Ezek voltak 2020 legérdekesebb fotós hírei

2021. január 01. Mai Manó Ház

Fotóbulvár rovatunkat már évekkel ezelőtt elindítottuk, de akkor még csak a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában található régi, magyar folyóiratokból válogattunk érdekes cikkeket. Aztán 2020 tavaszán, amikor a járványhelyzet miatt meghozott be- és lezárások eredményeként a Mai Manó Ház is erőteljesebben fókuszált az online jelenlétre, egy új, hetente jelentkező – és nagy örömünkre egyre népszerűbb – sorozatot indítottunk el, ahol mindig a fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb és legfrissebb hazai és nemzetközi hírekből válogatunk.

Mai válogatásunkban a tavalyi legérdekesebb fotós hírek segítségével emlékezünk vissza 2020-ra. 

bestof2020.jpg

  • Ukrajnában az egyik tizedikeseknek szánt történelem tankönyvben 2018-ban felhasználták a világ egyik leghíresebb felvételét, melyet már a Mai Manó Házban is bemutattunk. Ez a kép is minden bizonnyal pályázhatna az egyik legismertebb fénykép kitüntető címére. Az Ebéd a világ legnagyobb épületének tetején, Rockefeller Center, New York, 1932 című fényképen az acélgerendán ebédelő 11 munkás és az alattuk felsejlő Central Park, valamint Manhattan néhány háztömbje látható. Igen ám, de ha jobban szemügyre vesszük az illusztrációnak szánt képet, az ukrán tankönyvben a fotón nem 11, hanem 12 férfi szerepel. A jobb szélen ott van egy plusz ember, sőt, akár azt is írhatnánk, hogy az 1932 októberében publikált képen valahogy a szendvicsét 2010-ben majszolgató Keanu Reeves is helyet kapott

  • Több mint 8 ezer lájknál jár egy 80-as évek végén készült fotó a Budapest régi képeken Facebook-csoportban, ami nemcsak tetszést aratott, de a kommentelőket is megmozgatta: néhány nap alatt több mint 650-en szóltak hozzá. Volt, aki Diana hercegnéhez hasonlította az 1987-es fotón látható anyát, mások a fiatal nő karizmát dicsérték, még többen a munkabírását. Még olyan hozzászólás is érkezett, ami szerint összeollózott a kép, esetleg nem is Magyarországon készült (holott a bejegyzésben feltüntették, hogy Budapest a helyszín, továbbá látható a fotós neve is). A hozzászólók között váratlanul feltűnt a szatyorból kilógó kislány testvére, Manek Fanni, aki beírta, hogy a fotón édesanyja és nővére látható. Manek Attila elkészítette a fotó 2020-as változatát is. 

  • A Párizsban élő és alkotó Mathieu Stern a régi családi házukban bukkant egy dobozra, melyben 1900 körül készült üvegnegatívokat talált. Az időkapszula több mint egy évszázadig volt a sötétben és szinte hihetetlen, de az üvegnegatívok olyan jó állapotban voltak, hogy Sternnek lehetősége nyílt azokat papírra nyomtatni, melyhez a cianotípia eljárást választotta. Hogy milyen tárgyak voltak az időkapszulában és hogy mi volt a képeken, kiderül innen

  • Egy hihetetlenül megrázó és felkavaró, fájdalmasan szép sorozatot mutattak be a The Atlantic szerkesztői. Todd Hochberg 20 évet töltött halva született gyermekek fényképezésével. A halált nehezen feldolgozó társadalmunkban szokatlan búcsúnak tűnhet ez a megoldás, de a cikk megemlíti, hogy az USÁ-ban több alapítvány is alkalmaz erre a feladatra fotográfusokat. A szülők számára ezek a fényképek életük egyik legrosszabb napját dokumentálják, de a gyászoló családok számára ezek a képek őrzik meg az egyetlen emléket gyermekeikről. 

  • A fotográfus szülei búcsút intenek a címe annak a különleges sorozatot bemutató cikknek, melyben Deanna Dikeman képeit publikálták. A fotográfusnő egy családi látogatás utáni búcsúzáskor, 1991-ben kezdte el fényképezni szüleit, miközben ők integetnek az autóban ülő lányuknak. Dikeman több mint húsz éven keresztül, a búcsúzás pillanatában fényképezte a neki integető szüleit. A fotográfus édesapja 2009-ben hunyt el, 2017-ben pedig édesanyja is eltávozott az élők sorából, így a legutolsó képen már csak a házukat láthatjuk. 

  • A My Modern Met oldalon Arianne Clément fotográfussal olvashatunk egy interjút, aki szépkorú párok intim portréit készíti el. Képeinek célja az, hogy megkérdőjelezzük azokat a előítéleteket, amelyeket társadalmunkban az öregedéssel szemben támasztunk. Clément megmutatja, hogy függetlenül attól, hogy milyen idősek vagyunk, továbbra is szeretnénk jól kinézni, tetszeni maguknak (és másoknak) és kifejezni a szeretetünket, miközben szeretnek minket. A felvételek őszinte képet mutatnak alanyai magánéletéről, és arra emlékeztetnek, hogy az életkor valóban csak egy szám. 

  • Igen, az ott egy katona, aki egy szamarat cipel a hátán. A képpel mostanában internetet lehet rekeszteni, azzal a felirattal terjed, hogy egy második világháborús archív fotó, és a baka azért kapta a hátára a szamarat, mert épp egy aknamezőn haladnak, és ha az állat elkezd rohangálni, mindenki rövid úton meghal. Elég nyilvánvaló a párhuzam a mostani járványhelyzettel: ha nagy a vész, a leghülyébbeket kell először kontroll alá venni, akik nem is értik az egészet, mégis mindenkit veszélybe sodorhatnak.

  • Világhírű lett a pécsi pár, akik filmes jeleneteket utánoznak a karanténban. Többek között a BoredPanda, a Sun, a New York Post, a Yahoo és a Daily Mail is írt arról a pécsi párról, akik ikonikus mozijeleneteket alkotnak újra mindenféle otthoni kellék segítségével az önkéntes házi karantén időszaka alatt. Kovács Fanni és Hosszú Norbert számos filmet megidézett, például az Indiana Jones, a Túl a barátságon, a Rocky, az E.T., a Men in Black vagy a Ghost egy-egy kockáját, a végeredmény pedig egész egyszerűen zseniális lett.

  • A 17. Smithsonian Magazine fotópályázat nyertesei Vietnamtól az Antarktiszig dokumentálták az élet fontos pillanatait. Ez különösen elmondható az idei nyertes képről, amelyet egy brit fotós, Jon Enoch készített. A fotográfus azért utazott Vietnamba, hogy azokról a motorosokról készítsen sorozatot, akik a saját járgányukon szállítanak meghökkentő mennyiségű árut. 

  • Kossuth Lajos 1859. június 15.-én felkereste a londoni celebritások leghíresebb fényképészét, John J. E. Mayallt, és lefényképeztette magát. A fotóknak minden bizonnyal kulcsszerepet szánt a tervezett magyar felkelés propagandakampányában, de a sors kereke más irányba fordult, és a képek végül nem kaptak nyilvánosságot. Egy példány most előkerült. 

  • A világ 95 országába küldtek el egy képet azzal a kéréssel, hogy photoshoppolják a modell szemét olyanra, ami szerintük „szép”. A kép 95 különböző verziója jött ezek után vissza, alább válogattunk a legérdekesebbek közül, természetesen a Magyarországot képviselő grafikus munkája is benne van.
    Nem meglepő, hogy sokan rajzoltak kék szemet a modellnek olyan országokból is, ahol ez a szemszín roppant ritka, de azon én legalábbis elcsodálkoztam, milyen sok grafikus nagyobbította meg a modell szemét. Érdekes, hogy egy tervező volt, aki a szemöldökhöz is nagyon látványosan nyúlt hozzá, ráadásul Dániából érkezett vissza a meghökkentően megdúsított szemöldök. 

  • Egy bizonyos háttérkép beállításától teljesen megőrül a rendszer egyes androiodos okostelefonokon, jellemzően a Samsung készülékeken. Miután a felhasználó az általa megosztott tweetben látható, felhős képet letölti és háttérként állítja be, a mobil végtelen ciklusba kerülve folyamatosan újraindul. Egy idő után a rendszer felajánlja a gyári visszaállítást opcióként, ami viszont azzal jár, hogy a készüléken tárolt fájlok is törlődnek.
    A bejegyzés hatására természetesen többen is kipróbálták, mi történik, ha a figyelmeztetés ellenére is használják a fotót, így kiderült, hogy a Samsung mobilokon túl többek közt a Google Pixel mobilokat is érinti a hiba. 

  • 1972 óta Új-Mexikó fővárosában, Albuquerque-ben rendezik meg minden évben a világ legnagyobb hőlégballon fesztiválját, melyet 2017-ben a „világ legtöbbet fotózott eseményének” nyilvánítottak, amikor a rendezvény egyhetes ideje alatt mintegy 25 millió fénykép készült. A Petapixel beszámolója szerint 2020-ban nem rendezik meg a fesztivált, mely a Canon egyik legnagyobb reklámfelületévé nőtte ki magát az elmúlt években. 

  • A dél-indiai Belagáviban (Bélgám) élő Ravi Hongal fotós annyira megszállottja a szakmájának, hogy a családjának épített háromszintes házát is a munkaeszköze inspirálta. Egyértelműen ez az év eddigi legszürreálisabb otthona, amit a következő öt hónapban már tényleg irtó nehéz lesz túlszárnyalni. A negyvenkilenc éves férfi úgy döntött ugyanis, hogy alig harmincmillió forintból álmai otthonát építi meg, aminek falába egy túlméretezett Canon-logós vaku, egy ahhoz hasonlóan óriási Nikon fényképezőgép, illetve egy Epson szkenner részlete került, de a homlokzaton egy filmszalagot, illetve egy memóriakártyát is felfedezhetünk. És azon már meg sem lepődünk, hogy Ravi három fiát Canonnak, Nikonnak, illetve Epsonnak hívják. 

  • A Trussell Trust – melynek célja az éhség és a szegénység megszüntetése az Egyesült Királyságban – fotópályázatában egy krumpli kapta a főszerepet. Az Év burgonyafotósa pályázat kiírásában egy dologra kellett figyelni, hogy a képen művészi módon ábrázoljuk a burgonya szépségét. A nemzetközi pályázat 2020. április 27-én indult és 5 fontot részvételi díjat kellett fizetni képenként, melyet a Trussell Trust szervezet kapott meg. A zsűriben többek között Martin Parr helyet kapott és 2020 legjobb krumplifotósának díját Ray Spence nyerte el „A karantén vége” című képével

  • Fejkendős női bűnöző a tükör előtt, szakadt álkoldus, bliccelő gyerekek, a másik oldalon pedig a változó rendszerek karhatalmának emberei, ilyen-olyan egyenruhákban. Az Index Nagykép rovatának szerkesztői ezúttal a Rendőrmúzeum fotótáraiból válogattak: 15 kép a századfordulótól az ötvenes évekig. 

  • 2020. október 6-án helyi idő szerint 18.00 órakor (itthon 19.00-kor) egy különleges filmet mutatott be az 1854 Media az űrben megrendezett legelső fotókiállításáról. A különleges projekt keretében a Portrait of Humanity pályázat elmúlt két évének 400 fényképét „küldik fel” közel 40km-es magasságba a sztratoszférába. A Portrait of Humanity egy mozgalom, azzal a céllal született, hogy megmutassa, több dolog köt össze bennünket, mint ami elválaszt egymástól. A kiállítás képeiből 2020-ban a Capa Központ 8F Galériájában is láthattál egy válogatást. 

  • Csak lefotózta a vizes ablakot, de egészen mást látott a képen - Ezek a fotók becsapják az agyat. – írja a femina.hu. A szem és az agy kapcsolata nagyon különleges, hiszen sok mindentől függ, mit közvetítenek, és ezáltal hogyan látjuk a dolgokat. Ezek lehetnek különböző látószögek, árnyékok vagy színek is. 

  • Tavaly ismét a hátára vette a hullám a közösségi médiában a híres képet, amin egy dudás és egy pingvin áll az Antarktisz jegén. Az 1904-es Skót Nemzeti Antarktisz Expedíció idején készült fotó már önmagában is komikus: a nagy fehérség közepén skótszoknyában toporgó dudás és tökéletes érdektelenséget mutató közönsége miatt, de a kép az igazi karrierjét 110 évvel megszületése után futotta be az interneten. – írja a telex.hu az A szerencsétlen pingvin, ami vihart kavart a Wikipédián című cikkében, amiből sajnos az is kiderül, hogy Kerrék a jó fotó érdekében, hogy a pingvin ne mászkáljon ki állandóan a képből, egy nagyméretű, hóval teli főzőedényhez kötötték.  

  • Az utolsó, huszadik ajánlóban pedig egy szuper hírről számolhatunk be. A Mai Manó Ház Blog tartalmait 2021-ben már a Punkt.hu online fotográfiai magazin oldalán is olvashatod majd. 

Ne feledjétek, azért hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre 2021-ben is küldtök nekünk linkeket.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása