Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az 58 milliós fényképezőgép, egy háborús fotósról forgat Angelina Jolie és egy kép minden budapesti kerületből

2020. november 23. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

eea.jpegFotó: Az ősz ablaka - közelkép kategória, 1. díj © EEA / REDISCOVER Nature / Hasan Baglar
fortepan_balla.jpgFotó: A ráckevei Duna-ág horgászai. Fortepan / Hegyi Zsolt / Balla Demeter felvétele
  • Közösségi archívumunk minden harmadik képe Budapesten készült. A díj alkalmából körülnéztünk 48 ezer fővárosi képünk között és meglepődtünk: nem gondoltuk, hogy ekkora különbség van az egyes kerületeket ábrázoló képek száma között. Míg a XXIII. kerületet jelenleg csak 16 kép mutatja, a rekorder VIII. kerületről 6673 felvételt lehet letölteni. – olvashatjuk a Mai Manó Ház korábbi igazgatójának, Török András írását a Fortepan blogján, mely a 24.hu oldalán jelent meg Egy kép minden kerületből címmel. A blog a Fortepan és a Capa Központ szakmai együttműködésében valósult meg. 

  • A múlt héten végigsuhant a hazai online híroldalakon, hogy a katolikus egyházfő az Instagramon egy modell erősen provokatív fotóját lájkolta be. Erről az index.hu is beszámolt, de a 24.hu oldalán is megjelent egy írás, amiből kiderül, hogy felvette a kapcsolatot az Instagram képviselőivel a Vatikán. Egyelőre senki nem tudja, miként kerülhetett Ferenc pápa lájkja a modell képe alá, amit végül november 14-én lájkoltak ki a profillal. 

  • Akár a legviccesebb állatfotók versenyén is indulhatna az a kép, mely az Index Mindeközben rovatában jelent meg. Természetfotósnak lenni nem könnyű, főleg akkor, ha elmúlik a nyár. Időnként azonban megesik, hogy a fényképészeknek különösen nagy szerencséjük van a fotózni kívánt állattal, még ha az időjárás meg is nehezíti a dolgot. Karen Miller is éppen jókedvében talált egy nyulat Svédországban, a fotográfus képeit ezen a linken tekintheted meg.

donmccullin.jpgFotó: Don McCullin: Háborúellenes tüntető, London, 1962 © Don McCullin
  • A híres brit háborús fotós, Don McCullin életéről rendez filmet Angelina Jolie. Az Unresonable Behavour című produkció a fotós azonos című memoárkötete nyomán készül – írta az MTI híre alapján a 24.hu. A 85 éves McCullin executive producerként vesz részt a film elkészítésében. Ismeri Jolie munkáit, látta a  They Killed My Father című, BAFTA-díjra is jelölt kambodzsai filmjét, és mint mondta, úgy érzi, biztos kezekben van élete története a rendezőnél. A forgatókönyvet Gregory Burke írja. A filmben a második világháború utáni Londonból induló brit fotós életútjának legfontosabb állomásait mutatják be. 

  • Az Így mentheti le könnyen az összes képét a Google Fotókból címmű cikkből kiderül, hogy 2021. június elsejétől nem csak a Google Fotók, de a Google Drive szabályzata is változik. A határidőtől kezdve a Fotókba feltöltött, jó minőségű képek és videók is bele fognak számítani a Google-fiókunk díjmentes, 15 GB-os tárhelyébe, oda lesz a korlátlan fotótárolás. Ha ezek után inkább fizikai adathordozót vagy más felhőszolgáltatást választanánk a képek tárolására, könnyedén exportálhatjuk az addig feltöltött fájljainkat, hogy azokat átvigyük máshova. Erről készített egy kisokost a 24.hu

  • Kate Middleton Hold Still (Tarts ki!) címmel hirdetett fotópályázatot még tavasszal az angol Nemzeti Galéria közreműködésével. A téma a koronavírus elleni küzdelem szubjektív bemutatása volt, nevezhetett rá profi és amatőr fotós is. A pályázati anyagból készült szabadtéri kiállítás, amin körülbelül 100 alkotó képe látható, hamarosan befejeződik, de a hercegné nem feledkezett meg róla: most például meghatottan beszélt egyik kedvenc képéről, ami a koronavírus elleni küzdelem egyik jelképévé is vált. A fotót Johannah Churchill készítette és az egyik kolléganője, Melanie látható rajta. A fénykép annyira népszerűvé vált, hogy még posztereket is készítettek belőle, és egy manchesteri tűzfalra is felfestették. – írja a Velvet.hu.  

 

fortepanbauer.jpgFotó: A Blaha Lujza téren, 1960 Fotó: Fortepan / Bauer Sándor
  • 1873 novemberének közepén született meg Budapest, hiszen 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda (meg a Margitsziget). Noha ez amolyan hivatalos dátum, mert pontosan 147 évvel ezelőtt aznap tartotta első alakuló gyűlését Buda-Pest tanácsa, de a székesfőváros megszületése már e dátum előtt is javában körvonalazódott. Budapest 147. születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk nektek pár érdekességet és olyan életképeket a városról, amik a mi arcunkra is mosolyt csaltak. – olvashatjuk a We Love Budapest oldalán, ahol egy remek képösszeállítást is megnézhettek

  • 1947. november 20-án esküdött meg II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg, akik idén már a 73. házassági évfordulójukat ünneplik. Ahogy minden évben, úgy most is készítettek róluk egy friss felvételt, amivel a nyilvánosság előtt is megünnepelhetik kapcsolatukat és egyben megköszönhetik a rajongók jókívánságait. Ez alkalommal a Windsor-kastély egyik termében, a dédunokáik – György, Sarolta és Lajos – által készített üdvözlőlapot olvasva fotózta le őket Chris Jackson. Az idei képet a 24.hu oldalán tekintheted meg

  • Új fotósként ezekre figyelj vásárláskor! címmel jelent meg egy érdekes cikk a Pixinfo oldalán. Az írás egy videóra reflektál és nem azt mondják meg, mit ne vegyél, hanem azt, hogy hogyan vegyél (esetleg mit). Az MLZPhoto oldal ezt egy kicsit tovább gondolta, és ők pedig arról állítottak össze egy listát, hogy mit ne vegyél meg. Ahogy a cikkben is írják: Megvetted a fényképezőgéped, vettél hozzá egy szuper minőségű objektívet is. Most hogyan tovább, mire lesz, s mire biztosan nem lesz szükséged, hogy elindulhass fotózni? Íme, pár termék, amiket inkább hagyj ki, ha lehet! 

punkt-azzal-szeretek-foglalkozni-hogyan-erezzuk-jol-magunkat-03.jpgFotó: Szombat Éva: Anett. Részlet a Four Walls, Three Holes című sorozatból, 2019 © Szombat Éva
  • Szombat Éva fotóssal a női szexualitásról, pozitív testképről, önelfogadásról, az Instagram szerepéről és a boldogság kereséséről beszélgetett Matalin Dóra a Nők Lapja Inspiráló nők című podcast sorozatában. A fotográfusnő Orgazmust kérek, nem rózsát című, díjazott projektjében nőket fotózott szexuális játékszereikkel azzal a céllal, hogy nyíltabban, őszintébben beszéljünk a női szexualitásról. E sorozat képeiből már a Punkt.hu oldalunkon is bemutattunk egy válogatást

  • A Facebook egy igen hasznos újítást jelentett be szeptemberben: a korábban is létező Rights Manager nevű jogkezelő eszköz egy olyan funkcióval bővült, amely kifejezetten a fényképekhez kapcsolódó szerzői jogok érvényesítésében segít. Egészen pontosan segíti a képek készítőit (illetve a jogtulajdonosokat) abban, hogy rátaláljanak képeikre, ha a Facebookon vagy az Instagramon mások is használják azokat. – írta a hvg.hu.

  • Mint ahogy már erről a Mai Manó Ház Blog is beszámolt, kihirdették a világ legrangosabb természetfotó versenyének, a londoni Természettudományi Múzeum által évről évre megrendezett, Wildlife Photographer of the Year című pályázatának idei díjazottjait. Tavaly a 17 kategóriában, több mint 49 ezer képpel neveztek. A pályaművekből gazdag válogatás látható a múzeum honlapján, de a Digitális Fotómagazin online oldalán is megjelent egy összeállítás a legjobb természetfotókból.
403471.jpegFotó: IBIZA ’89 Dave Swindells, Boy George on Dancefloor, Amnesia, 1989 Courtesy of IDEA

További fotós hírek angol nyelven 

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása