Az Insta-fotók mögötti valóság, a 21 milliárd forintos jpg-fájl és a letiltott Mai Manó Ház Blog

2021. március 29. Mai Manó Ház

Mi is észrevettük, és február eleje óta nagyon sok levelet kaptunk tőletek arról, hogy a Facebook nem engedi posztolni a Mai Manó Ház Blog tartalmait. Próbáltuk felvenni a kapcsolatot a Facebookkal, de sajnos semmilyen megkeresésünkre nem válaszolnak már hetek óta, így most cikkeink egy része átköltözött a Punkt.hu oldalunkra. Emellett egy B-terven is dolgozunk, hogy itt, a blog.hu felületén is újra aktívak lehessünk. Ezúton is köszönjük a támogató üzeneteket, hihetetlenül jól esik, hogy ilyen sokatoknak hiányzik a Mai Manó Ház Blog oldala. Ezért úgy döntöttünk, hogy bár csökkentett üzemmódban, de újra elkezdjük a posztolást ezen a felületen is.

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgettünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Ezt a rovatunkat most feltámasztjuk, és hétfőnként újra érdemes lesz minket olvasni, hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreiért. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

magnum_dah.pngvia fstoppers

  • 2020 augusztusában komoly aggodalmak merültek fel az amerikai fotóügynökség és érdekképviseleti szervezet, a Magnum Photos archívumával kapcsolatban. A botrány konkrétan David Alan Harvey fotóriporter Thaiföldön készített munkái kapcsán robbant ki, amelyek fiatalkorú prostituáltakat ábrázoltak. Harvey a fotókat a Magnum Photos online felületén keresztül árulta, a képeit pedig olyan kulcsszavakkal látta el, mint „szexmunkás”, „prostituált”, „mell”, „13-18 éves lány”. – számolt be a botrányról a Punkt, ahol további részleteket is megismerhetsz. 

  • Smink és papír találkozása néhány művészi fotóban. Mindez két férfinak köszönhető. Mármint esetünkben nem ők a művészek, csupán két barát, akik összeismertették barátnőiket. Egy sminkest, aki legfőképp forgatásokon dolgozik, és egy grafikust, aki papírból alkotja művészi és kifejezetten különleges képeit. Faragó Péter barátjuk harmadiként csatlakozott a projektbe, akit előre beavattak a fotózás részleteibe, így a helyszínen nem érték váratlanul az elképzelésekbe csomagolt kérések, sőt tanácsaival haladtak előre a tervezés folyamatában. – olvashattuk a projektről a beszámolót az Index oldalán, ahol a közösen készített képeket is megmutatják. 

  • Egy 39 éves, külvárosban élő amerikai dizájner, Mike Winkelmann 69,3 millió dollárt, azaz mai árfolyamon 21 milliárd forintot érő ethereumért adta el nagy, 21 x 21 ezer pixeles .jpeg-et a Christie’s márciusban zárult árverésén. Ezzel a Beeple álnéven futó alkotó minden idők harmadik legnagyobb értékű műalkotását értékesítette élő művészként (legalábbis nominális értéken), és ez kellett ahhoz, hogy egy amúgy néhány éve létező – jobb híján nevezzük így – dolog, az NFT áttörje az ismeretlenséget, és azóta is mindenki erről beszéljen. A G7 cikkében a műalkotást is megtekintheted

kereki1.jpgFotó: Kereki Sándor: Fortepan gyűjtemény
  • Rövid időn belül a sokadik, évtizedekkel ezelőtt készült kép szereplője ismert magára vagy rokonára, miután az interneten szembetalálkozott a fényképpel. Ezek a képek február végén kerültek fel a Fortepanra, melyeket a Magyar Televízió operatőreként, 1989-től 20 éven át a Híradó stábjában dolgozó Kereki Sándor készítette. A Telex olvasói közül ketten is felismerték magukat a képeken, ezeket a cikkeket itt és itt ismerheted meg. 

  • Elárverezték a Demi Moore terhes aktfotója által ihletett Banksy-képet – számolt be a 24.hu kultúra rovata a Sotheby’s londoni aukciójáról. Banksy 1991-ben készült vászonfestményét az Annie Leibovitz által készített, a gyermekét váró, Demi Moore aktfotója inspirálta. A több mint két méter magas Original Concept for Barely Legal Poster (after Demi Moore) című karikatúra egy majomálarcot viselő meztelen, állapotos figurát ábrázol, aki cigarettázik. 

  • A kép, aminek látványától pár perc után elmúlik a stressz: a pszichológus szerint felszabadítja a gondolatokat – címmel jelent meg egy cikk a femina.hu oldalán. Egy egyszerű kép segíthet abban, hogy egykettőre elillanjon a stressz: könnyű relaxációs módszer a szakértőtől. A fotót (mely akár a világ legtöbbet fotózott eseményén is készülhetett) és Dr. Suzanne Gelb pszichológus véleményét a Femina oldalán ismerheted meg.

velvet_50yearswedding.jpgFotó: Sam Hoyle / SWNS.COM / Northfoto
  • A Velvet galériájában Carolyn és Kelly Gay esküvői fotóit nézheted meg – rögtön duplán. A Des Moines-i pár ugyanis úgy döntött, öt évtizeddel azután, hogy összeházasodtak, újra elkészítik az esküvői képeiket

  • Egy bokáig letolt nadrágú férfi a Google Maps új sztárja. A Google Street View továbbra is talált képek mekkája, ahol időnként újabb és újabb meghökkentő, furcsa, vagy éppen vicces képek kerülnek elő a felhasználók szemfülességének köszönhetően. Így volt ez most is, mikor egy, a Redditre feltöltött kép vált virálissá. A képet a 24.hu oldalán tekintheted meg

  • Ilyen a tökéletes Insta-fotók mögött rejlő valóság: a képeken nem minden az, aminek látszik – írja a Femina.hu. A cikkből kiderül, hogy a legtöbb fotó korántsem olyan tökéletes pillanatot örökít meg, mint ahogy azt mi elképzeljük. Sokszor talán nem is sejtjük, mennyi munka és kreativitás bújik meg egy-egy fotó mögött, hiszen csak a kész alkotást látjuk, azt már nem, milyen trükköket vetettek be értük. Épp ezért érdekes, amikor bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is, hiszen így sokkal közelebb érezhetjük őket a valósághoz.

kimhongki_index.jpgInnen indul a Nok-szigetre a komp, ami 75 percet tesz meg nyugat felé a Sárga-tengeren.
Boryeong, 2021. március 1. (Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters)
  • Egykoron pezsgő halászvárosból nyomasztó zsáktelepüléssé vált a Dél-Koreához tartozó Nok-sziget. A Sárga-tengeren, Dél-Korea partjaitól rövid kompútra fekvő földnyelvről nemrég a Reuters stábja forgatott anyagot, ezt követően a nyugati sajtó is felkapta a történetet. A Nok-szigeten például mindössze három gyerek maradt. Mivel az iskolát 2006-ban bezárták, egyetlen tanterem maradt oktatásra. A most 10 éves Chan-hee azonban hamarosan középiskolába megy, így valószínűleg a család költözni kényszerül. – olvashatjuk az Index Nagykép rovatában megjelent Az utolsó három gyerek című cikkben. 

  • Ez a felvétel Klösz György fényírda-műtermének egyik alkotása. A sok száz fotót egy pince mélyén találták, ahol a lemezek nagy részét erősen kikezdte az idő vasfoga. Most, 80 év után a Kiscelli múzeum munkatársai gondozzák, javítják, konzerválják a nagybecsű leleteket. Az egyik lemez emulziója például szétszakadt, valósággal pókhálóssá vált. A felvételek különös értéke, hogy a város utcái, házai mellett sok életképet, és érdekes korabeli öltözéket is megörökítenek. 

  • Káprázatos felvételek készültek a Mars westernbe illő tájáról. A Curiosity útja során rengeteg felvételt készít, és a Mont Mercout is megörökített már. A képeket a NASA rendszeresen közzéteszi, felhasználásukkal pedig a profik és a lelkes amatőrök kifejezetten jó minőségű felvételeket hoznak létre. Kevin Gill például 202 nyers fotót kombinálva alkotta meg az alábbi képet, melyet a 24.hu oldalán tekinthetsz meg.

noellemason_telex.jpgFotó: Noelle Mason
  • Ma már egyáltalán nem szokatlan művészi gesztus, ha valaki talált tárgyakból dolgozik, és az összeguberált cuccból valami egészen mást alkot. Az amerikai Noelle Mason menekültekről készült zsigeri képei is ezzel a módszerrel születtek. A képzőművész sosem tekintett magára képalkotóként, kisajátított fotókból dolgozva teremti meg az univerzumát. Így kerülhetnek nála például falikárpitra egy kamion rakterében gubbasztó menekültek, vagy reprodukált más bevándorlókról készült fotókat a cianotípia nevű fotótechnikai eljárással. Szobrászként neki sokszor a fényképészet közege jelenti a témát. Mason X-Ray Vision vs. Invisibility (Röntgenvíziók vs. láthatatlanság) című, három fejezetből álló sorozatának határőrök, önjelölt igazságosztók, biztonsági szolgálatok által készített röntgenképek, infravörös kamerák és hőkamerák fotói jelentették az alapját. A képeket a Telex oldalán találod

  • Árverésre kerülnek a klasszikus tájfotografálás mesterének képei. Az aukció két legdrágább tétele közül az egyik 1944-ben készült, és a Sierra Nevadában található Williamson-hegyet ábrázolja, míg a másik ikonikus felvételt a Yosemite Nemzeti Parkban fényképezte Adams 1960-ban. A szervezők mindkét fotóért egyenként 30.000-50.000 dollárt (9,2 és 15,4 millió forintot) várnak. Az árverésre kerülő 47 kép között megtalálhatjuk Adams leghíresebb fotóját (The Tetons and the Snake River, Grand Teton National Park, Wyoming, 1942) is. – írja a Punkt, ahol az aukcióra szánt képekből is találsz egy válogatást

  • És a végére egy magyar siker. Szilágyi Anna a tavalyi budapesti vízilabda Európa-bajnokságon készült „Európa-bajnokok” című fényképével megnyerte a fiatal (30 év alatti) sportújságírók fotós kategóriáját a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség médiadíj-versenyében (AIPS Sport Media Award). – számolt be az Index a remek hírről, a cikkben a nyertes képet is megtekintheted. Gratulálunk!

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása