A legkáprázatosabb illúzió, Csernobil 2020 egyik legjobb fotóalbumában és a legérdekesebb rendőrségi képek

2021. január 04. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

afp2020.jpegFotó: Makákók játszanak egy elvesztett arcmaszkkal a malajziai Genting Sempahban. © AFP
  • Jutott 2020-ban maszk a makákóknak is, de az élet nem állt meg, és vele a háborúk, a népvándorlás, a tudomány és a sport is adott témát bőven az AFP fotósainak. A HVG összeállítása a legérdekesebb képeket mutatja be ebből a nehéz évből

  • A Velvet lapozgatójában jobbára a húszas évekből láthat majd erotikus fotókat: természetesen a huszadik század húszas éveiről van szó. Az 1920-as évek különösen szabados időszaknak számítottak, mert pont nem volt se világháború, se gazdasági világválság, így több pénz, idő és kedv volt a szórakozásra és a határok feszegetésére. 

  • A Financial Times a Darmon Richter: Chernobyl: A Stalkers' Guide című albumot „2020 legjobb könyvei” közé választotta és az erről szóló kiadványában így írt Edwin Heathcote, a lista egyik szerkesztője: " [A fotóalbum] kísérteties feljegyzés a katasztrófáról, az elmúlásról, a természet erejéről és a megfagyott időről." – olvashatjuk a Punkt oldalán, ahol Darmon Richter képeit is megtekintheted, aki nem csak a biztonsági zónába utazott el, hanem jóval mélyebbre merészkedett, mint bármelyik korábban publikált beszámoló szerzője.

fortepan_bojar.jpgFotó: Fortepan / Bojár Sándor
  • 2020-ban sok minden történt a Fortepan háza táján: augusztusban 10 éves lett és megújult a honlap, amely a Fény utcai piacon a KultúrFényPont Galériában nyár óta mini fotótárlatokkal is jelentkezik. Elindult a Heti Fortepan sorozat és a Fortepan Stúdió elköltözött a Virág Benedek Házba, a Fővárosi Önkormányzattól pedig Pro Urbe Budapest Díjat kapott az oldal. Idén 20 ezer kép került fel a Fortepanra, a szerkesztők ezekből próbálták kiválasztani a legjobbakat

  • Emlékszel az okostelefonok előtti korra, amikor még eljártunk előhívatni és nagyíttatni a karácsonyi képeket? Bevittük a filmtekercset az üzletbe, hogy aztán a színes fotókkal térhessünk haza, és jól meglepődjünk, ki hogy néz ki a felvételeken (hol volt még a szelfikultúra?). Ám ahhoz, hogy a negatívból kinyerjük a színeket, nincs feltétlenül szükség sötétkamrára… az agyad is képes erre a műveletre. Mutatjuk, hogyan. – olvashatjuk a divany.hu oldalán a Most te is kipróbálhatod a világ egyik legkáprázatosabb illúzióját című cikkben. 

  • Év vége közeledtével az idei legszebb tájképekből készült összeállítással kedveskedett az Időkép az olvasóinknak. 2020 sem telt események nélkül, gondoljunk csak vissza az év eleji zúzmarás időszakara, a februári zivataros helyzetekre, a márciusi havazásokra, a nagyobb nyári viharokra vagy akár az első őszi havazásra a Kékesen október közepén. Az időjárás és a természet idén is sok szép fotótémával szolgált, melyet észlelőik közül sokan ki is használtak. 

telex_police.jpgFotó: police.hu
  • A Telex.hu szerkesztőségéhez naponta legalább tucatnyi olyan levelet juttatnak el a rendőrkapitányságok, amelyekben a sikertörténeteikről számolnak be, piti bűnözők vagy éppen igazi nehézfiúk letartóztatásáról, elfogásáról, rendőri akciókról. A police.hu-n megjelenő híreket legtöbbször helyszíni fotókkal is illusztrálják, amelyek sokszor úgy szürreálisak, hogy a magyar rögvalóságot mutatják meg elképesztő tárgyi kultúránkkal és a groteszkbe hajló bűnözői leleménnyel. Olyan tárgyak válnak fotós témává, amelyek, ha nem lennének bűnjelek, mindenki elsétálna mellettük. Válogatásukban az év legmeghökkentőbb képeit mutatjuk meg a police.hu világából

  • Kalmár János szobrászművész alvás helyett nyakába vette a várost, hogy megmutassa, milyen a kihalt Budapest. A képeit a Kultúrpart Blog oldalán tekintheted meg

  • A Velvet.hu szerkesztői csomó tehetséges fotós díjnyertes alkotásait mutatták meg 2020-ban, és folytatják e jószokásukat. Ezúttal 12 két olyan képet válogattak ebbe a galériába, mely a állatvilág vadságát vagy olykor brutalitását mutatja meg. Figyelem, a következő képek között lehetnek olyanok, melyek a gyengébb idegzetű olvasóinknak nem ajánlott! 

soosb.jpegFotó: Soós Bertalan
  • A 444.hu galériájába Soós Bertalan remek képeiből válogattak a szerkesztők. Hiába változott nagyot a világ idén, egy dolog állandó maradt: Soós Bertalan felemelte a fényképezőgépét, és használta. – írták a bevezetőben. 

  • Chripkó Lili A Boldogan éltek míg nevű instagram oldalát körülbelül öt éve indította és a pozitív visszajelzések adták meg a végső lökést: megvette első digitális tükörreflexes fényképezőgépét. Chripkó Lili azóta is szabadúszó fotósként él, egyik alapító tagja lett a budapesti streetfotós kollektívának, a BPSPC-nek. A képeket a Telex.hu oldalán tekintheted meg

  • 2020-at eluralta a koronavírus. A tavaszi korlátozások enyhülésével aztán a közvélemény leginkább az SZFE körül zajló eseményekre és az Index távozó szerkesztőségére figyelt, de a viszonylag szabad nyár után ősztől újabb szigorítások következtek a járvány második hulláma miatt, és az ünnepek is máshogy teltek, mint megszoktuk. Fotóriportereink azért az idén is sokfelé megfordultak – megmutatjuk, milyen volt ez az év az ő objektíveiken keresztül. -  olvashattuk a Nem csak a vírusról szólt ez az év – 2020 a 24.hu fotóriportereinek képein című cikkben, ahol a tavalyi év képes összefoglalóját találod. 

400917.jpgFotó: Mark McKnight Heaven is Prison (Loose Joints)

További hírek angol nyelven:

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása