A világ legjobb okostelefonja, hazai hírességek otthonukban és színezett képek a 20. század elejéről

2021. április 05. Mai Manó Ház

Fotóbulvár rovatunkban hetente egyszer, minden hétfőn szemezgettünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Ezt a rovatunkat most feltámasztjuk, és hétfőnként újra érdemes lesz minket olvasni, hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreiért. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

index_mindekozbenhph.jpgFotó: Hide the Pain Harold (Shutterstock)
  • Arató András, akit mindenki Hide the Pain Haroldként ismer itthon és külföldön is, ismét valami nagy dolognak lett az arca. A hétvégén megnyitották a vakcinaregisztrációs pontokat a 75 év felettieknek Svédország fővárosában, Stockholmban. Mindezt egy idős ember képével szerették volna illusztrálni a 1177.se regisztrációs honlapon. A választásuk a fent említett Arató András egyik stockfotójára esett. – írja az index Mindeközben rovata, ahol az is kiderül, hogy miért változtatták meg a vakcinaregisztrációs pontok reklámarcát. 

  • Az Országos Széchényi Könyvtár sorozatának címe Hésziodosz Munkák és napok című művére utal. Az ókori szerző a földműves kitartó, gondos munkáját jelenítette meg. A könyvtár kutató munkatársai ehhez hasonló szorgalommal tárják fel a gyűjtemények mélyén rejlő kincseket. Ezekből a folyamatos feldolgozó munka nyomán felbukkanó kincsekből, témákból, érdekességekből adnak közre egyet-egyet blogukban. A sorozat negyvenkilencedik részében Szemerédi Ágnes „A fényképészet úttörői” című alsorozatában Veress Ferenc munkásságát mutatja be, akinek képeit tavaly a Mai Manó Házban is bemutattuk. 

  • Csáki László Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, képzőművész elsődleges műfaja a mozgókép. A Telexen közölt teljesen analóg krétarajzai csavarosan, de mégis a fotográfiához, az állóképhez kapcsolódnak. A filmkészítés során a fázisrajzok értelemszerűen eltűnnek, egyiket váltja a másik, összefűzésükkel készül el az animáció. Letörölt rajzok című sorozata nem a film készítésének mellékterméke, hanem külön a gyártás szünetében rajzolt, a letörlés előtt lefényképezett, eleve állóképnek szánt szatirikus, nosztalgikus, időnként politizáló, ízig-vérig vasfüggönyön inneni mű. 

fortepan_129638.jpgFotó: Hunyadi József: Házibuli Gobbi Hilda (középen) Orsó utcai fővárosi otthonában, 1965-ben.
Balra Balogh Erzsi, jobbra Temessy Hédi (Fortepan)
  • Milyen apa volt Móricz Zsigmond? Hogyan becézte Kádár Jánost a felesége? Miért lehet átok, ha valaki nagyon hasonlít az apjára? Fényképek és visszaemlékezések segítségével járt utána a Fortepan Blog, hogy milyenek voltak híres magyar művészek és politikusok a hétköznapokban, házastársuk és gyerekeik körében. 

  • A független és az egész mobilpiac által hivatkozási alapnak tekintett DxOMark szakportál szerint jelenleg a hétfőn bejelentett Xiaomi Mi 11 Ultra a világ legjobb mobilkamerákkal ellátott okostelefonja. Ugyan a részletes tesztdokumentációt még nem osztották meg, a közzétett összegzés alapján a kínaiak csúcsmobilja összesített 143 pontot ért el, amivel túlszárnyalta az addig listavezetőnek számító Huawei Mate 40 Pro Plust. – olvashatjuk a 24.hu oldalán

  • Virtuálisvalóság-szemüveggel az igazi, de normál képernyőn nézve is izgalmas látvánnyal szolgál az a körpanoráma-kép, melyet a Curiosity készített nemrég a marsi Gale-kráterről. A felvétel nemcsak a Facebookon nézhető meg, a 8K-s verziót a YouTube-ra is feltették, amit virtuálisvalóság-szemüveggel lehet a legjobban élvezni, de az egerünkkel is körbe tudunk forogni. – számolt be a hvg.hu a hírről. Az 1,2 milliárd pixeles panorámafotót a Marsról itt találod.

genthe_velvet.jpgFotó: Arnold Genthe: Spanyolország
(mediadrumworld.com / Arnold Gent / Northfoto)
  • Hacsak nincs olyan rettentő szerencsés helyzetben valaki, hogy ide-oda utazgathat egzotikus úticélokra (például munkaügyi okokból), mostanában nem az a jellemző, hogy az emberek elmennének világot látni. Ugorjunk vissza egy nagyot az időben az 1900-as évek elejére, amikor viszont egy Arnold Genthe nevű férfi Nyugat-Európában pont ezt tette. Az utólag színezett fotóiből a Velvet oldalán találsz egy válogatást

  • A Nemzetközi Űrállomás fotózása specialistájának, Nagy Szabolcsnak találó ajándékkal kedveskedett a sors: éppen e számára jeles napon sikerült megfigyelnie a rendkívül ritka eseményt. Élménybeszámolóját a NatGeo oldalán az alábbi sorokban olvashatjuk

  • Madonna ellopta egy rajongója fotóját, és a saját arcát szerkesztette a képre – derült ki az index Mindeközben rovatából. Hat éve, amikor Madonna épp új, Rebel Heart című albumát népszerűsítette, megosztott magáról egy képet Instagram-oldalán. Ebben eddig nem is lenne semmi kivetnivaló, de most kiderült, hogy valójában nem is ő látható a fotón. 

af.pngFotó: Habibi © Antonio Faccilongo, Olaszország, Getty Reportage
Egy pár órával korábban született csecsemő fekszik az inkubátorban a gázai Al-Shifa Kórházban, 2015. január 18-án.
  • A 2000-es évek eleje óta azok a hosszú büntetésüket töltő palesztin fogvatartottak, akik családot szerettek volna alapítani, spermát csempésztek ki a börtönből, a gyermekeiknek szánt ajándékba rejtve. Sokfeléképpen rejtik el az örökítőanyagot, például tollba, cukorka csomagolópapírjába vagy csokoládéba. 2021 februárjában a Middle East Monitor adta hírül, hogy megszületett a 96., izraeli börtönből kicsempészett spermából fogant palesztin csecsemő. A Habibi, ami arabul azt jelenti, „szerelmem,” olyan szerelmek történetét meséli el, amelyek a modern történelem egyik legrégebb óta tartó és legbonyolultabb ellentétének háttere előtt bomlanak ki. Az olasz fotográfus, Antonio Faccilongo sorozatában azt igyekszik megmutatni, milyen hatással van a konfliktus a palesztin családokra, és hogy milyen nehézségekkel néznek szembe, amikor igyekeznek érvényt szerezni reproduktív jogaiknak, és megőrizni emberi méltóságukat. 

  • Eifert János idén, 78 éves korában kapta meg élete első rangos, állami művészeti elismerését, a Balogh Rudolf-díjat. Az index képszerkesztői Eifert táncfotóiból válogatattak a Nagykép összeállításunkba

  • A Varázslatos Magyarország évente megrendezésre kerülő természetfotó pályázat, amelynek eredményeit a napokban hirdették ki. Ez alapján első helyezést ért el Potyó Imre, második helyezett lett Hargitai László, míg harmadik Kovács Norbert. A legjobb fotókat a Pixinfó oldalán találod, a képekre kattintva azok nagy méretben is megtekinthetők.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása