Egy horvát fotós képei Budapestről

2023. szeptember 08. Mai Manó Ház

Párizs, Zágráb, Prága, Isztambul és Odessza után ezúttal Budapest került Stanko Abadžić fókuszába. A képeiből megjelentett Budapest – Vázlatok egy városportéhoz című album képeiből a kiadó engedélyével mutathatunk be egy válogatást. 

Stanko Abadžić fotóművész 1952-ben született Vukováron. Első csoportos és egyéni kiállításait a Borovo Klubban rendezte, egyetemi tanulmányait követően, a Vjesnik napilap tudósítójaként készített fotóriportokat Tunéziában, Máltán és Törökországban. Szabadúszó fotográfusként 1995 és 2002 között Csehországban, Prágában élt, ahol számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt, többek között a híres fotóművészről Josef Sudekről elnevezett galériában. Ekkor jelent meg Prágában a horvát nagykövetség támogatásával első monográfiája: U ogledalu života (Az élet tükrében).

Abadžić 2002 végén tért vissza Horvátországba, egyúttal a horvát fotóművészeti életbe a Mimara Múzeumban rendezett In absentia önálló tárlattal és az azonos című monográfiával. A Cité International des Arts meghívására 2010-ben két hónapig Párizsban dolgozott. Önálló kiállítása volt Európa 16 országában, munkáit bemutatták Argentínában, Japánban és az USA-ban is. Több mint tizenöt könyve jelent meg, amelyeknek jelentős részét a városoknak szentelte (Párizs, Zágráb, Prága, Isztambul, Odessza). Számos hazai, európai és amerikai fotógyűjtemény őrzi alkotásait. Abadžić tagja a Horvát Képzőművészek Szövetségének, a Horvát Szabadfoglalkozású Művészek Közösségének, valamint a Zagreb Foto Klubnak. A fotóművész Zágrábban él. 

"Minél gyorsabban élünk, annál kevesebb érzelem marad a világban. Ez lehet az oka annak, hogy a fényképeim nem tűnnek kortársnak, és hogy miért tekintek vissza arra az időre, amikor az emberek még közelebb álltak egymáshoz. Minél lassabban élünk, annál mélyebben érezzük a körülöttünk lévő világot. Ez az én általános filozófiám.”

abadzic-bp_003_a_legjobb_kila_ta_s.JPGFotó: © Stanko Abadžić: Budapest, A legjobb kilátás 

abadzic-bp_009_nem_teljesen_biztos.JPGFotó: © Stanko Abadžić: Budapest, Nem teljesen biztos 

abadzic-bp_014_szu_net.JPGFotó: © Stanko Abadžić: Budapest, Szünet 

abadzic-bp_012_mosoly.JPGFotó: © Stanko Abadžić: Budapest, Mosoly 

abadzic-bp_006_e_pp_elhaladva.JPGFotó: © Stanko Abadžić: Budapest, Épp elhaladva

 

Stanko Abadžić további budapesti képei ezen a linken, egy holland fotós képei Budapestről pedig ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása