Budapest arcai – Válogatás Molnár Zoltán Zűrállomás című sorozatából

2022. április 19. Mai Manó Ház

André Kertész, Henri Cartier-Bresson, Josef Koudelka, Walker Evans, William Eggleston, Robert Frank és Benlő Imre – ők voltak azok a fotográfusok, akik inspirálták Molnár Zoltánt, akinek első kiállítását éppen 30 évvel ezelőtt, 1992-ben rendezték meg Nagymaroson. Zűrállomás című sorozatának képei 1990 és 2021 között készült munkáiból állnak össze, melynek témája Budapest, és az itt élők. 

(...) a Budapestet szisztematikusan évtizedek óta dokumentáló mikrosorozatainak, amelyeken a város makro- és mikrokozmoszának sajátos világait olvassa egymásra az alkotó. A fragmentumok kisvilága állandóan változó összefüggésében áll össze egy-egy városi szubkultúra, történelmi-gazdasági szempontok által is meghatározott sajátos-különös atmoszférájává.

Molnár Zoltánt menthetetlenül az emberek, az emberi sorsok érdeklik a város ürügyén is róluk mesél. Akkor is erről beszél, ha a városról, jelen esetben Budapestről beszél. Hogyan definiálható a város? Területi, jogi, politikai, gazdasági fogalmak hálózataként? Épületek egymást eltipró, egymásra növő rétegeiként? Mindez jelen van a fényképész Budapest-fotóesszéjében, de inkább a háttérbe húzódik, meglapul, keretet ad, hangulatot erősít, mert a fotográfus számára a várost mégiscsak az emberek, az emberi közösségek – mára a modern metropoliszok burjánzó világában – már megtépázott, ritkás hálója adja. A fotográfust minden érdekli, ami emberi, és minden, ami itt történik körülöttünk. Lencséje demokratikus: mindenre és mindenkire figyel és kíváncsi. A szubkultúrák világa éppúgy megragadja figyelmét, mint a hétköznapi emberek intimitásában kiszolgáltatott pillanatai. Szerinte mindennek mértéke az ember, az esendő, a szegény, a vergődő, a csellengő is. A klasszikus esztétikától eltávolodva a csúfság mértéke is az ember lesz fotográfiáin. – írta a Csak Képek könyvsorozat előszavában Uhl Gabriella Molnár Zoltán képeiről. 

mz_budapest_jozsefvaros_krudy_utca2021_1.jpgFotó: © Molnár Zoltán: Józsefváros, Krúdy utca, 2021

007_molnar_zoltan_budapest_jozsefvaros_danko_utca2007_1.jpgFotó: © Molnár Zoltán: Józsefváros, Dankó utca, 2007

032_molnar_zoltan_budapest_palotanegyed_blaha_lujza_ter2021.jpgFotó: © Molnár Zoltán: Palotanegyed, Blaha Lujza tér, 2021

mz_budapest_terezvaros_oktogon_2019_1.jpgFotó: © Molnár Zoltán: Terézváros, Oktogon, 2019

011_molnar_zoltan_kelenfold_bikas_park_tavaszvaro_piknik_fesztival2019.jpgFotó: © Molnár Zoltán: Kelenföld, Bikás park, Tavaszváró Piknikfesztivál, 2019


A Zűrállomás sorozat további képei ezen a linken teklinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása