Petra Collins alkotta meg az Eufória sorozat meghatározó esztétikai világát

2023. január 15. Mai Manó Ház

Az Instagramon több mint egymillió követőjével Petra F. Collins napjaink egyik legmeghatározóbb fiatal fotográfusa. Művész és modell egyszemélyben, amolyan Warhol-i karakter. Képeinek fő témája a tinédzserkor, a maga idealizált szépségével és naivitásával, a feminitás különböző valóságaival. Filmre fotózza érzelmes, álomszerű fotóit, amelyeket egyfajta sötét szomorúság leng be. Collins Torontóban nőtt fel kanadai apa és magyar édesanya legidősebb gyermekeként. 2013-ban költözött New Yorkba, meghódítva a várost és újrafogalmazva a „fiatal művész” fogalmát, hogy aztán Los Angelesbe költözzön, és Sam Levinsonnal megalkossa az Eufória sorozat meghatározó esztétikai világát.
Művészetének hatása a kortárs vizuális kultúrára megkérdőjelezhetetlen. Képei a fiatal szubkultúrák által használt városi folklór lenyomatai, egy olyan generáció összetett vizsgálatai, amely a világot és az embereket szinte csak a képernyőn keresztül ismeri. Petra Collinsszal, aki az utóbbi időben majdnem minden évben Magyarországra látogatott, sőt több nagyszabású fotósorozatát is itt készítette el, most először jelent meg Magyarországon interjú. 

A Punktnak adott exkluzív interjújában Collins elmondta, hogy azért költözott Los Angelesbe, mert Sam Levinson, aki az Eufória című sorozatot rendezte, megkereste az ügynökségét, és azt mondta, hogy írt egy sorozatot a fotói alapján, majd megkérdezte, hogy megrendezné-e?

Szóval elköltöztem Los Angelesbe, az HBO-nak dolgoztam 5 hónapig. Megalkottam egy egész világot, megcsináltam a castingot, mindent, és az utolsó pillanatban a HBO azt mondta, hogy „nem alkalmazunk, mert túl fiatal vagy”. Gondoltam, oké, nem fogadják el a sorozatom verzióját. Nyilván annyira naiv voltam, hogy azt gondoltam, majd csinálnak egy másikat. Szóval nem izgatott, úgy voltam vele, hogy sokat tanultam, érdekes volt... De egy évvel később, amikor kiléptem a lakásomból az utcára, megláttam a film óriásplakátját, ami pontosan olyan volt, mint a munkám másolata, konkrétan elsírtam magam. Ez sokszor megtörtént velem a karrierem során, de nem ilyen mértékben. Megdöbbentett, mert ez az az esztétika, amit egész életemben építettem, és most meg kell változtatnom, mert bekerült a mainstreambe, és elvették tőlem. 

- nyilatkozta Collins, aki az interjúban azt is elmondta, hogy meg kellett változtatni a stílusát az Eufória miatt. 

coverimage-873x1280.jpgFotó: © Petra Collins: A Miért Vagy Te, Ha Lehetsz Én Is? sorozatból, 2022 

baronpetracollins-3-856x1280.jpgFotó: © Petra Collins: A Miért Vagy Te, Ha Lehetsz Én Is? sorozatból, 2022 

baronpetracollins-2-982x1280.jpgFotó: © Petra Collins: A Miért Vagy Te, Ha Lehetsz Én Is? sorozatból, 2022 

baronpetracollins-4-855x1280.jpgFotó: © Petra Collins: A Miért Vagy Te, Ha Lehetsz Én Is? sorozatból, 2022

Petra Collins további sorozatainak képei és a vele készült interjú ezen a linken olvasható el.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása