Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tabudöntögető sorozattal nyert Capa-nagydíjat Szombat Éva

2021. október 21. Mai Manó Ház

Szombat Éva Orgazmust kérek, nem rózsát című anyagával nyerte el az idei Capa-nagydíjat és a vele járó hárommillió forintot, aki a sorozatában a női szexualitást fókuszba téve tabudöntögető, de mégis játékos módon igyekszik a nők társadalmi helyzetére tágabban is reagálni. A fotográfus nőket, asszonyokat, lányokat kért fel arra, hoyg mutassák meg szexuális segédeszközeiket. A Punktnak korábban nyilatkozó fotográfus így mesélt a sorozat létrejöttéről:

"Először kitettem Instagramomra, hogy lehet jelentkezni. Akkor jelentkeztek sokan, persze voltak olyanok, akik közben meggondolták magukat, visszaléptek, vagy akikkel elindult a munkafolyamat, de közben meggondolták magukat. Viszont akiket eddig lefotóztam, azok mind nagyon örülnek, boldogok, hogy megszülettek a képek. A fotózás során néha nagyon komoly, súlyos dolgok derülnek ki az alanyokról. Ezekről szoktunk a fotózás közben beszélni.
Többek között azért is kezdtem el ezt a sorozatot csinálni, mert bár szoktak a nők egymás közt olyan dolgokról beszélgetni mint a maszturbáció vagy a pornónézés, de ezek a témák a mai napig tabunak számítanak. Sokszor egy párkapcsolatban a nő nem mondja el, mi a jó neki, mi okoz örömet, rengeteg embernek borzasztó a szexuális élete. Nincsenek tisztázva a határok sem, mit illik, mit nem illik csinálni egy kapcsolatban vagy a szexben. És Magyarország 90%-ban ilyen, a szex, a verbális agresszió, a maszturbáció mind tabutémák, a nőknek “a konyhában a helyük”, hányszor lehet hallani, ez a valóság."

Az immár nagydíjas sorozat az elmúlt két évben folyamatosan újabb képekkel bővült, erről így írt a fotográfus:

Az évek során rengeteget változott a viszonyom a szexualitáshoz, és vele együtt a projekt is. Egyre kevésbé volt fontos a tárgy, sokkal jobban érdekelt a tulajdonos és az ő története. Arra kerestem a megoldást, hogyan lehet eljutni odáig, hogy valaki levetkőzze a szexualitással kapcsolatos szégyent, legyőzze a társadalmi konvenciókat és megszabaduljon a káros, örökölt mintáktól. A játékok jelentették a kulcsot az őszinte kommunikációhoz. 

szombat3.jpgFotó: Szombat Éva: Orgazmust kérek, nem rózsát © Szombat Éva

capanagydij2018_koleszaradel_002.jpgFotó: Szombat Éva: Orgazmust kérek, nem rózsát © Szombat Éva

szombat1.jpgFotó: Szombat Éva: Orgazmust kérek, nem rózsát © Szombat Éva

capanagydij2021_szombateva_orgazmustkereknemrozsat008.jpgFotó: Szombat Éva: Orgazmust kérek, nem rózsát © Szombat Éva

capanagydij2021_szombateva_orgazmustkereknemrozsat015.jpgFotó: Szombat Éva: Orgazmust kérek, nem rózsát © Szombat Éva

GRATULÁLUNK!

A Capa-nagydíjas sorozat további képeit ezen a linken lehet megtekinteni. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása