76 év után találtak újra egymásra egy fotó szereplői, a világ leghosszabb expozíciója és a legszebb képek a sarki fényről

2020. december 21. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

csp.jpgFotó: Csákvári Péter
  • „A Tiny Wasteland születése összefonódik mindennel, amiért valaha igazán rajongtam. A miniatűr dolgokkal, az ételekkel és a fotózással. A képeken pár milliméteres figurák olvadnak be valós méretű tárgyak közé, egy-egy új minivilágot teremtve. Játéknak indult az egész, de annyira népszerű lett és annyi örömöm lelem bennük, hogy nem tervezek leállni az újabbnál újabb képek készítésével” – vall az általa létrehozott miniatűr világról Csákvári Péter, akinek képeit már mi is bemutattuk a Mai Manó Ház felületein. Ezúttal a Bored Panda oldalán jelent meg egy válogatás a munkáiból

  • Akit érdekel a szocialista főváros, annak egy igazi kincsesbánya a most megjelent gyűjtemény. A Főfotó 150 ezer darabos fényképgyűjteményéből 70 ezer darab már elérhető a Hungaricana Közgyűjteményi Portál Képcsarnok oldalán – közölte a Budapest Főváros Levéltára. A gyűjtemény a Főfotóval szerződésben álló vállalatok és más szervezetek számára készített fényképeket tartalmazza az 1961–1993 közötti időszakból. A felvételek jelentős mennyiségben számolnak be a korszak különféle fővárosi és vidéki eseményeiről, rendezvényeiről, de találunk köztük nagy számban gyár-, üzlet-, termék-, reklám-, város- és tájfotót, illetve portrét is – írja a hvg.hu. A fotók letölthetők, tudományos, oktatási és nem kereskedelmi célból szabadon felhasználhatók. 

  • Nem ilyen fotóra számított az anya, amikor megkérdezte, hogy van a baba: egy vicces kedvű apa képei címmel jelent meg egy fotósorozat a Femina.hu oldalán. Ez a különbség, ha nem anya, hanem apa vigyáz a gyerekre – írják a cikk alcímében.
    Kenny Deuss és élettársa két éve lettek szülők. Lányuk születése óta az édesanya, ha ügyes-bajos dolgait intézi, az édesapára bízza a csemetét, de távollétében azért mindig felhívja őt, hogy érdeklődjön, minden rendben van-e otthon, hogy van az ő kis kincse. Az apa egy idő után megelégelte a túlaggódó anya állandó telefonálgatását, és vicces, megkomponált, photoshoppolt fotókkal vágott vissza neki. 

venice-in-beautiful-old-color-images-1890_15.jpgFotó: Detroit Publishing, Velence (loc.gov)
  • Az amerikai Detroit Publishing kiadó fényképészei 1880 és 1900 között végfotózták a Föld érdekes és számukra lenyűgöző helyszíneit. A fotokróm eljárással készült nyomatok olyan tintalapú felvételek voltak, amelyek borzasztóan hasonlítottak a színes, és nem a színezett képekre. Most az "Adria királynőjét" mutatta meg a Falanszter Blog

  • Oroszlán szelfizett Kenyában. – olvashatjuk az index.hu Mindeközben rovatában. Erre mondják, hogy a természet elvégzi a dolgát — gondolhatta a fotós, aki kamerákat helyezett ki Kenyában, hogy lőhessen néhány klassz fotót az arrafelé járó oroszláncsaládról. Az állatok ebben elég jó partnernek bizonyultak, az egyik nőstény ugyanis birizgálni kezdte a kihelyezett eszközt, így olyan hatású lett a fotó, mintha csak szelfizett volna egyet. 

  • Egy magyar származású amerikai veterán 76 év után találta meg a világháborúban vele fotózkodó gyerekeket – írja a Telex.hu. A cikkből – ahol a képet is megtekintheted – kiderül, hogy egy amerikai veteránnak sikerült megtalálnia azt a három testvért, akikkel együtt szerepelt egy fotón, amely a második világháború idején, 1944-ben készült egy észak-olaszországi kis faluban. 

 

  • A 2012-es londoni olimpia nyitóünnepsége után az angliai Hertfordshire-i Egyetem hallgatója, Regina Valkenborgh egy fotópapírral kibélelt sörösdobozt helyezett el az egyetemi obszervatórium oldalán, tűvel lyukat fúrt rá, majd évekre magára hagyta. Nyolc évvel később, 2020 szeptemberében a doboz belsejében, ahogy annak lennie kell, fotót talált. A kép minden bizonnyal a világ leghosszabb exponálási idejű képei közé tartozik, de az egyetem állítása szerint egyenesen rekorder. Az eddigi leghosszabb záridejű képet Michael Wesely német fotós készítette, aki ultrahosszú, hároméves záridejű városi panorámáiról híresült el. – írja a Qubit az újabb remek cikkében

  • Chile és Argentína területén, 2020. december 14-én teljes napfogyatkozás volt, és egy német amatőrcsillagász, a teljesség idején készült, fotóján egy előző nap felfedezett üstökös is szerepel. – írja a Megismételhetetlen fotót készített egy amatőrcsillagász egy üstökösről című cikkében a National Geographic online oldala, ahol a képet is megtalálod. 

  • Egy kis dunántúli falu egyszintes parasztházakkal, poros utakkal, mezőkkel és legelőkkel, alig több mint kétszáz lakossal. Így nézett ki Pétfürdő a huszadik század elején, ám 1930-ban az addig lassan csordogáló idő egy csapásra felgyorsult: ide építették a Péti Nitrogén Műtrágyagyárat és a Magyar Ammóniagyárat. Később munkásfalut, uszodát, kultúrházat és templomot húztak fel az idesereglő dolgozók ezreinek. – idéz a 24.hu a Fortepan blog Műtrágya duzzasztotta várossá az aprócska falut – Pétfürdő története képekben című cikkéből.

winner_115381_roberto_marchegiani_jurassic-park-1536x1024.jpgFotó: Roberto Marchegiani, Nakuru Nemzeti Park, 2020 NPOTY
  • Bemutatták a 2020-as Az év természetfotósa verseny győztesét. Az idén ötödik alkalommal megrendezett pályázatra több mint 19 ezer kép érkezett, a nyertes fotókból egy fesztiválon szerveznek kiállítást, majd útnak indulnak Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban. A 2021-es versenyre december 27-től lehet jelentkezni. Az év természetfotósa az olasz Roberto Marchegiani lett, aki a kenyai Nakuru Nemzeti Parkban örökített meg egy zsiráfot. A felvétel kicsit a Jurassic Park világát idézi, Magdalena Herrera, a zsűri elnöke szerint meseszerű hangulata miatt választották végső nyertesnek a képet. A pályázatnak magyar vonatkozása is van, hiszen az Év ifjú természetfotósa díjat Sztrehárszki Lili nyerte el. Gratulálunk! 

  • A magyar lány panoráma-képeket akart fotózni, ezért milliárdosnak adta ki magát – írja a 24.hu, ahol Schmied Andi kalandjairól olvashatsz. 

  • Erről a hírről októberben mi is beszámoltunk, de a múlt héten a Telex is cikkezett arról, hogy éjszaka nem lehet fényképezni az Eiffel-tornyot. „Szép a torony este is. Kettős élményben van ilyenkor része az embernek. Elsősorban a kivilágított torony látványa, másodsorban az a milliónyi fény, amelyet Párizsra letekintve lát az ember.” – írja a Párizs szimbólumának számító Eiffel-toronyról a Hajdú-Bihari Napló 1962-es riportja. A fényjátékban pompázó épület éjszakai látványáról számos újságcikkben és beszámolóban lehet olvasni, képet fura módon már kevesebbet látni róla. Az esténként különleges fényjátékkal kivilágított Eiffel-toronyról ugyanis a hatóság tiltja a fényképkészítést. De miért számíthat pénzbírságra az, aki feltölt róla Facebookra egy éjszakai képet? Egyáltalán: Eiffel-torony minek van? A teljes cikket ezen a linken olvashatod el. 

winning-works-at-the-2020-budapest-international-foto-awards-that-make-us-ponder-about-life-5fd8cdaa8a96e_880.jpgFotó: Kerekes István
  • A Budapest International Foto Awards nyertes képeiből jelent meg egy válogatás a Bored Panda oldalán, ahol magyar díjazott képeit is megtekintheted.

  • Mees Peijnenburg Payboyja szülővárosának, Amszterdam vöröslámpás negyedének meghitt oldalát kutatja fotósorozatában, rávilágítva a férfiakra és a szexmunkára. A képeket a Dazed Digital oldalán nézheted meg.

  • Az Aperture oldalán 2020 legjobb fotókönyveiből jelent meg egy válogatás.

  • Az Another Mag is egy fotókönyves best of összeállítással jelentkezett.

  • Az Aurora borealist sokan szeretnék látni a való életben; de sajnos senki sem tudja, mikor tudunk újra utazni. A Capture the Atlas által szervezett sarki fényt megörökítő fotóverseny nyertes képeiből válogatva a 25 legszebbet mutatja be a Bored Panda

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása