Ezek voltak 2020 legjobb légifotói (Reuters)

2020. december 04. Mai Manó Ház

A francia Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910) művésznevén Nadar volt az első légifényképész. Bár korábban is kísérletezett már ezzel, de mindig kudarcot vallott, mert a léggömbből kiáramló gázok tönkretették a lemezeire előkészített kollódiumot. Végül 1858-ban próbálkozása sikerrel járt, és csaknem 80 méter magasból sikerült nedves kollódiumos eljárással elkészítenie a léggömb által ide-oda ráncigált kosárban, és az abban található – szintén saját maga által épített – sötétkamrában a képet. Nadart 1859-ben III. Napóleon császár is felkérte, hogy a poroszországi háborúját léggömbből történő fényképezéssel kövesse, de mivel radikális republikánus volt, visszautasította azt. Pár év múlva már a katonai felderítők repkedtek léghajóikon az amerikai polgárháború hadszínterei felett, hogy a fotográfiával is segítsék a felderítést.
Sajnos Nadar felvételei elvesztek, így a fotótörténet nagykönyvébe – mint az első, épségben fennmaradt légifotó –James Wallace Black Bostonról készült felvétele került be, amit 1860-ban fényképezett. A légirégészet története pár évtizeddel később 1906-ban kezdődött, mikor J. E. Copper a Stonehenge-et fotózta, az első, repülőgépről készített légi fényképeket 1909-ben, Wilbur Wright készítette, de 1914-ben már galambokra szerelt fényképezőgépekről is tudtak felvételeket készíteni az első világháborúban.

Napjainkra a fényképezés technikájának köszönhetően már sokkal egyszerűbb megoldásokkal is készíthetünk légifelvételeket, mint azt elődeink tették. Mai bejegyzséünkben, a Reuters képszerkesztőinek válogatásában 2020 legjobb légifotóit mutatjuk meg. 

(forrás: reuters.com)

A Reuters 35 fotóból álló legifotó-válogatását ITT találod.

Korábbi posztok a témában:

2020 ötvenöt legfurcsább fotója (Reuters)
2020 ötven legjobb állatos fotója (Reuters)
2020 száz legjobb fotója (Reuters)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása