Megrázó portrék a pokolból, hat botrányos címlapfotó története és egy téli fotókvíz

2021. január 18. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

blagovescsenszkaja_2002_325.jpgFotó: Szilágyi Lenke: Blagovescsenszkaja, 2002
  • Szilágyi Lenke fotóművész az 1990-es évektől kezdődően rendszeresen utazott a (volt) Szovjetunióba. Egy interjúban azt mondta, hogy Oroszországban a fényképezést még baráti gesztusnak tartják az emberek. Képeinek szereplőit, úgy tűnik, valóban nem zavarta a fotós jelenléte, sokan közülük kifejezetten barátságosan tekintenek a kamerába. A Centrális Galériában 2020 júliusában megnyitott kiállítás oroszországi fényképeinek első nagyobb bemutatója volt. A Punkt ezekből a képekből válogatott a Galéria rovatába

  • Az első Instagram-fotót, a közösségi oldal egyik alapítója, Kevin Systrom töltötte fel 2010. július 16-án. A képen barátnője lába és egy Golden Retriever látható. Systrom célja az volt a fotóval, hogy tesztelje az oldalt, mely három hónappal később, 2010. október 6-án indult el hivatalosan. – olvashatjuk az Ez az első Blog legújabb bejegyzésében, ahol a legelső Instagram-fotót is megtekintheted. 

  • Az ember néha hajlamos azt gondolni, hogy ha igazán szép tájakat szeretne látni, mindenképpen külföldre kell utaznia. Pedig Magyarországon is bőven vannak olyan helyek, amik valósággal megbabonázzák az embert, és felejthetetlen látványt nyújtanak. Olyannyira különlegesek, hogy a róluk készült képekről első ránézésre talán azt hihetnénk, hogy nem is itthon fotózták őket. A Femina oldalán található kvízben húsz képet mutatnak, amelyek közül tíz Magyarországon készült. A táj egy-egy árulkodó elemét felfedezve talán nem is lesz olyan nehéz kitalálni, hogy melyek ezek. 

skidrow.jpgFotó: Suitcase Joe: Skid Row
  • A Skid Row névre hallgató környék Los Angeles leglepusztultabb, legszegényebb városrésze. Rengeteg hajléktalan él itt sátrakban, az ő életüket dokumentálja egy új fotókönyv Sidewalk Champions (kb. A járda bajnokai) címmel. Ebből az albumból tekinthetsz meg néhány megrázó, elgondolkodtató és/vagy felemelő fényképet a Velvet galériájában található Portrék a pokolból: íme a Skid Row, L.A. híres nyomornegyedének lakói című cikkben. A Suitcase Joe (ál)névre hallgató fotós egy évtizeden át látogatta ezt a környéket, az itt látható képek ez alatt a tíz éves periódus alatt készültek. Suitcase Jose a fotókon látható személyekkel jó kapcsolatba került, ezért örökíthette meg őket ilyen intim helyzetekben, ezért tudta mindennapi életüket így dokumentálni. 

  • Mit ér másfél millió forintnyi telefon, ha egy fotós igazán meg akarja kínozni őket? – írta a telex.hu, akinek mobilos olvasói egészen pontosan 91,52%-a négy nagy gyártó, az Apple, a Samsung, a Huawei és a Xiaomi telefonjait használják. Megkértünk hát a négy cég hazai képviseleteit, hogy adják oda egy tesztre a kínálatukból azt a készüléket, amit kamerában a legerősebbnek tartanak. Aztán napokig nyúztuk őket, hogy kiderüljön, melyik mobilos kamera a legjobb

  • Az okostelefonok az elmúlt 15 évben életünk nélkülözhetetlen részei lettek. Nemcsak kapcsolatot tartunk a segítségükkel, de velük szervezünk, tervezünk, a letöltött appok segítségével maradunk fittek, velük tanulunk nyelvet, fotózunk és fogyasztjuk a különböző médiatartalmakat is. A telefonokat annyira rutinszerűen használjuk, hogy sokszor fel sem tűnik rajtuk egy-egy apró részlet. – olvashatjuk a divany.hu oldalán a Mi az a pici lyuk a telefon kamerája és a vaku között? című cikkben. 

vanity.jpegFotó: A Vanity Fair 1991. augusztusi címlapja, a fotót Annie Leibovitz készítette.
  • Miért alakultak ki viták Kamala Harris, megválasztott amerikai alelnök Vogue címlapja körül? Melyek voltak az elmúlt évtizedek leginkább felkavaró címlapjai? Kiválasztottunk néhány igencsak emlékezetes darabot, amelyek közül néhányon manapság már senki sem akadna fenn. – olvashatjuk a Nők Lapja oldalán megjelent Amikor egy borítónak üzenete van – botrányos címlapok című cikkben. 

  • Két szívecske alakban ölelkező cica fotója szerezte meg a RSPCA Young Photographer Awards első helyét. A fiatal fotósok versenyének 13. fordulójában a cuki állatok diadalmaskodtak, akik ugyan csak elpilledtek egy fárasztóbb játék után, mégis olyan, mintha direkt pózolnának a gazdájuknak. A képet az Index.hu Mindeközben rovatában tekintheted meg

  • Tízbillió, vagyis 10 000 milliárd pixeles, vagyis képpontos térképet tettek közzé a világegyetemről egy csillagászati program eredményeként. A hat éven át tartó égboltfelmérés során készült képeket az arizonai Kitt Peak obszervatórium távoli galaxisokat vizsgáló spektroszkópja, a DESI segítségével készítették. Alkotói szerint az égbolt kiterjedése, az képek érzékenysége és az ábrázolt galaxisok száma alapján is ez az eddigi legnagyobb térkép az univerzumról. – írta a Qubit.hu, ahol a hat évig készült térképre mutató linket is megtalálod.

fortepan_84714.jpgFotó: Melissa Tyler Wackerman, Disneyland nagykövete (kalapban) Mickey egér rajzfilmfigurával.
Fotó: Fortepan / Magyar Hírek folyóirat, 1985
  • Van egy hely Magyarországon, ahol az összes híresség megfordul: a Ferihegyi repülőtér. A szocializmus évtizedeiben még tömegek gyűltek össze egy-egy neves vendég, például Yves Montand, Gagarin, Brezsnyev vagy Mickey egér érkezésére. Többek között baráti országok politikusai, nyugati előadóművészek és magyar sportolók integettek a fényképezőgépeknek a repülőgép ajtajából és sétáltak el a tiszteletükre érkezett sokaság előtt. A Fortepan Blog Hírességek a kifutópályán című cikkét ezen a linken találod

  • Az ausztrál Derry Moroney szenvedélyes természetfotós, Új-Dél-Wales tájait és élőlényeit fotózva fedezte fel, hogy Cakora-tóban a belé ömlő folyó, milyen érdekes mintákat képes kirajzolni. Drónfelvételein az „életfa” is megjelenik. Moroney 2020 júliusában egy vízfolyás mentén haladt annak torkolatától felfelé, amikor a Cakora-tóba botlott. Akkor fedezte fel, hogy a tó vízében mintha egy csatornahálózat alakult volna ki, egy a tóétól eltérő színű, gomolygó víz ad ki érdekes ábrákat. „A part mentén álló teafák nagy viharok után színezik meg a tóba lefolyó vizet” – adott magyarázatot Moroney az ábrákra, melyet a telex.hu oldalán találsz

  • Mel D. Cole korábban nem gondolt fotóriporterként magára. A hip-hop és rap szcéna elismert fotósa volt, politikai eseményekre nem járt fényképezni. „George Floyd halálával kezdődött. Jöttek a Black Lives Matter tüntetések, és úgy éreztem, hogy fekete férfiként muszáj kimennem és akár az életemet is veszélyeztetnem a covid miatt, hogy megörökíthessem ezeket az eseményeket, hiszen a fekete emberek jövőjéről szólnak. Bár nem értek egyet mindenben a tüntetőkkel, de ezek az emberek értem, a fiamért és a családomért is harcolnak, hogy egyenlő jogokkal élhessünk.” – írta a 444.hu a Capitolium elleni támadásról készült galériájában, ahol Cole képeiből találsz egy válogatást.
    Tagadhatatlanul az amerikai demokrácia sötét napjainak egyike volt a Capitolium ostroma. De azért a január 6-i eseményeknek is volt legalább egy nevetésre ingerlő vonatkozása, amit az Index.hu Mindeközben rovatában bontanak ki.

edas-wong-street-photography-2.jpgFotó: Edas Wong

További hírek angol nyelven: 

  • Edas Wong utcai fotós olyan mókás pillanatokat örökít meg, amelyek valószínű észrevétlenek maradnának. Bár ezek a pillanatok csak egy másodperc töredékéig tartanak; Wong felismeri ezeket a varázslatos, és néha szürreális jeleneteket, és képes gyorsan megörökíteni őket, mielőtt végleg eltűnnének. Fotóiból a MyModernMet oldalán láthatsz egy válogatást

  • Jurijus Azanovas 30 év különbséggel fényképezte le ugyanazokat a helyszíneket, melyeket 1991 januárjában édesapja, Vlagyimirasz Azanovas Litvánia függetlenségének kikiáltását követő szovjet beavatkozás során készített. A képpárokat a Bored Panda oldalán találod

  • A The Wildlife Photographer of the Year egy nemzetközileg elismert verseny, amely elismeri, jutalmazza és megünnepli a tehetséges fotósok munkáját. Pár hónappal ezelőtt már kihirdették a verseny nyerteseit, ám most a közönséget kérték fel, hogy mondják el véleményüket a londoni Természettudományi Múzeum versenyére érkezett képekről. Ezekből a közönségkedvenc fotókból mutat be egy válogatást a Bored Panda

  • Lin Zhipeng pekingi fotográfus - más néven 223 - az AnOther-nek beszélt a kínai fiatalok életének dokumentálásáról. "Ez egy könyv a szerelemről és az életről" - mondja Lin Zhipeng újonnan kiadott fotókönyvéről, a Virágok és gyümölcsökről. Az elmúlt 15 év képeit összegyűjtve a könyv a fotós barátai életének rendetlen, gyönyörű és időnként magányos pillanatait mutatja be. 

  • 1983-ban Janette Beckman brit fotós Los Angelesben tartózkodott, és a nyugati parti punk jeleneteket dokumentálta. Az LA Weekly -t böngészve elbűvölte az El Hoyo Maravilla-ról (HM), egy mexikói amerikai utcai bandáról szóló cikk, amely Los Angeles keleti részében található. "Nem voltak fotók a történet illusztrálására" - emlékezik vissza Beckman. "Miután elolvastam az LA Weekly cikkét, felkutattam az írót, és rávettem, hogy vigyen el a Hoyo Maravilla Parkba, és mutasson be nekik." Ennek eredményeként intim portrék készültek erről a kis közösségről, akik állandó konfliktusban voltak az LAPD-val, és állandó háborúskodást folytattak a környező bandákkal. Az ekkor készült sorozat képeit a Dazed Digital oldalán tekintheted meg.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása