Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hajar Benjida nyerte el a BJP International Photography Award 2021 fődíját

2022. szeptember 27. Mai Manó Ház

Az 1854 Media, a British Journal of Photography kiadója pár hete jelentette be a BJP International Photography Award 2021 fotópályázat nyerteseit. A díjazottak nemzetközi szférát képviselnek, a munkáik a történelmi vagy hagyományos tematikákat megújult nézőpontból tárják fel. A fotóverseny fődíját Hajar Benjida nyerte el.

A hollandiai születésű és székhelyű marokkói-holland Hajar Benjida Atlanta Made Us Famous című díjnyertes sorozatát 2018-ban kezdte el, amikor egy atlantai fotóstúdióban dolgozott, és az út túloldalán volt a világhírű Magic City, egy legendás sztriptízklub, amelyet mindenkinek ismernie kell, aki tud valamit a rap zenéről. Hajar elkezdte látogatni a klubot, lefotózta az ott dolgozó nőket, rávilágítva a gyakran figyelmen kívül hagyott szerepükre az atlantai hip-hop szcénában.

„Az amerikai hip-hop kultúrában az olyan sztriptízklubok, mint a Magic City jelentik a slágerlemezek és a szupersztár-karrierek kiindulópontját, a táncosnők pedig a szcéna létfontosságú részét képezik.”

Több hét leforgása alatt Hajar napokat és éjszakákat töltött a fényképezőgépével és a világításhoz szükséges eszközeivel a klubban, hogy dokumentálja a táncosokat. Az így létrejött képek személyesek és intimek, és ez Hajar munkáinak egyik jellegzetessége:

„Azáltal, hogy dokumentáltam ezeknek a nőknek az életét és megismertem őket, többet megtudtam arról, hogyan viszonyultak a munkájukhoz, a szexualitásukhoz, a képeik feletti tulajdonjoghoz, és ami talán a legfontosabb, az anyasághoz. A sorozatban ez is nagy szerepet kap, betekintést nyújtva azok történetébe és életébe, akiknek oly gyakran nem adatik meg, hogy elmondhassák a sajátjukat."

A hip-hopról általában férfiak írnak és a férfiak fotózzák – Hajar Benjida képei viszont olyan megközelítéssel születtek, melyek kihagyják a megörökítésből a férfi tekintetet és a táncosok ragyognak a város valódi sztárjaiként. 

10_hajar_benjida_atlanta_made_us_famous_bjp_ipa_series_winner.jpgFotó: Nunu, Atlanta, GA 2018
© Hajar Benjida - Atlanta Made Us Famous - BJP IPA Series Winner

9_hajar_benjida_atlanta_made_us_famous_bjp_ipa_series_winner.jpgFotó: Cleo and Andy (update portrait), Stone Mountain, GA 2020
© Hajar Benjida - Atlanta Made Us Famous - BJP IPA Series Winner

6_hajar_benjida_atlanta_made_us_famous_bjp_ipa_series_winner.jpgFotó: Atlanta, GA 2019
© Hajar Benjida - Atlanta Made Us Famous - BJP IPA Series Winner

1_hajar_benjida_atlanta_made_us_famous_bjp_ipa_series_winner.jpgFotó: Cleo and her son Andy at home, Stone Mountain, GA 2019
© Hajar Benjida - Atlanta Made Us Famous - BJP IPA Series Winner 

5_hajar_benjida_atlanta_made_us_famous_bjp_ipa_series_winner.jpgFotó: Thursday Night, Mableton, GA 2020
© Hajar Benjida - Atlanta Made Us Famous - BJP IPA Series Winner


A BJP International Photography Award 2021 fotópályázat nyerteseinek képeit ezen a linken lehet megtekinteni

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása