként állt pályára a Hold körül, és hagyta el gravitációs mezejét. És igen: az asztronauták elsőként töltötték az űrben a karácsonyt. Az Apollo–8 mintegy húsz órát töltött az égitest körül, tízszer megkerülve azt. – írja az index.hu, ahol az űrhajósok által készített ikonikus képet is megtalálod

  • Kovalovszky Dániel Zöld csend című sorozatát már bemutattuk blogunkon (és a Mai Manó Házban is), ám most a Telexen megjelent cikk kapcsán újra megemlítjük, hiszen a sorozat egyik képe, éppen abban az erdőben készült, amiről a Telex is beszámolt. Lengyelországban található egy kisebb fenyves, ahol nagyjából száz fa (más források több százat is említenek), ugyanolyan irányba, ugyanolyan ívben görbülve nőtt. Hogy miért, azt senki sem tudja, pedig csak két generációval ezelőtt ültették őket. A görbe erdő – lengyelül  Krzywy Las – a német-lengyel határ közvetlen közelében található Gryfinótól északnyugatra található. A város szinte teljesen elpusztult a második világháború alatt, valószínűleg a furcsa erdő titka is ekkor veszett oda. Gryfinót végül az 1970-es években népesítették újra, amikor megépült a közelben egy erőmű.

devotion-by-saiful0007-bangladesh-5fabf66031ded_880.jpgFotó: Armenian Church, Old Dhaka, Bangladeshvia

További fotós hírek angol nyelven 

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása