30. alkalommal hirdették ki a Saubermacher – Az Év Természetfotósa pályázat nyerteseit

2022. november 09. Mai Manó Ház

Jubileumi, immár 30. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró, talán legrangosabb természetfotós pályázatát, melyet minden magyar természetfotós meg szeretne nyerni. A Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázat, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott.

A pályázatra 3533 érvényes kép érkezett 197 szerzőtől. Az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 120 mű versengett. A díjakat 2022. november 9-én ünnepélyes díjátadó keretében adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 30 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 30. alkalommal Az Év Természetfotósa pályázatot, melynek névadó támogatója az idén a Saubermacher Magyarország Kft. 

12_1_1497_2690-vizler-csaba-ta_kre_m.jpgFekete-fehér természetfotók 1. helyezett
Fotó: Vizler Csaba: Tükröm
Ez a kép a Krka nemzeti parkban készült.
A vízben domolykók (Squalius cephalus) úszkálnak és a vízben tükröződik a felhős égbolt. 

04_1_1476_1722-szabe_-irma-ugr_s.jpgAz állatok viselkedése 1. helyezett
Fotó: Szabó Irma: Ugrás
Az India óceán egyik kis szigetén apálykor rákokat fotóztam. Kellemes elfoglaltság volt a sekély meleg vízben térdepelve, úgy hogy vízszinten legyen a gépem. Az öbölben voltak cápák is, ezért néha körbe néztem, és többször láttam is az uszonyukat. Egy ilyen alkalommal sikerült ezt a képet megcsinálnom. Nagyon kevés időm volt. Pár pillanat, amikor a kis halak tőlem kb. 6-7 méterre kiugrottak a vízből majd vissza, és ezt még párszor megismételték, majd elhaladtak mellettem. Szerencsém volt, hogy akkor éppen elfordultam a parttól, mert ha nem nézek pont oda a halakra, akkor esélyem sem lett volna lefotóznom ezt a jelenetet. 

11_1_1541_2859-szz_cs-boldizs_r-holdvil_g.jpgNapnyugtától napkeltéig 1. helyezett
Fotó: Szűcs Boldizsár: Holdvilág
Édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbii) egy holdfényes éjszakán. 

03_1_1425_0278-szakolczai-krisztina-a-re_ka-a_s-a-canke_-mesa_je.jpgAz emlősök viselkedése 1. helyezett
Fotó: Szakolczai Krisztina: A róka és a cankó meséje
A szikes szélén, álcaháló alatt lapultam. Úgy egy órával napkelte után sikoltozni kezdtek a madarak a nádasban. Nem csitult a hang, sőt egyre közelebbről hallatszott. Egyszer csak két füstös cankó (Tringa erythropus) rebbent ki a nyílt vízre hangosan csipogva, ugrálva. Mögöttük egy róka (Vulpes) kocogott. A cankók időnként leszálltak majd futottak egy kicsit, fel-felrebbentek, egymást váltva élénken csipogva a róka előtt, csalták egyre távolabb a nádastól. 'Fogj meg, ha tudsz' – láthatóan ez volt a játék neve annak, amit játszottak. Szegény vörös bundásnak nem volt esélye. A lármára felfigyelve még néhány cankó csatlakozott a játékhoz. Ez volt az a pont, amikor a róka is rájött, hogy ma ő vesztett. Megállt, egy darabig nézte még az ugráló tollasokat, majd lassan elkullogott. Bizonyára a fészektől próbálták távol tartani a cankók, ezúttal sikerrel. 

06_1_1386_1158-kis-szilveszter-p-ar_nyok.jpgÁllatok szemtől szemben 1. helyezett
Fotó: Kiss Szilveszter: P-arányok
Egy díszbogár mászott egy fatönkön, és közben megláttam, hogy előtte van egy kis mozgás és gyorsan rámozdítottam az élességet. Egy apró szárnyas páncélos atka volt az (Galumna sp), sikerült lefotózni, mielőtt kimászott volna az élességből. A méretbeli különbség szemlélteti, hogy egy kb 0,5 milliméter nagyságú atka számára egy 1,1 centiméter nagyságú díszbogár óriásnak tűnhet.  

09_1_1442_0842-te_th-l_szle_-ta_li-rajz.jpgTájak 1. helyezett
Fotó: Tóth László: Téli rajz
Az egyik legszebb, a téli táj látványa. Az ember és a természet súrlófény által készített rajzát csak a levegőből láthatjuk ilyen formában.

01_1_1402_0077-dare_czi-csaba-a-eska_vc_i-venda_g.jpgKezünkben a Föld kategória 1. helyezett
Fotó: Daróczi Csaba: Esküvői vendég
A kép Uzsán készült 2021 augusztusában. Egy esküvőt fotóztam ami egy erdei tisztáson volt gyönyörű környezetben. Észrevettem, hogy a terem hangulatfényei rengeteg rovart vonzottak oda a közeli erdőből, amik a terem üveg falain pihentek meg. Egyszer látom, hogy az egyik vörös lámpa mellett sok vendég fotóz valamit a telefonjával. Ahogy közelebb mentem, látom hogy egy tölgy-pávaszem lepke (Antheraea yamamai) telepedett meg a terem üvegfalán. Megvártam amíg mindenki végzett vele, majd én következtem.


Az Év természetfotósa 2022 címet Daróczi Csaba vehette át, de ugyanő nyerte el Az év természetfotója 2022 díjat is A Halak csillagképe című fotójával. Ezt a képet ezen a linken lehet megtekinteni.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása